Kalsiyum kanal blokerleri, antitüberküloz ilaçlar ve derim preparatlarının lipid peroksidasyonu üzerindeki etkileri
- Tez No: 80116
- Danışmanlar: PROF. DR. M. KUTLAY BURAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Eczacılık ve Farmakoloji, Biochemistry, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: lipit peroksidasyonu, Kalsiyum kanal blokerkerleri, Antitüberküloz tedavi, Demir tedavisi, Lipid peroxidation. Calcium channel blockers, Antituberculous therapy. Iron treatment
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
107 ÖZET Kalsiyum Kanal Blokerleri, Antitüberküloz İlaçlar ve Demir Preparatlannın Lipid Peroksidasyonu Üzerindeki Etkileri Bu çalışmanın amacı, kalsiyum kanal blokerleri, antitüberküloz ilaçlar ve demir bileşiklerinin sırası ile hipertansiyonlu, tüberkülozlu ve demir eksikliği anemisi olan hastaların plazma ve alyuvar membranlannda lipid peroksidasyonu üzerindeki etkilerinin araştırılmasıdır. Bu amaçla, kontrol ve üç hasta grubunun tedavi öncesinde ve tedavi sürecinde plazma ve alyuvar membranlannda lipit peroksidasyonunun göstergesi olarak tiyobarbitürik asit ile reaksiyona giren maddeler (TBARS) ölçüldü. Alyuvar membranlannın oksidasyona eğilimleri kontrol ve tüm hasta gruplarında fenilhidrazin ile inkübasyon sonucu oluşan TBARS'ın ölçümü ile saptandı. Diğer yandan, antioksidan durumu belirlemek için tüm gruplardaki hastaların plazmalarında albumin, ürik asit, C-vitamini ve E-vitamini konsantarasyonlan ölçüldü. Sadece kontrol ve tüberkülozlu hasta grubunda eritrosit hemolizatlarında süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (KAT), tam kanlarında ise glutaryon peroksidaz (GSH-Px ) aktiviteleri ölçüldü. Ayrıca, tüberkülozlu hastalarda tedavi öncesinde ve tedavinin 60.gününde alyuvar lipitlerinin yağ asiti kompozisyonu belirlendi. Bunlara ilave olarak kontrol ve hasta gruplarının plazmalarında total kolesterol, HDL-kolestreol, LDL-kolesterol, trigliserit, total protein total kalsiyum, aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotrnasferaz (ALT), alkalen fosfataz(ALP), y-glutamil transferaz (y-GGT) ve bilirubin ölçümleri yapıldı. Bu çalışmada, yaş ortalaması 40 olan, 21-58 yaş arasındaki 12 erkek ve 14 kadın olmak üzere toplam 26 sağlık personeli kontrol olarak kullanıldı Üç farklı kimyasal gruba ait kalsiyum kanal antagonistleri, verapamil, nifedipin ve diltiazemin lipit peroksidasyonu üzerindeki etkileri yaş ortalaması 53 olan 35-66 yaş arasındaki 11 erkek, 13 kadın olmak üzere toplam 24 hipertansiyonlu hastada karşılaştırıldı. Bu grupta, sekiz hasta (4 kadın, 4 erkek) adalat(10 mg/gün), sekiz hasta diltizem(180 mg/gün) ve sekiz hasta da isoptin (240 mg/gün) oral yolla verildi ve hastalar 30 gün süreyle takip edildi. Kan numuneleri tedavi öncesi ve tedavinin 15. ve 30. günlerinde