Astımlı hastaların sağlık bakım gereksinimlerinin saptanması
The Health care needs of the asthma patients
- Tez No: 80893
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE FESÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Astım, Sağlık ve Bakım, Astımlı Hasta, Uykusuzluk, Solunum güçlüğü, Asthma, Health and Care, Sleeplessness, breathing in difficulty IV
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Araştırma Astımlı hastaların sağlık bakım gereksinimlerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Kasım 1997 - Nisan 1998 tarihleri arasında T.C Sağlık Bakanlığı Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahi Merkezi'nin Polikliniklerinde astım tanısı almış, solunum sıkıntısı olmayan, soruları cevaplayacak durumda olan 85 hasta örnekleme alınmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hastaların tanıtıcı özellikleri ve sağlık bakım gereksinimlerinin saptanmasına yönelik bilgileri içeren anket kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Yüzdelik Hesaplaması, Korrelasyon Analizi, kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; uykusuzluğun, alındığında sıkıntı veren besinlerin (yağlı, tuzlu, asitli, soğuk, baharatlı, katı taneli ve hazır gıdalar) ve yaşanan çevrede hastalığı etkileyen tozlar, kokular, sigara dumanı, soğuk- kuru hava gibi faktörlerin hastaların solunum güçlüğü yaşamasına neden olduğu, ilaçlan önerildiği gibi kullanmanın solunum güçlüğü yaşamada etkili olmadığı bulunmuştur. Uykusuzluğun, yaşanan çevrede hastalığı etkileyen faktörlerin, ilaçları önerildiği gibi kullanma durumunun halsizlik ve yorgunluğa; uykusuzluk, yaşanan ev ve çevrede hastalığa etki eden faktörlerin öksürüğe ve uykusuzluğa neden olduğu belirlenmiştir. Hastaların astım atağı geçirmesinde, solunum güçlüğü yaşamanın, yaşanan ev ve çevredeki hastalığı etkileyen faktörlerin, uykusuzluğun etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda araştırmacı tarafından sağlık bakım gereksinimlerinin karşılanmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study has been prepared to notify the health care needs of the asthma patients. 85 patient who have asthma assesment, no difficulty in breathing and able to answer the questions were taken as an example by ministry of Public Health and Welfare, Atatürk Pulmonery Disease and Pulmonary Surgery Center between November 1997 - April 1998. The questionnaire which was prepared by the researcher to collect data on the patients characteristrics of the disease and health care needs have been used in this study. For the analyses of data, statistical methods such as Correlation Analysis, have been employed and the findings have been presented in percentage where appopriate. The results obtained from the study revealed that the difficulty in breathing is effected by sleeplessness, nutrition and the factors that effects the disease in the environmental. The result also showed that using the drug properly wasn't enough to recover the disease. Sleeplessness, the factors that effected the disease in the enviroment, using the medicines properly causes weakness and tiredness. The factors that effected the disease at home and environmental causes coughing and sleeplessness were understood at the research. This study also showed that difficulty in breathing, the factors at home and environmental and sleeplessness can cause asthma attacks. In line with the results of this study, suggestions to meet the needs of the health care were made, by the researcher.