İş geliştirme merkezi (İŞGEM) hizmetlerinin hizmetleri kullanan işletmeler açısından değerlendirilmesi
EVALUATION OF BUSINESS DEVELOPMENT CENTER SERVICES IN TERMS OF ENTERPRISES USING THE SERVICES
- Tez No: 808851
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş geliştirme merkezi, kuluçka merkezi, KOSGEB, girişimci, KOBİ, İŞGEM hizmetleri, Business development center, incubation center, KOSGEB, entrepreneur, SME, business development centers services
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
KOBİ'ler, yerel ve ulusal ekonomiye sağlamış oldukları desteklerden dolayı ekonomik kalkınma için önemli bir etkenken, özellikle küçük işletmelerin hızla değişen günümüz ekonomik şartları karşısında daha hassas ve kırılgan oldukları da bir gerçektir. İşte tam da bu noktada KOSGEB'in de aralarında bulunduğu kuruluşların çalışmaları neticesinde, girişimcilerin ve küçük işletmelerin bu hassas dönemlerini daha hasarsız ve güçlenerek geçirebilmeleri adına onları bünyelerinde barındırabilecek ve onlara gerekli hizmetleri sunabilecek İş Geliştirme Merkezleri (İŞGEM) hayata geçirildi. Bu çalışmanın amacı; iş geliştirme merkezlerinde sunulan hizmetlerin incelenmesi ve bu hizmetlerin hizmetlerden yararlanan girişimciler açısından değerlendirilmesidir. Ayrıca bu çalışma ile faaliyetlerine devam eden İŞGEM'lere katkı sağlanacağı, farklı illerde kurulması muhtemel İŞGEM'lere de yol gösterici olunacağı düşünülmektedir. Çalışmanın anakütlesini Türkiye'de İŞGEM bünyesinde faaliyet gösteren tüm firmalar oluşturmaktadır. İŞGEM bünyesinde verilen hizmetleri değerlendirmek üzere gerekli olan veriler İŞGEM bünyesinde faaliyet gösteren işletme sahipleri ile mülakat yapılarak toplanmıştır. Bütçe, zaman ve uygulanabilirlik kısıtları dikkate alınarak çalışmanın örneklemi Tarsus, Adana, Osmaniye, Sivas, Van, Tokat, Kastamonu, Erzincan, Kütahya, Bingöl, Elazığ, Gümüşhane, Karaman, Sorgun, Malatya İŞGEM bünyesindeki firmalarla sınırlı tutulmuştur. Bu kapsamda 132 firma ile iletişime geçilmiş ve görüşmeyi kabul eden 108 firma ile mülakat yapılmıştır. Yapılan bu nitel çalışmanın veri analizleri MAXQDA nitel veri analiz programı kullanılarak yapılmıştır. Yapılan analiz sonuçları literatürde yer alan önceki çalışmalarla uyum göstererek işletmelerin İŞGEM bünyesinde yer alan hizmetlerden yararlandıklarını, bu hizmetlerin ve İŞGEM bünyesinde faaliyette bulunmalarının kendilerine ve ekonomiye katkı sağladığını düşündüklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
While SMEs are an important factor for economic development due to the support they provide to the local and national economy, it is a fact that especially small businesses are more sensitive and fragile in the face of rapidly changing economic conditions. At this very point, as a result of the efforts of organizations including KOSGEB, business development centers were established that can accommodate entrepreneurs and small businesses in order to spend these sensitive periods more undamaged and stronger. The aim of this study is to examine the services offered in business development centers and to evaluate these services in terms of entrepreneurs benefiting from the services. In addition, it is thought that this study will contribute to business development centers that continue their activities and will guide the possible business development centers to be established in different provinces. The population of the study consists of all companies operating under business development center in Turkey. The data required to evaluate the services provided within business development centers were collected by interviewing the business owners operating within business development center. Considering the budget, time and applicability constraints, the sample of the study was limited to Tarsus, Adana, Osmaniye, Sivas, Van, Tokat, Kastamonu, Erzincan, Kütahya, Bingöl, Elazığ, Gümüşhane, Karaman, Sorgun, Malatya Business Development Center companies. In this context, 132 companies were contacted and interviews were conducted with 108 companies that agreed to be interviewed. The data analyzes of this qualitative study were made using the MAXQDA qualitative data analysis program. The results of the analysis show that, in accordance with the previous studies in the literature, businesses benefit from the services within business development center and they think that these services and their activities within business development center contribute to them and the economy.