Hafızlık eğitiminin bireyin duygu durumlarına etkisi -Kayseri örneği
The effect of hifz education on individual 's emotion status - Example of Kocasinan
- Tez No: 808792
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Hafızlık, Duygu durum, Depresyon, Anksiyete(kaygı), Umutsuzluk, Memory, Mood, Depression, Anxiety, Hopelessness
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmanın konusu hafızlık eğitimi alan bireylerin, depresyon, anksiyete (kaygı) ve umutsuzluk duygudurumları arasındaki ilişkidir. Çalışmaya Kayseri ili Kocasinan ilçesi ve Melikgazi ilçesinde yer alan bazı hafızlık okullarından toplamda 426 öğrencinin katılımı sağlanmıştır. Araştırmaya 216 kız öğrenci ile 210 erkek öğrenci katılmıştır. Araştırmadaki veriler nicel araştırma yöntemiyle toplanmıştır. Ayrıca çalışmada Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği ve Beck Umutsuzluk Ölçeği de klinik ölçekler olarak kullanılmıştır. Birinci bölümde hafızlık eğitimi ve duygudurumları ile ilgili genel kavramlar anlatılmış, ikinci bölümde bulgulara yer verilmiştir. Veriler SPSS 24.0 analiz programıyla yapılmıştır. Araştırmaya katılan kız ve erkek öğrencilerin duygu durularının değişimlerinde pozitif paralel yönlü yüksek düzeyde bir ilişki görülmüştür. Eğitim, yaşanılan şehir ve ekonomik düzey farklılıklarının olumlu duyguların artması üzerinde anlamlı oranda etkili olduğu görülmüştür. Hafızlık eğitimi alan kişilerin, hafızlık eğitimi sırasında, çoğunluğunun %59,2 (n=250) ile anksiyete (kaygı) duygu oranının hafif düzeyde olduğu görülmüştür. Hafızlık eğitimi alan kişilerin, depresyon duygudurumlarının %49,3 (n=208) ile minimal düzeyde olduğu görülmüştür. Hafızlık eğitimi alan bireylerin, umutsuzluk duygudurum düzeyleri ortalama oranları %47,2 (n=199) minimal düzeyde olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was prepared in order to learn the mood of depression, anxiety and hope-lessness of individuals who received recitation of Quran training. A total of 426 students from some Quran courses in Kayseri province, especially in Kocasinan and Melikgazi districts participated in the study. 216 female students and 210 male students participated in the research. The data in the research were collected by the questionnaire method. The answers of the 4 participants who were not answered in the research, or who were given 2 answers, and who made a mistake in the answer, were excluded from the survey. In addition, Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory and Beck Hopelessness Inventory were used as clinical scales to increase the reliability of the data. In the first part, general concepts and emotional states related to Hafız are mentioned, and in the second part, the findings are given. The data were evaluated in the SPSS analysis program. In the study, a positive parallel and high-level relationship was observed between the mood changes of female and male students. It has been determined that the differences in education, city and economic level are significantly effective. It was determined that the depression rate of the people who received hafiz training was %49,3 (n=208) moderate depression on average. It was observed that the anxiety of the people who received hafiz training increased slightly with an average of %47,2 (n=199) during the training. It was concluded that the hopelessness levels of the individuals who received hafiz training were at a mild level of %59,2 (n=209) on average.