Hafızlık eğitimi alan öğrencilerin dini motivasyonlarının incelenmesi
Examination of religious motivation of Qur'an course students taking hafiz education
  1. Tez No: 869316
  2. Yazar: BETÜL KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAKİN ÖZIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Hafızlık, Din Psikolojisi, Dindarlık, Dini Motivasyon, Hafiz, Psychology, Religion, Psychology of Religion
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: İslami Araştırmalar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tez“Hafızlık Eğitimi Alan Kur'an Kursu Öğrencilerinin Dini Motivasyonlarının İncelenmesi”konulu bir araştırmadır. Yıllardır çoğunlukla kalıplaşmış belli disiplinlere bağlı olarak sürdürülen hafızlık eğitiminde artan öğrenci sayısı, bu eğitim alanında yapılacak çalışmalara da kapı aralamaktadır. İnsan olarak her bireyin dini davranışta harekete geçirici unsurları barındırdığı muhakkaktır. Özellikle hafızlık eğitimi gibi daha manevi dinamiklerle bezeli bir eğitim alan öğrencilerin aldıkları eğitim bağlamında dini motivasyon kaynaklarının hangi fenomenlerle açığa çıktığı yapılan bu araştırmanın temel sorusu olmuştur. Araştırma Van İpekyolu Müftülüğü'ne bağlı Aişe-i Sıddıka Kız Kur'an Kursu'nda gerçekleştirilmiştir. İlçeye bağlı, örnekleme dahil olabilecek aynı seviyede erkek öğrencilerin bulunmaması nedeniyle örneklem sadece kız öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi ile veri toplanmış ve mümkün olan en kolay örneklemle çalışılması hedeflenmiştir. 18-22 yaş arası 10 öğrenci ile sözlü mülakat yapılmış, ses kayıtları transkript edilmiştir. Böylelikle hafızlık eğitimi alan öğrencilerin hafızlıkları ile dini motivasyon durumlarının incelenmesi ve değerlendirilmesinin gerçekleşmesi beklenmiştir. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Kuramsal bölüm olan birinci bölümde ilgili kavramlar ve literatür çalışmaları aktarılmıştır. Literatür tarandığında araştırmacıların ekseriyetle odaklandığı başlıklar ile mülakat soruları oluşturulmuş ve bu sorulara bağlı olarak görüşmeler kayda geçirilmiştir. İkinci bölümde ise elde edilen veriler ışığında sonuçlar yorumlanmış ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis is research on“Examination of Religious Motivation of Qur'an Course Students Taking Hafiz Education”. The increasing number of students in hafiz education, which has been carried out for years mostly depending on stereotypical disciplines, also opens the door to studies to be made in this field of education. It is certain that every individual as a human has motivating elements in religious behavior. It has also been the basic question of this research that the sources of religious motivations of the students, who receive an education with more spiritual dynamics such as hafiz education, are revealed in the context of the education they receive. The research was carried out in Aise-i Sıddıka Girls' Qur'an Course, which is affiliated to the Van İpekyolu Muftiate, which is shown as a pilot course in the sense of memory in Van. Since there are no male students at the same level who can be included in the sample, the sample consists of only female students. In the research, data were collected with the qualitative research method and it was aimed to work with the easiest sample possible. Oral interviews were conducted with 10 students aged 18-22, and the audio recordings were transcribed. Thus, it was expected that the students who received hafiz training would be examined and evaluated in terms of their memory and their religious motivation. The study consists of two parts. In the first part, which is the theoretical part, related concepts and literature studies are explained. When the literature was scanned, interview questions were created with the topics that researchers mostly focused on, and interviews were recorded based on these questions. In the second part, the results are interpreted and debated in the light of the data obtained.