Kayseri ilinde Organik Tarım yapan üreticilerin organik tarıma bakışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the perspectives of organic agriculture manufacturers in Kayseri
  1. Tez No: 808993
  2. Yazar: ÖZGÜR ÇAĞDAŞ AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜRSEL KARABACAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Çiftçi, Organik Tarım, Tarım, Agriculture, Farmer, Organic Agriculture
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Organik Üretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Üretime ilişkin tüm aşamalarda çevreye saygılı tekniklerin kullanıldığı süreç organik tarım olarak adlandırılmaktadır. Organik üretimin yalnızca ürün odaklı bir anlayışa sahip olmadığı bilinmektedir. Bu kapsamda organik üretim kavramı ürünün üretilmesi ve son tüketiciye ulaştırılmasına kadar olan sürecin tamamını içermektedir. Tarım ekosisteminde sürdürülebilirliğin uzun vadede mümkün olabilmesi için organik tarımda toprak kalitesinin korunarak geliştirilmesi, enerji ile su kullanımının azaltılması, biyoçeşitliliğin korunması ve son olarak tüketicilere kaliteli, aynı zamanda güvenli gıda arzı yapılması gerekmektedir. Kayseri'de yapılan bu araştırmada organik tarım üreticilerinin organik tarıma bakış açıları değerlendirilmiştir. Bu çalışmaya 56 kişi katılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 52,79 yıl olduğu, işletmecilerin %10,7'sinin kadınlardan ve %89,3'ünün ise erkeklerden oluştuğu tespit edilmiştir. Katılımcıların %10,7'sinin üniversite mezunu, %50'sinin ortaokul ve lise mezunu, %39,3'ünün ise ilkokul mezunu olduğu saptanmıştır. Araştırmaya katılanların %89,3'ünün evli olduğu, işletmecilerin %73,2'sinin kendi ekonomik durumlarını“orta düzeyde”olarak nitelendirdiği, üreticilerin %85,7'sinin sosyal güvenlik kurumunda kaydı bulunduğu, %44,6'sının organik tarım nedir şeklinde sorulan soruya doğru cevap verdiği belirlenmiştir. Katılımcıların %53,6'sının organik tarım ifadesini ilk defa İl-İlçe Tarım Müdürlükleri'nden duyduğu, %82,1'inin 5 yılı aşkın süredir organik tarım faaliyeti ile ilgilendiği, işletmecilerin %53,6'sının organik tarıma ilişkin eğitim aldığı, %16,1'inin de geleneksel ve organik tarımı aynı anda yürüttüğü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The process in which environmentally friendly techniques are used at all stages of production is called organic agriculture. It is known that organic production does not only have a product-oriented approach. In this context, the concept of organic production includes the entire process from the production of the product to its delivery to the end consumer. In order for the sustainability of the agricultural ecosystem to be possible in the long term, it is necessary to maintain and improve the soil quality in organic agriculture, to reduce the use of energy and water, to protect biodiversity, and then to provide quality and safe food to consumers. In this research, the perspectives of organic agriculture producers on organic agriculture in Kayseri province were evaluated. 56 people participated in this study. The average age of the participants was found to be 52.79. However, 10.7% of the participants in this study were women and 89.3% were men. 10.7% of the participants are university graduates, 50% are secondary and high school graduates, and 39.3% are primary school graduates. 89.3% of the respondents are married. 73.2% of the participants described their economic situation as“moderate”. 85.7% of the participants are registered with the social security institution. 44.6% of the participants gave the correct answer to the question of what is organic agriculture. 53.6% of the participants stated that they heard the term organic agriculture for the first time from the provincial-district agriculture directorates. 82.1% of the participants have been involved in organic farming for more than 5 years. 53.6% of the participants received training on organic agriculture. 16.1% of the participants carry out traditional and organic agriculture at the same time.