Musculi infrahyoidei ile ilgili arterlerin dağılımı, bu dağılıma göre kasların sınıflanması ve klinikte kas flebi olarak kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigation of distribution, classification of the vascular pedicles of the infrahyoid muscles and employment of these muscles asa muscle flap inclinics
  1. Tez No: 80909
  2. Yazar: GÖKHAN GÖRMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN AKŞİT, DOÇ. DR. H. HAMDİ ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Musculi infrahyoidei, kas flebi, arteriyel beslenme iv, Infrahyoid muscle, muscle flap, arterial blood supply
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Bu tez çalışmasında, musculi infrahyoidei'nin (m. thyrohyoideus ve m. omohyoideus venter inferior'u hariç) vasküler pediküllerinin kasa giriş yerleri ve köken aldıkları arterler anatomik ve mikrocerrahi diseksiyon metodları ile saptanmış, dolaşım paternine göre sınıflandırılmıştır. Çalışmamızda 6 kadavra (12 taraf) ve 6 otopsi (12 taraf) materyali kullanılmıştır. Otopsi materyallerinin 3 tanesi çocuk, diğer tüm materyaller erişkindi. Kas dolaşım paternleri 5 tip olarak sınıf lanmıştır. Buna göre musculi infrahyoidei'nin arteriyel beslenmeleri açısından Tip II kas oldukları, bu kasların bulundukları anatomik lokalizasyona komşu bölgelerdeki küçük konjenital ya da akkiz defektlerin tamirinde kas flebi olarak kulanılabilecekleri; m. omohyoideus venter inferior ve m. thyrohyoideus'un sırası ile çevirme güçlüğü ve küçük flep hacimleri dol ay ı s ı ile kullanılamayacakları; kasları besleyen pediküllerden dominant olanının makroskobik incelemeler ile saptanamayacağı; bu dominansın kesin olarak tesbiti için radyolojik yöntemlere baş vurulması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, insertions and the arterial origins of vascular pedicles of the infrahyoid muscles (except the thyrohyoid and the superior belly of the omohyoid) were described and classified according to their vascular pattern by anatomical and microsurgical dissections. In our study, 6 cadavers (12 sides) and 6 autopsy (12 sides) materials were dissected. 3 of the autopsy materials were children while the rest of all were adults. As a result; the infrahyoid muscles are Type II muscles according to their vascular pattern (the arterial blood supply of the muscles are classified into 5 types), and these muscles can be used as muscle flaps to repair congenital and acquired minor defects in this region. The superior belly of the omohyoid muscle and the thyrohyoid muscle are not suitable due to certain difficulties in rotation during surgical procedure and small flap mass respectively. The dominant pedicle should be determined by radiological examination but not by gross examination.