Tükürük pH ve iyon değerlerinindiş çürükleri ve periodontal hastalıklar üzerine etkisi
The effect of salivary pH and ion values on dental caries and periodontal diseases
- Tez No: 932408
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EZGİ SILA TAŞKALDIRAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Diş çürükleri, Periodontitis, Tükürük, İyon konsantrasyonu, Dental caries, Periodontitis, Saliva, Ion concentration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Diş çürükleri ile periodontal hastalıklar dünyada en çok görülen ve ağız sağlığını en fazla tehdit eden hastalıklardır. Tükürüğün yapısal özellikleri, pH değeri ve iyon konsantrasyonlarının bu hastalıklar üzerinde etkiye sahip olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmadaki amacımız bu etkilerin gerçekliğini ve diş çürükleri ile periodontal hastalıklar arasında herhangi bir ilişki olup olmadığını gözlemlemektir. Araştırmamıza dahil edilen toplam 97 katılımcı diş çürüğü hastaları (Grup A, s=30), periodontitis hastaları (Grup B, s=12), hem diş çürüğü hem periodontitis kategorisine giren hastalar (Grup C, s=32) ile diş çürüğü ve periodontitis tanısı konmamış bireyler (Grup D, s=23) olmak üzere gruplandırılmıştır. Klinik periodontal indeksler (plak indeksi, gingival indeks, sondalama derinliği, klinik ataşman seviyesi), DMF-T indeksi ve basitleştirilmiş oral hijyen indeksi kaydedilmiş; tükürük örnekleri toplanarak akış hızı, pH değeri ve iyon konsantrasyonları (kalsiyum, fosfat ve magnezyum) ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen bulguların istatistiksel analizi yapıldığında klinik periodontal indeksler ve DMF-T açısından gruplar arasında fark gözlendiği (hepsi için p0,05). Diş çürükleri ve periodontal hastalıklar için tükürük pH ve iyon değerlerine kıyasla tamponlama kapasitesi ve immün-enflamatuvar konak yanıtı daha çok önem teşkil ettiğinden; bunları inceleyecek daha geniş katılımlı çalışmalar konu için daha aydınlatıcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Dental caries and periodontal diseases are the most common diseases in the world and the most threatening diseases to oral health. The structural features, pH value and ion concentrations of saliva are thought to have an effect on these diseases. Our aim in this study was to observe the validity of these effects and whether there is any relationship between dental caries and periodontal diseases. A total of 97 participants were categorised as caries patients (Group A, n=30), periodontitis patients (Group B, n=12), patients categorised as both caries and periodontitis (Group C, n=32) and individuals without caries and periodontitis (Group D, n=23). Clinical periodontal indices (plaque index, gingival index, probable pocket depth, clinical attachment level), DMF-T index and simplified oral hygiene index were recorded; saliva samples were collected and flow rate, pH value and ion concentrations (calcium, phosphate and magnesium) were measured. Statistical analysis of the findings showed significant difference in terms of clinical periodontal indices and DMF-T (for all, p0,05). Since buffering capacity and immune-inflammatory host response are more important for dental caries and periodontal diseases than salivary pH and ion values, further studies with larger participation will be more enlightening for the subject.