Delta-fonksiyon katsayılı ağırlıklı sturm-lıouvılle problemleri için regülerize olunmuş iz formülleri üzerine
On regularized trace formulas for weighted sturm-liouville with coefficient delta-function
  1. Tez No: 808933
  2. Yazar: ABDULLAH KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MANAF MANAFLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Sturm-Liouville operatörü, Özdeğer, Özfonksiyon, İz formülleri, Ağırlıklı Sturm-Liouville problemi
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Matematik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Bu çalışmanın birinci kısmında, diferansiyel operatörler, Sturm-Liouville operatörü ve ters spektral problemler ile ilgili bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, diferansiyel operatörlerin spektral teorisinde sık kullanılan temel tanım ve teoremler açıklanmıştır. Üçüncü bölümde Sturm-Liouville operatörü için spektral teoriye giriş yapılmış, spektral analizin temel problemleri anlatılmış, iz formülleri ile ilgili genel problemler verilmiş ve Sturm-Liouville operatörü için regülerize olmuş iz formülleri ile ilgili genel bilgiler açıklanmıştır. Bir diferansiyelin iz kimliği, diferansiyel operatörün spektral yapısı, öz değerlerin sayısal hesaplanması, ters problemler hakkında bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde Delta-Fonksiyon katsayılı ağırlıklı Sturm-Liouville problemleri için regülerize olunmuş iz formülleri üzerine operatörler tanımlanmış, spektral karakteristik özelliklerinden bahsedilmiş ve iz probleminin çözümü yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the first part of this study, information about differential operators, Sturm-Liouville operator and inverse spectral problems are given. In the second chapter, the basic definitions and theorems that are frequently used in the spectral theory of differential operators are explained. In the third chapter, the spectral theory for the Sturm-Liouville operator is introduced, the basic problems of spectral analysis are explained, the general problems about the trace formulas are given and the general information about the regularized trace formulas for the Sturm-Liouville operator is explained. Information about trace identity of a differential, spectral structure of differential operator, numerical calculation of eigenvalues, inverse problems are given. In the fourth chapter, operators are defined on the regularized trace formulas for Delta-Function coefficient weighted Sturm-Liouville problems, their spectral characteristics are mentioned and the trace problem is solved. KeyWords: Sturm-Liouville operators; Eigenvalue; Eigenfunction; Trace formulas; Weighted Sturm-Liouville problem.