Olay ilişkili potansiyellerin zaman serileriyle incelenmesi
Analysis event related potentials with time series
- Tez No: 80880
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VİLDAN SÜMBÜLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Time Series, Event Related Potential (ERP), Paradigm
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 35
Özet
ÖZET Bu çalışma Hacettepe Üniversitesi, Deneysel Psikoloji Anabilim Dalı, Bilişsel Psikofizyoloji Araştırma Birimi' nde toplanan verilerle yapılmıştır. EEG cihazına bağlı deneklerin saçlı kafa derileri üzerinden beyninin yaydığı elektriksel aktiviteleri 10-20 sistemine göre yerleştirilen elektrotlarla ve diğer aparatlarla bilgisayara kayıt edilmektedir. Farklı psikolojik yönergelerle deneklerin beyinlerinin elektriksel aktivitesinin değiştiği bilinmektedir. Zaman içerisinde bilişsel psikofizyoloji çalışmalarında belirli standartlar (paradigmalar) oluşturulmuştur. Bu farklı bileşsel süreçler altında elde edilen beyin elektriksel aktivitesi Olay-İlişkili Potansiyel (OİP) olarak da bilinmektedir. Paradigmalara örnek olarak Evoked Potential veya Single Stimulus gösterilebilir. Beynin olay ilişkili potansiyellerinin matematiksel analizleri genelde ' fizikçiler ve elektrik mühendisleri tarafından yapılmıştır. Fizikçiler ve elektirk mühendisleri OİP'leri sayısal (digital) ortama Sayısal İşaret İşleme (Digital Signal Processing) teknolojisiyle kayıt etmektedirler. Sayısal İşaret İşleme teknolojisine bağlı olarak yapılan analizler Fourier Dönüşümleri, Wavelet Analizleri ve Genlik- Frekans Karakteristikleri üzerinde yoğunlaşmıştır. Tezin amacı Omitted Standart Paradigması verisinin zaman serileriyle incelemesi ve veriye istatistiksel açıdan bir model geliştirilmesidir. Zaman Serilerinde veri, birim zaman aralıklarla ortaya çıkmaktadır. OİP'lerin kayıt edilmesi sayısal işaret işleme teknolojisi ile yapılmakta ve veri birim zamanda kayıt edilmektedir. Bunlara bağlı olarak OİP'lerin verileri zaman serilerinde incelenmiş ve veriyi betimlemek amacıyla istatistiksel bir model olan ARIMA(0,2,1) elde edilmiştir. Anahtar kelimler: Zaman Serileri, Olay İlişkili Potansiyel (OİP), Paradigma.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study is based on the data at Hacettepe University, Experimental Psychology Division, Cognitive Psychophysiology Research Unit. The electrical activities released from the brain are recorded on the computer by the help of apparatus and electrodes, which are, located subjects hairy head skin by 10-20 system. It's known that the brains' electrical activities changes of the experiments according to different psychological instruction. Recently, the standards are set up for the cognitive psychophysiological studies. These standards (paradigm) known as Event-Related Potential (ERP). The electrical activities of the brain gained from different cognitive process that known as Evoked Potential's (EP) and Single Stimulus. The mathematical analyses of the ERP were usually done by the physicians and electrical engineers. Physicians and electrical engineers record the ERP by the technology of Digital Signal Processing (DSP). Because of this reason most of studies consist of Fourier Transformations, Wavelet Analyses, Frequence Module (FM) characteristics. The aim this research is analysing the ERP by the time series and constructing a model. The data of the time series is intended to be equally spaced in time. The recording of the Reps' are done by the help of DSP and recorded equally spaced in time. According to this fact ERPs' analysed by the time series and ARIMA(0,2,1) which is a statistical model is constructed in order to describe the data.