Gençlerin dijital ortamlarda siyasal katılımları
Political participation of young people in digital media
  1. Tez No: 808753
  2. Yazar: GÜLER CENDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER KUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Ortam, Dijital Vatandaşlık, Gençler, Siyasal Katılım, Vatandaşlık, Digital Media, Digital Citizenship, Young People, Political Participation, Citizenship
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bilim ve teknolojide yirmi birinci yüzyılın ilk çeyreğinde yaşanan hızlı değişim, insanoğlunun dünya üzerinde varlığını sürdürme çabasını daha önceden görülmemiş şekillerde değiştirmiştir. Bu çok boyutlu ve karmaşık değişim sürecinin en aktif aktörleri ise dijital ve gerçek yaşamları iç içe geçmiş olan genç bireylerdir. Siyasal katılım, demokrasinin yapı taşlarından ve vazgeçilmez unsurları arasında yer alan önemli bir kavramdır. Siyasal katılım, günümüzde internetin varlığı ile daha da önem arz etmektedir. İnternetin yaşamın her alanına girmesi, kolay iletişim ve etkileşim sağlaması her alanda gençlere kolaylıklar sunmaktadır. Gençler, internet aracılığı ile geleneksel siyasal katılım yollarının yanında artık dijital ortamlardan da siyasal katılım göstermektedirler. İletişimin yoğun olduğu dijital ortamlarda, gençler siyasal katılımlarını, tartışmalarını, eleştirilerini, görüşlerini ve siyasi faaliyetlerini rahatlıkla dile getirip siyasal katılımda bulunmaktadırlar. Gençlerin dijital platformları kullanarak siyasal katılım sağlaması demokratik anlayışa katkı sağlamaktadır. Bu araştırmanın amacı, gençlerin dijital ortamlarda siyasal katılımlarını belirlemektir. Gençlerin siyasal katılım hakkında sahip oldukları önbilgilerin, algıların ve dijital ortamların bunlar üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amacıyla çeşitli araştırma yöntemleri uygulanarak gençlerin siyasal katılım düzeylerinin tespit edilmesi hedeflenmiştir. Araştırmada veri toplama tekniği olarak hem nicel hem de nitel boyutları içeren karma yöntemler kullanılmıştır. Araştırmada, nicel verilerin elde edilmesinde tarama (survey) modeli, nitel araştırma desenlerinden olgubilim (fenemoloji) modeli kullanılmıştır. Araştırma kapsamında nicel verilerin analizinde SPSS, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Nitel verilerin analizi aşamasında ise nitel veri analizi programı MAXQUDA 2020 programı kullanılmıştır. İçerik analizi sürecinde sırası ile transkript, kodlama, kategori oluşturma ve raporlaştırma aşamaları izlenmiştir. Araştırma sonucunda, gençlerin politikaya olan ilgilerinin orta düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, gençlerin dijital ortamlarda siyasi gündemi, hükümet politikalarını, siyasilerin kamuoyu açıklamalarını ve yerel yönetimlerin hizmetlerini takip ettikleri tespit edilmiştir. Görüşme yapılan gençlerden hem kadın katılımcıların hem de erkek katılımcıların tamamı dijital ortamlar üzerinden siyasi gündemi takip ettiklerini belirtmişlerdir. Bu araştırmanın nitel sonuçlarına göre, erkek katılımcıların kadın katılımcılara kıyasla daha fazla siyasal katılım gösterdikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The rapid change in science and technology in the first quarter of the twenty-first century has altered the effort of the mankind to survive on the earth in unprecedented ways. The most active actors of this multidimensional and complex period of change are young individuals whose digital and real lives are intertwined. Political participation, which is one of the building blocks and indispensable elements of democracy, is an essential concept. Political participation has become even more important with the introduction of the internet. The penetration of the internet into all areas of life and the easy communication and interaction it has provided have facilitated the lives of young people in every field. Thanks to the internet, young people are able to participate in political life via digital media in addition to the conventional ways. In digital environments where communication is the most intense, young people easily achieve political participation, take part in discussions, express criticism and opinions and, talk about their political activities, all of which enable political participation. Political participation of young people using digital platforms contributes to democratic understanding. The aim of this study is to reveal the political participation of young people in digital environments. To this end, the present study aims to determine the political participation levels of young people by applying various research methods in order to reveal the pre-knowledge and perceptions of young people and, the effects of digital environments on these. In the present study, mixed methods including both quantitative and qualitative dimensions were used for data collection. In this study, the survey model was used to obtain quantitative data and the phenomenology model, one of the qualitative research designs, was used. SPSS and one-way analysis of variance (ANOVA) were used in the analysis of quantitative data. In the analysis of qualitative data, the qualitative data analysis program, MAXQUDA 2020, was used. In the content analysis process, transcript, coding, category creation and reporting stages were followed, respectively. In the light of the findings of the present study, it was concluded that the interest of young people in politics was at a moderate level. In addition, it was revealed that young people followed the political agenda, government policies, public statements of politicians and the services of local administrations in digital environments. All the male and female participants interviewed in the study stated that they followed the political agenda through digital media. The qualitative results of this research revealed that male participants were more politically involved than female participants.