Babacan liderliğin işe adanmışlık ve iş tatmini üzerindeki etkisi
Effect of paternalistic leadership on job commitment and job satisfaction
- Tez No: 808850
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, babacan liderlik, iş tatmini, işe adanmışlık, işe angaje olmak, Leadership, paternal leadership, job satisfaction, work dedication, work engagement
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Takipçilerini etkileyen ve belirli bir amaçlar doğrultusunda yönlendirebilen kişiler olarak tanımlanan liderler, birbirilerinden çok farklı özeliklere sahip olabilmektedirler. Babacan liderlik kavramı akademik dünyada kabul görmüş ve birçok çalışmaya konu olmuştur. Daha çok kolektivist toplumlarda kabul gören babacan liderler, çalışanlarına bir ebeveyn gibi yaklaşan iş hayatı dışında özel hayatlarıyla da ilgilenen ve bunun karşılığında tam itaat ve sadakat bekleyen liderlerdir. Örgüt açısından çalışanların yaptığı işe kendini adaması yani işini severek, haz alarak yapması ve yaptığı işten tatmin olması büyük önem taşımaktadır. Çalışanların işini sevmesi ve işinden tatmin olması hiç şüphesiz ki performans ile beraber verimliliği ve karlılığı da artıracaktır. Bu nedenle günümüzde modern örgütler çalışanların duygu, düşünce, işe bakış açıları, işten beklentileri gibi konulara dikkat etmekte ve buna yönelik bünyelerinde özel birimler oluşturmaktadırlar. Bu çalışmada babacan liderliğin işe adanmışlık ve iş tatmini kavramlarını ne derecede ve hangi yönde etkilediği araştırılmıştır. Elâzığ ili özel sektör çalışanlarına yönelik yapılan bu çalışmada; 356 kişiye konuyla ilgili ölçekler kullanılarak sorular sorulmuştur. Bu doğrultuda alınan cevaplar analiz edilerek babacan liderliğin çalışanların işe adanmışlık ve iş tatmini düzeylerini ne derecede ve hangi yönde etkilediği tespit edilmeye çalışılmıştır. Yapılan analizler ve elde edilen bulgular ışığında babacan liderliğin, işe adanmışlığı ve iş tatminini pozitif yönde etkilediği sonucuna varılmıştır. Ayrıca babacan liderliğin iş taminine etkisinde işe adanmışlığın aracı rol oynadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Leaders, who are defined as people who influence their followers and are directed followers towards a specific purpose, can have very different characteristics from each other. The concept of paternalistic leadership has been accepted in the academic world and has been the subject of many studies. Paternalistic leaders, who are more accepted in collectivist societies, are leaders who approach their employees like a parent, take care of their private lives besides their business life, and expect full obedience and loyalty in return. In terms of the organization, it is of great importance for the employees to dedicate themselves to the work they do, that is, to do their work with love and pleasure and to be satisfied with the work they do. Employees' liking and satisfaction with their job will undoubtedly increase productivity and profitability along with performance. Therefore, today, modern organizations pay attention to issues such as employees' feelings, thoughts, perspectives on work, and expectations from work, and they create special units within their bodies for this purpose. In this study, it was investigated to what extent and in which direction paternal leadership affects the concepts of work engagement and job satisfaction. In this study conducted for the private sector employees in Elazig; 356 people were asked questions using scales related to the subject. In this direction, the answers received were analyzed and it was tried to determine to what extent and in which direction paternal leadership affected the employees' work dedication and job satisfaction levels. In the light of the analyzes and the findings obtained, it was concluded that paternalist leadership positively affects work engagement and job satisfaction. In addition, it has been concluded that work dedication plays a mediating role in the effect of paternalistic leadership on job satisfaction.