Plazma proteinleri arasındaki ilişkinin kimyasal çapraz bağlama yöntemiyle değerlendirilmesi
The Definition of relation between the plasma proteins by the chemical cross-linking method
  1. Tez No: 80892
  2. Yazar: EDA BALTACIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: protein konjugasyonu, çapraz bağlayıcılar, dimetil süberimidat. iv, protein conjugation, cross-linking agents, dimethyl suberimidate
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Sığır serum albumini (BSA) ve insan aı-proteinaz inhibitörü (aıPI) ile kimyasal bir çapraz bağlayıcı olan dimetil süberimidat (SI) arasmdaki kenetlenme tepkimeleri kinetik ve ürün dağılımı açısından incelendi. 0.2 M N- tris (hidroksimetil) metil 4-amino bütan sülfonik asit (TAPS) (pH 8.5) tamponunda, 25°C'de yapılan çalışmada çapraz bağlanma kinetiği, protein yapı probu olarak kullanılan 8-anilino-l-naftalin sülfonik asidin (ANS) fluoresansmda meydana gelen değişiklik üzerinden izlendi. Ürün dağılımı, Sephadex G-200 jel kromatografisi ve sodyum dodesüsülfat-poliakrilamid jel elektroforezi ile belirlendi. Sığır serum albumini ile, 0.25-1.0 mg protein/ml ve 2.5-10 mM dimetil süberimidat kullanılarak yapılan deneylerde, çapraz bağlanmaya bağlı 8- anilino-1-naftalin sülfonik asidin fmoresans (protein konformasyon) değişikUğinin kinetik açıdan protein ve dimetil süberimidat derişirninden bağrmsız olduğu ve bir iç-dönüşümü yansıttığı bulundu. Deney koşullarında çapraz bağlanma ile ilgili hız sabiti (kBsA), 4.8+0.8 x 10“2 dk”1 bulundu. Benzer koşullarda aı-proteinaz inhibitörü için bulunan hız sabiti 1.4x10“ dk”idi. Ürün analizlerinde, yalnızca albumin çözeltilerinde, bu proteinin doğal dimerleşme eğilimi paralelinde, intermoleküler çapraz bağlanma (kalıcı dimerleşme) gözlendi, aı-proteinaz inhibitörü, moleküller arası kenetlenme göstermedi. Dimetil süberimidatm normalde kompleks veya agregat olarak bir arada bulunmayan proteinleri çapraz bağlanma özelliği bulunmadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The cross-linking reactions of bovine serum albumine (BSA) and ai- proteinase inhibitor (aiPI) with dimethyl suberimidat (SI) were studied with respect to kinetics and product distribution. The reactions were carried out in 0.2 M N-tris (hydroxymethyl) methyl 4-amino butan sulfonic acid (TAPS) buffer (pH 8.5) at 25°C, using 8-anilino-l- naphthalene sulfonic acid (ANS) as a fluorescent probe for monitoring changes in protein structure. Product distribution was determined by Sephadex G-200 gel permeation chromatography and by sodium dodecyl sulfate-polyacrylamide gel electrophoresis. Experiments at [BSA]=0.25-1.0 mg/ml and [SI]=2.5-10 mM showed the change in 8-anilino-l-naphthalene sulfonic acid (ANS) fluorescence (i.e.protein conformation) was Itinetically independent of protein and reagent concentrations; the change in protein conformation reflected an intramolecular process. The rate constant for the cross-linking reaction (kBsA) was 4.8±0.8xl0*2 min“1. The corresponding value in the cross-linking of ar proteinase inhibitor was found to be 1.4xl0”2 min"1. Products analysis showed that intermolecular cross-linking was achieved only in solutions of bovine seum albumine, which has a natural tendency to dimerize. Cross-linking oligomers of cti-proteinase inhibitor were not observed. It was concluded that dimethyl suberimidate is ineffective in cross- linking protein species which do not normally form complexes or aggregates.