alındı. Tedavi öncesi plazma TBARS konsantrasyonu(3.72± 0.13 nmol/mL) kontrol grubuna göre(3,58 ±0,20 nmol/mL) yüksek ve aradaki fark istatitiksel olarak önemli bulundu. (p0.05).) Alyuvar membranlannın in vitro peroksidasyona yatkınlığı, tedavi öncesi ve tedavi sürecinde değişmedi. Bu bulgular kalsiyum kanal blokerlerinin eritrosit membranlannda peroksidasyonu önleyici etkiye sahip olmadığını göstermektedir. Daha önce tüberküloz tedavi almamış ve pulmoner tüberküloz tanısı mikrobiyolojik yolla onanan, yaş ortalaması 39 olan 17-75 yaş arasındaki 23 erkek hastaya izonİkotinikasithidrazid(INH, 300 mg/gün), rifamism(600 mg/gün), pirazinamid(2 g/gün) ve ethambutol(2.5 g/gün) kombinasyonundan oluşan standart antitüberküloz tedavisi uygulandı ve hastalar 60 gün süreyle izlendi. Bu hastalara 2 ay süreyle normokalorik diyet uygulandı. Kan numuneleri tedavi öncesinde, tedavinin 30. ve 60.gününde alındı. Bu hasta grubunda tedavi öncesi plazma TBARS konsantarasyonu( 6,06 ±0,18 nmol/mL) kontrol grubuna( 3,58 ±0,20 nmol/mL) ve tedavinin 30. (4,42 ±0,53 nmol/mL)) ve 60.(3,66 ±0,11 nmol/mL) günlerinde ölçülen değerlere göre yüksek bulundu(p0.05). Buna ilaveten, alyuvar membranlannın peroksidasyona yatkınlığı da azladı. Diğer yandan, plazma albumin, ürik asit, C-vitamini ve E-vitamini seviyeleri 2 aylık tedaviden sonra kontrol grubu değerlerine yükseldi. Bu veriler, kombine halde uygulanan antitüberküloz tedavinin lipit peroksidasyonu ürünü olan TBARS düzeyini düşürerek lipit peroksidasyonuna karşı etkili olabileceğini göstermiştir. Hematolojik ve biyokimyasal analizlere dayanılarak demir eksikliği anemisi tanısı sonucu oral yolla demir preparatı, Perflex( 45 mg/gün) verilen yaş ortalaması 43 olan 26-63 yaş arasındaki 10 kadın, 4 erkek hasta rastgele seçildi ve 30 gün süreyle izlendi. Bu hastaların kan numuneleri tedaviye başlamadan önce ve tedavinin 30.gününde alındı. Tedavi öncesi plazma ve alyuvar membranlannda ölçülen TBARS içeriği kontrollerden farksız bulundu(p>0.05). Bir aylık tedavi süreci sonunda da bir fark görülmedi. Tedavi öncesi ve tedavinin 30.günü elde edilen eritrosit membranlannın invitro peroksidasyona eğilimi arasında fark görülmedi(p>0.05). Plazma antioksidan seviyeleri de bir aylık tedavi sürecinde değişmedi. Sonuç olarak; 1 -Kalsiyum kanal blokerleri verapamil, diltiazem ve nifedipin hipertansiyonlu hastalarda plazma ve alyuvar membranlannda lipit peroksidasyonuna azlatacı veya arttıncı bir etki göstermemişdir. 2- INH, RF, PZA ve ethambutol'den oluşan kombine antitüberküloz tedavisi akciğer tüberkülozlu hastalarda 60 günlük bir süreçte oksidatif stresi önemli ölçüde azaltmıştır. 3- Demir bileşikleri 30 günlük bir tedavi sürecinde demir eksikliği anemisi olan hastaların plazma ve alyuvar membranlannda lipit peroksidasyonunu etkilememiştir.
