Ters yüz edilmiş sosyal bilgiler derslerinde aktif öğrenme yöntemlerinin işe koşulması: Bir eylem araştırması
Employing active learning methods in flipped social studies classes: An action research
  1. Tez No: 808904
  2. Yazar: SERHAT AL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZLI GÖKÇE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ters Yüz Sınıf Modeli, Aktif öğrenme, Sosyal bilgiler, Flipped Classroom Model, Active learning, Social Studies
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Araştırmanın amacı Ters Yüz edilmiş sosyal bilgiler derslerinde aktif öğrenme yöntemlerini kullanarak öğrencilerin etkinliklere katılımlarını ve Ters Yüz Sınıf Modeli uygulamalarına yönelik duygu düşüncelerini belirlemeye çalışmaktır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden eylem araştırması kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları 2021/2022 öğretim yılında İstanbul Zeytinburnu'nda bulunan bir devlet okulunda altıncı sınıfta öğrenim gören 21 erkek, 8 kız öğrencidir. Veriler nitel veri toplama araçları olan öğrenci çalışma yaprakları, öz değerlendirme formları ve araştırmacı öğretmen günlüğü vasıtasıyla toplanmıştır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçlarında elde edilen veriler nitel analize tabi tutulmuştur. Araştırma sonunda elde edilen bulgular incelendiğinde Ters Yüz Sınıf Modelinin uygulandığı sosyal bilgiler derslerinde öğrencilerin derslere hazırlıklı geldikleri, etkinliklere aktif katılım gösterdikleri ve öğrenme süreçlerinde olumlu tutum ve davranış gösterdikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine students' participation in activities and their feelings and thoughts towards the implementation of the Flipped Classroom Model by using active learning methods in flipped social studies classes. The research utilized the qualitative research design of action research. The participants of the research were 21 male and 8 female students studying in the sixth grade of a state school in Zeytinburnu, Istanbul in the 2021-2022 academic year. The data were collected through qualitative data collection tools, including student worksheets, self-evaluation forms, and the researcher's teacher diary. The data obtained from the data collection tools used in the research were subjected to qualitative analysis. The findings obtained as a result of the research revealed that students came prepared to the social studies classes where the Flipped Classroom Model was implemented, actively participated in activities, and demonstrated positive attitudes and behaviors in the learning process.