Öğrencilerin iletişim becerileri ile teknoloji bağımlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi: Spor eğitimi veren yükseköğretim kurumları örneği
Examining the relationship between communication skills and technology addictions of students: Example of higher education institutions providing sports education
  1. Tez No: 808649
  2. Yazar: FİRDEVS ÇALIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ERDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, İletişim, İlişki, Teknoloji Bağımlılığı, Addiction, Communication, Relation, Technology Addiction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Nicel paradigma kapsamında yer alan ve ilişkisel tarama modelinde kurgulanan bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin iletişim becerileri ve teknoloji bağımlılıklarının belirlenen kişisel değişkenler açısından incelenmesi, teknoloji bağımlılık düzeylerinin iletişim becerileri üzerinde bir etkisinin olup olmadığının spor bilimleri fakülteleri özelinde belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın örneklemini, 2021-2022 eğitim öğretim yılında gönüllü katılımıyla 424'ü kadın ve 517'si erkek katılımcı olmak üzere toplam 941 spor bilimleri fakültesi öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin iletişim becerilerinin değerlendirilmesinde Korkut (1996) tarafından geliştirilen“İletişim Becerilerini Değerlendirme Ölçeği”ve öğrencilerin teknoloji bağımlılıklarını tespit edebilmek amacıyla kullanılan Aydın (2017) tarafından geliştirilmiş olan Teknoloji Bağımlılığı Ölçeği kullanılmıştır. Analiz sürecinde bağımsız gruplar t testi ve tek yönlü ANOVA testleri uygulanmış ve sonuçlar tablolaştırılmıştır. Gerçekleştirmiş olduğumuz bu araştırmada; İletişim becerileri düzeyi ile demografik bilgileri arasında cinsiyet değişkeni açısından anlamlı farklılık tespit edilmiş ve diğer demografik değişkenler arasında herhangi bir anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Teknoloji bağımlılığı düzeyine göre; cinsiyet ve bölüm değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar tespit edilirken Teknoloji Bağımlılığı Ölçeği alt faktörlerden sınıf, anne ve baba eğitim düzeyi, anne- baba medeni durumu, anne-baba çalışma durumu, aile gelir düzeyi, kardeş sayısı, kalınılan yer ve ikamet yeri değişkenlerine göre Teknoloji Bağımlılığı Ölçeği alt faktörlerden sosyal ağ bağımlılığı, anlık mesajlaşma bağımlılığı, çevrimiçi oyun bağımlılığı ve web siteleri bağımlılığı faktör puanlarının anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; İletişim Becerilerini Değerlendirme Ölçeği puan ortalaması dikkate alındığında öğrencilerin iletişim becerilerinin yüksek düzeyde olduğu söylenilebilir. Teknoloji Bağımlılığı Değerlendirme Ölçeği Ölçek alt faktörleri puan ortalaması dikkate alındığında öğrencilerin teknoloji bağımlılığının orta düzeyde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, which is within the scope of the quantitative paradigm and designed in the relational screening model, it is aimed to examine the communication skills and technology addictions of university students in terms of the determined personal variables, and it is aimed to determine whether technology addiction levels have an effect on communication skills or not in the specific to the faculties of sports sciences. The sample of the study consists of 941 sports science students, 424 female and 517 male participants, with voluntary participation in the 2021-2022 academic year.In the study,“İletişim Becerilerini Değerlendirme Ölçeği”developed by Korkut (1996) and Technology Addiction Scale developed by Aydın (2017) used to determine technology addiction of students were used to evaluate the communication skills of the students of the faculty of sports sciences. . In the analysis process, independent groups t-test and one-way ANOVA tests were applied and the results were tabulated. In this research we have carried out; A significant difference was found between the level of communication skills and demographic information in terms of gender variable, and no significant difference was found between other demographic variables. According to the level of technology addiction; While significant differences were detected according to gender and department variables, Technology Addiction Scale sub-factors according to class, mother and father education level, parent marital status, parent working status, family income level, number of siblings, place of live and place of residence. It was determined that the factor scores of social network addiction, instant messaging addiction, online game addiction and website addiction, which are sub-factors of the scale, did not differ significantly. According to the findings obtained in the research; Considering the average score of the Communication Skills Evaluation Scale, it can be said that the communication skills of the students viare at a high level. Technology Addiction Evaluation Scale Considering the average score of the subfactors of the scale, it was determined that the students' technology addiction was at a moderate level.