Özet (Çeviri)
109 SUMMARY Effects of Calcium Channel Blockers, Antituberculosis Drugs and Iron Compounds on lipid Peroxidation The aim of this study is to investigate whether there are any effects of calcium channel blockers, antagonists, antituberculosis agents and iron preparations on lipid peroxidation in plasma and red blood cell membrane of patients suffering from hypertension, tuberculosis and iron deficiency anemia respectively. For this purpose, we determined thiobarbutiric acid reacting substances (TBARS), as an index of lipid peroxidation, in plasma and red blood cell membrane of controls and the three patients groups before and during the treatment. The susceptibility of red blood cell membranes to oxidation was also determined in control and all patient groups by measuring the formation of TBARS after incubation with phenylhydrazine. On the other hand, to determine the antioxidant status the concentrations of vitamin C, vitamin E, uric acid and albumin were measured in plasma of the patients in all groups. Supoeroxide dismutase (SOD) and catalase(CAT) were measured in red blood cell hemolysate and glutathione peroxidase (GSH-Px) was measured in whole blood of controls and patients with tubeculosis only. Moreover, fatty acid composition of red blood cell lipids was investigated in tuberculous group before and 60 days after initiation of the treatment. In iron deficiency anemia and in control groups serum iron, total iron binding capacity, ferritin, vitamine B12, folic acid, hemoglobine, and hematocrite determinations were done as well. In addition to these, total cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, triacylglycerol, total protein, total calcium, aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase(ALT), alkaline phosphatase (ALP), y-glutamyl transferase(GGT) and bilirubine were measured in plasma of controls and patients in all groups. In this study twenty-six volunteers from the medical staff, well-nourished individuals, (14 female, 12 male; mean age 40, range 21-58 ) were used as controls. Calcium channel blockers used from three different chemical classes namely, verapamil, nifedipine and diltiazem were compared in their ability to inhibit lipid peroxidation in red blood cell membranes and plasma of 24 hypertensive patients (11 male, 13 female; mean age 53, range 35-66). In this group, eight patients( 4 M, 4 F) were received adalat(10 mg/d), 8 patients received diltizem( 180 mg/d) and 8 patients received isoptin (240mg/d). Total observation period was 30 days. Blood samples were obtained before and on treatment days fifteen and thirty. There was a significant difference of TBARS content of plasma on day one(3.72 ±0.13 nmol/mL)compared with controls(3.58±0.20 nmol/mL)(p0.05). The antioxidant levels of the plasma and erythrocytes also did not change for a month of treatment. These data seem to ascribe calcium blockers don't have antiperoxidative protection to erythrocyte membrane. Twenty-three patients (23 male; mean age 39, range 17-75) with microbiologically proven pulmonary tuberculosis without a history of previous antituberculosis chemoterapy, recieved standart antituberculosis therapy [a combination of isoniazid(300 mg/d), rifamycin (600 mg/d), pyrazinamide (2g/d.), and ethambutol(2.5g/d.] and fallowed up 2 months. These patients were placed for 2 months on the same normocaloric diet. Blood samples were obtained before and on treatment days thirty and sixty. In this patient group, plasma TBARS concentrations were significantly higher than controls(p0.05). The peroxidability of red blood cell membrane was also reduced. On the other hand, plasma albumin, uric acid, vitamin-E, vitamine-C levels rised to control values after 2 months of treatment. This data provides evidence that combined antituberculous treatment was able to reduce lipid peroxidation product TBARS and thus may counteract lipid peroxidation. Fourteen patients (10 female and 4 male; mean age 43, range 26-63 ) with haematologically and biochemically proven iron deficiency anemia who received daily oral iron preparation, Perflex ( 45 mg Fe/d.) were randomly selected for admission to the study for 30 days. Blood samples were obtained from these patients before and on treatment day 30. Before the treatment, there was no significant difference in TBARS content of both plasma and red blood cell membrane compared to that of controls ( p>0.05). There was no difference after one month of treatment either (p>0.05). The susceptibility of erythrocyte membrane to invitro peoxidation did not show any difference between the samples obtained before and during on treatment day 30 (p>0.05). The antioxidants levels of the plasma also did not change after one month of treatment. In Conclusion, 1- Calcium channel blockers namely, verapamil, nipedipine and diltiazem didi not excert any effects on lipid peroxidation in therapeutic doses in plasma and red blood cell membrane of hypertensive patients. 2- The standart antituberculosis therapy, a combination of INH, RF, PZA and ethambutol significantly reduced the oxidative stress in patients with pulmonary tuberculosis after 60 days of treatment. 3- Iron compounds did not effect the lipid peroxidation both in plasma and red blood cell membrane of patients with iron deficiency anemia for a 30 days of treatment.