Akciğer tüberkülozu olan hastaların hastalıklarına ilişkin bilgi düzeyleri
The level of information of pulmonary tuberculosis patients about their diagnosis
- Tez No: 80889
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN AKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: tuberculosis, patient needs, patient education, patient care, nursing care
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
AKCİĞER TÜBERKÜLOZU OLAN HASTALARIN HASTALIKLARINA İLİŞKİN BİLGİ DÜZEYLERİ Bu araştırma, Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Merkezi 'nde tedavi gören akciğer tüberkülozlu 100 hastanın, hastalıkları ile ilgili bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Örnekleme ilk kez akciğer tüberkülozu tanısı konmuş ve antitüberküloz ilaç tedavisi başlanmış hastalar alınmıştır. Veri toplamak için hazırlanan anket formu kullanılmıştır. Veriler, hastalarla birebir görüşme yapılarak ve hasta dosyaları incelenerek toplanmış, bilgisayarda SPSS programında değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde; bilgi puan ortalaması ve Ki- Kare Önemlilik Testi kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesi ile, hastaların %78'inin tüberküloz görülen organları, %72 'sinin tüberkülozun bulaşma yolunu, %55,1'inin ateşin tüberküloz belirtisi olduğunu, %65'inin ise aşı ile korunma sağlanabileceğini bildiği saptanmıştır. Tüberkülozun ortaya çıkmasında vücut direncinin düşmesinin etkili olduğunu düşünen hasta oranı %44, hastalığın küçük çocuklara daha çok bulaşabileceğini bilen %51, sağlam kişilere hastalığı bulaştırmamak için birlikte olduğu kişilerle uzun süre yakın temasta bulunulmamasını ifade eden %78,4'tür. Günlük kullanılan ilaç çeşidini bilen %47, iyileşmek için ilaçların düzenli kullanılması gerektiğini bilen %57,1 oranında kişidir. Hastaların tüberkülozun tanımı, belirtileri, korunması ve tedavisi konusundaki bilgi puanları çok düşük bulunmuştur. Hastaların yaş, sağlık sorunu olması, tanı konulan kurum, oturulan bölge ve ailedeki birey sayısı ile bilgi puanları arasındaki fark istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Bununla birlikte, cinsiyet, eğitim durumu, gelir durumu, hastalanmadan önce ve hastalandıktan sonra bilgilenme durumu ve hastanede yatış süresi ile hastaların bilgi puanlan arasındaki ilişkinin önemli olduğu saptanmıştır. Elde edilen sonuçlara dayalı olarak önerilerde bulunulmuştur. Anahtar kelimeler : tüberküloz, hasta gereksinimleri, hasta eğitimi, hasta bakımı, hemşirelik bakımı. IV
Özet (Çeviri)
THE LEVEL OF INFORMATION OF PULMONARY TUBERCULOSIS PATIENTS ABOUT THEIR DIAGNOSIS This study was carried out to determine the level of information of patients who were treated for pulmonary tuberculosis about their diagnosis. One hundred patients who received antituberculosis treatment with the diagnosis of pulmonary tuberculosis at Atatürk Chest Diseases and Thoracic Surgery Hospital were included in this descriptive study. Standardized forms used for data collection. Data were obtained by review of patients charts and personal interviews with patients. Commercially available statistical software (SPSSJ.O) was used for data analysis. Average scores of patients were compared by using chi-square test. The percentages of patients who gave correct answers to the questions about the organs involved in tuberculosis, ways transmission of tuberculosis, importance of fever as a sign of tuberculosis and the protective effect of vaccination were 78%, 72%, 55,1%, 65% respectively. Fourtyfour percent of patients thought that immunosuppression was important in the development of tuberculosis. Fiftyone percent of patients believed that tuberculosis could be more easily trasmitted to children. Seventyeight percent of patients stated that prolonged close contact with known patients should be avoided to prevent transmission of tuberculosis. Only 47% of patients knew the names of daily used drugs and 57,1% were aware of the importance of regular use of drugs in the treatment of tuberculosis. Scores of patients for questions about the definition, signs, protection and treatment of tuberculosis were found to be quite low. Statistical analysis revealed that the association between the scores and age, presence of other comorbidities, the place where the patients lived, the institution in which the diagnosis was made and family size was not significant. On the other hand, scores of patients were found to be significantly associated with sex, level of education, monthly income, being informed about tuberculosis prior to the diagnosis and after hospitalization and duration of hospitalization. Suggestions based on the data obtained during the study are presented.