Astımlı hastalarda eğitimin yaşam kalitesine etkisi
Effects of education on asthma patients' life qualities
- Tez No: 194180
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FÜGEN GÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Göğüs Hastalıkları, Hemşirelik, Education and Training, Chest Diseases, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Astım, Yaşam Kalitesi, Hasta Eğitimi, Asthma, Quality of Life, Patient Education
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Serhat İRKİLÖZETAstımlı Hastalarda Eğitimin Yaşam Kalitesine EtkisiAmaç:Bu araştırma eğitimin astımlı hastaların yaşam kaliteleri üzerindekietkisinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır.Araştırmanın Türü: Araştırma deneysel( Müdahale Çalışması ) olarak tasarlanmıştır. Yöntem: Araştırmanın örneklemini,Kocaeli İlinde bir Hastanenin Astım Polikliniğine kayıtlı 46 hasta oluşturmuştur.Çalışma,30/09/2005-29/11/2005 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.Verilerintoplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan sosyo-demografik özelliklerinbulunduğu 9 sorudan oluşan bir form ve Juniper E.F. tarafından geliştirilen AsthmaQuality of Life Questionaire ( AQLQ )' ın hastaların kendi kendine uygulayacağışekli olan ve 32 sorudan oluşan ölçek kullanılmıştır. Bulgular ve Sonuçlar:Çalışmadan elde edilen verilere göre tanımlayıcı özellikler ile yaşam kalitesi arasında30-50 ile 51-70 yaş grupları arasında anlamlı ilişki görülmüştür ( p=0.002). Astımhastalarına verilen eğitim sonucu yaşam kalitelerinde ( p=0.001 ), alt gruplarında( alan ) artış olduğu tespit edilmiştir ( p=0.001). AQLQ' ın güvenirlik alpha katsayısı0.93 bulunmuştur. Yukarıda verilen sonuçlar doğrultusunda; ülkemizde astımlıhastaların tedavi, bakım ve eğitim süreçlerinde hemşirenin bulunmadığı birimlerdehemşirelere yer verilmesi, hemşirelerin mezuniyet sonrası eğitim programlarınakatılması, astım ile mücadelede hasta eğitimine daha fazla önem verilmesiönerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Serhat İRKİLABSTRACTEffects of Education on Asthma Patients? Life QualitiesAim: The aim of this study is determination the effects of education onasthma patients? life qualitiesType of study: The study is designed as an experimental study (intervention study).Methods: 46 patients who were among the patients of Asthma Polyclinic in ahospital in Kocaeli were involved in the study. The study was held in between30.09.2005 and 29.11.2005. In gathering the results, a nine-question-forminvestigating the social-demographic properties designed by the investigator andAsthma Quality of Life Questionnaire (AQLQ), a self-applied test of 32 questionsdesigned by Juniper E.F. were used.Results and Conclusion: According to the results obtained from the study, therewere statistical meaningful differences between sociodemographic characters ofpatients and quality of life in 30-50 and 51-70 age groups( p=0.002). An increase inthe quality of life ( p=0.001 ) and subgroups ( p=0.001) of asthma patients wasobserved after education. Reliability α coefficient of AQLQ has been found to be0.93. According to the results mentioned above; it can be proposed that in thetreatment, care and education of asthmatic patients in our country, facilities withoutnurses must be supported by trained nurses that all nurses shall participate in post-graduate educational programs, more care must be given to continuous and regularpatient education in the fight against asthma