Tükürük akış hızı ve tamponlam kapasitesi, tükürüğün şekerden temizlenme süresi, tükürüğün mikrobiyolojik içeriği ve kök çürükleri miktarının ağız kuruluğu olan romatizmalı (Sekonder sjögren sendromu) ve sağlıklı bireyle
The Relationship of salivary floww rate and buffer capacity, salivary sugar clearance, salivary count microbiology and root caries prevalance between in rheumatic with dry mouth symptoms (Seconder sjörgen syndrome) and in he
  1. Tez No: 80910
  2. Yazar: NURAN YURTSEVEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SAADET GÖKALP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız kuruluğu, tükürük şeker temizliği, mutans streptekokları, laktobasiller, tükürük akış hızı, kök çürükleri. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET Çalışmamızda yaşlan 30-55 arasında değişen sekonder sjögren sendromu olan 20 hasta ve 20 sağlıklı birey yer almıştır. Bireylerin anamnezleri alınıp klinik muayeneleri yapılmıştır. Kök yüzey çürükleri ve restorasyonları formlara işaretlenmiştir. Bireylere sabah 900-1100 saatleri arasında 5 dakika parafin tablet çiğnetilerek uyarılmış tükürük akış hızı (ml/dk) tespit edilerek, toplanan tükürük iki ayrı tüpe bölünmüştür. Tükürüğün biyokimyasal analizleri ölçülmüş ve mikrobiyolojik içerikleri hesaplanmıştır. Tükürüğün pH ölçümleri 20 pH kan gazı makinesinde yapılarak, tamponlama kapasitesi ise Ericsson metodu kullanmak suretiyle ölçülmüştür. Tükürüğün mikrobiyolojik içeriği için ise mitis salivaryus basitrasin agar kullanarak tükürük mutans streptekokları(MS), rogosa SL agar kullanarak da tükürük laktobasiller(LB) tespit edilmiştir. Tükürüğün şekerden temizliğine yönelik çalışmada da %20'lık (0,58mol/lt) lOml'lik sukroz çalkalama solüsyonu kullanılmıştır. Çalkalama öncesi 0 dakika ve çalkalama sonrası 2,5,10 ve 30 uncu dakikalarda ortalama 35ul tükürük emebilen filtre kağıtlarından biri dil altına, diğeri sağ alt birinci azının yanak tarafına yerleştirilerek tükürük örnekleri toplanmıştır ve şeker tayini enzimatik yöntemle ölçülmüştür (Sucrose/Glucose UV method, cat. 139041 Boehringer Mannheim.GmbH). Sağlıklı bireylerin (kontrol grubu) uyarılmış tükürük akış hızı 1,18±0,41 ml/dk. iken ağız kuruluğu olan romatizmalı hastaların (hasta grubu) uyarılmış tükürük akış hızı 0,49±0,31 ml/dk. ile daha düşük bulunmuştur ve istatistiksel fark anlamlıdır (p=0.000). Tükürük MS düzeyi hasta grubunda 2,61±3,06xl07 CFU/ml düzeyiyle kontrol grubundaki 3,59±5,49xl06 CFU/ml'den fazladır(p=0.0001). Tükürük LB düzeyi ise, hasta grubunda 10,75±35,29xl05 CFU/ml ile kontrol grubundaki 6,09±12,78xl04 CFU/ml'den fazla bulunmuştur(p=0.026). Dil altı bölgesinde şekerden temizlenme süresi hasta grubunda 7,23±5,19 dk., kontrol grubunda 2,34±0,91 dk. (p=0.0002), yanak bölgesinde ise, hasta grubunda 11,43±5,60 dk., kontrol grubunda 5,20±1,44 dk (p=0.0001) olarak tespit edilmiştir. Çalışmada düşük tükürük akış hızı durumunda şekerin ağızdan temizlenme zamanının uzadığı görülmüştür. Şekerden temizlenme zamanı yavaş olan bireylerde tükürük MS ve LB miktarı ile çürüklü ve dolgulu kök yüzeyi (kök DFS) miktarının arttığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 20 subjects with seconder Sjogren syndrome and 20 systematically healthy 30 and 55 years of age participated in this study. Patients were questioned about their medical and dental story. The teeth with decay and restored were evaluated in questionnaire forms. All experiments started between 900 - ll00. Paraffin wax was chewed for 5 min. and then stimulated saliva flow rates, expressed as ml. per minute were determined. Collected saliva was divided into two separate tubes for microbiological and biochemical analysis. The buffer capacity of the stimulated saliva was determined according to Ericsson and expressed as final pH. The stimulated saliva was diluted and cultured on MSB and Rogosa SL agar for enumeration of mutans streptecocci and lactobacilli. For salivary sucrose clearence analysis, the participants were instructed to rinse their mouths with 10 ml. of a 20% sucrose solution (0.58 mol/lt). At zero point before rinse and 2,5,10 and 30 min. after the rinse, two circular filter paper discs absorbing approximately 35 ul. saliva were placed in the mouth, one under the tongue and one in the lower vestibule near the lower rigth first molar. The salivary sucrose concentration was determined by an enzymatic technique (Sucrose/Glucose UV method, cat. 139041 Boehringer Mannheim.GmbH). Rheumatoid arthritis with dry mouth syndrome subject's stimulated flow rate were lower (0.49±0.31 ml/min) than healthy patients stimulated flow rate (1.18±0.41 ml/min) and statistical difference was significant (p=0.000). Salivary mutans streptecocci levels in the patients groups (2.61±3.06xl07) were higher than in control group (3.59±5.49xl06) (p=0.0001). Salivary lactobacilli levels in the patient group (10.75±35.29xl05) were also higher than in patient group (6.09±1 2.78x1 04) (p=0.026). Salivary sucrose clearance time in the patient group was higher (7.23 ±5.19) than in control group (2.34±0.91) under the tongue area(p=0.0002). In lower right first molar area salivary sucrose clearance time was 11.43±5.60 min. in patients group and 5.20±1.44 min. in control group (p=0.0001). Longer sugar clearance times were related to low salivary flow, high mutans streptecocci and lactobacilli counts and root DFS. KeyWords: Xerostomia, salivary sugar clearance, mutans streptecocci, lactobacilli, salivary flow rate, root caries