Akut koroner sendromlu hastalarda ürik asit düzeyi ile risk faktörlerinin ve komplikasyonların ilişkisi
- Tez No: 809128
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEN HELVACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, kalp yetersizliği, risk faktörleri, ürik asit, Acute coronary syndrome, heart failure, risk factors, uric acid
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Giriş: Akut Koroner Sendromlar tüm dünyada mortalite ve morbiditenin en önde gelen sebeplerindendir. Bu nedenle kardiyovasküler risk faktörlerinin ve ilişkili risklerin değerlendirilmesi gerekmektedir. Risk faktörlerini ortaya koyduktan sonra yapılacak etkin müdahaleler ile de morbidite ve mortalitede düşüş sağlanmalıdır. Birçok çalışma oksidan oluşumu ve endotel disfonksiyonu ile ilişkili ürik asit düzeyi yüksekliğinin, kalp-damar hastalıkları mortalitesi ve koroner arter hastalıklarının ortaya çıkışındaki rolü için bir risk faktörü olduğunu belirtmiştir. Amaç: Çalışmamızda kan ürik asit düzeyinin akut koroner sendromlar üzerine olan etkilerini araştırmayı hedefledik. Koroner kalp hastalıkları ve ürik asit arasındaki ilişkinin tam anlaşılmasıyla, koroner kalp hastalıklarının tedavisinde serum ürik asit seviyelerinin düşürülmesine yönelik tedavilerin kazanacağı önemi ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: 20 Aralık 2012- 20 Şubat 2013 tarihleri arasında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Koroner Yoğun Bakım Ünitesinde ve Dahiliye Kliniklerinde akut koroner sendrom tanısıyla yatmış kişilerin dosyaları retrospektif olarak tarandı. 18 yaş üstü toplam 117 vaka (58 kadın, 59 erkek) çalışmamıza dahil edildi. Aynı zamanda yaş, cinsiyet ve kronik hastalıklar bakımından hasta grubu ile benzer nitelikte, dahiliye kliniklerinde interne edilmiş 35 vaka (17 kadın, 18 erkek ) çalışmamıza dahil edildi. Alt gruplara da ayrılan vaka grubu (USAP/ STEMI/ NSTEMI) ve kontrol grubu yaş, cinsiyet, biyokimyasal parametreler, ek hastalıklar, VIII komplikasyonlar ve ürik asit düzeyleri karşılaştırıldı. Bakılan parametreler hastalardan ilk 24 saat içinde 12 saat açlık sonrası alınmıştı. Biyokimyasal markırlar Olympus AU 2700 otoanalizöründe çalışıldı. Cihazın prospektus bilgilerine göre parametrelerin referans aralıkları alındı. Elde edilen bulguların aritmetik ortalamaları alındı ve standart sapmaları hesaplandı (ort ± std). Kategorik değişkenlerin birbirilerine göre dağılımlarını kikare (chi square), Mann-Whitney veya Fisher's exact test ile değerlendirildi. Nicel değişkenlerin ortalamaları bağımsız gruplar için T testi ile kıyaslandı. İki nicel özelliğin birbiriyle ilişkisi, pearson korelasyon katsayısı ile analiz edildi. Tüm analizlerde istatistiksel anlamlılık seviyesi p≤0.05 olarak kabul edildi. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS for windows 15,0 istatistik paket programı kullanıldı. Bulgular: AKS'li hastalarda ortalama ürik asit değeri 6,10±1,80 mg/dl saptandı. Ürik asit düzeyi olguların 39'unda( %33.3 ) yüksek tespit edildi. Kontrol grubu hastalarının ortalama ürik asit düzeyi 6,47±2,16mg/dl saptandı ve hastaların %45.7'sinde yüksek tespit edildi. Ürik asit yüksekliği gruplar arası karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Sonuç: Ürik asitin akut koroner sendrom ile arasında doğrudan bir ilişki bulunamadı. Ancak kalp yetersizliği mevcut olan hastalarda Akut koroner sendrom sonrası ürik asit yüksekliği tespit edildi ve istatiksel olarak anlamlı bulundu. Bunun kalp yetersizliğinde kullanılan ilaçlarla ya da böbrek kanlanma bozukluğu ile ilişkili olabileceği kanısındayız. Literatürdeki çelişkili sonuçlar nedeniyle ürik asit düzeyleri ile kardiyovasküler hastalıklar ve mortalite ilişkisi konusunda çalışmalar yapılması gerektiği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Acute Coronary Syndrome is the leading cause of mortality and morbidity throughout the world. For this reason, cardiovascular risk factors and associated risks should be identified and evaluated. After the assessment of the risk factors, effective interventions should be provided to decrease morbidity and mortality. Many studies have found high uric acid levels associated with endothelial dysfunction and oxidant formation which is a risk factor in the emergence of coronary artery disease, cardiovascular disease and mortality. Purpose: In our study, investigation of the effects of blood uric acid level in acute coronary syndromes was aimed. We aimed to emphasize the importance of blood uric acid reducing therapy in coronary heart disease by full understanding of the relationship between uric acid and coronary heart disease. Material and Method: The charts of the patients diagnosed with acute coronary syndrome in Coronary Intensive Care Unit and İnternal Medicine Services of Okmeydani Training Research Hospital between October 2012 and February 2013 were retrospectively reviewed. A total of 117 cases of acute coronary syndrome over the age of 18 (58 female, 59 male) were included in the study. At the same time, age, sex, and with a group of patients with similar characteristics in terms of chronic diseases, internal workshops lying 35 cases (17 female, 18 male) were included in X the study. Sub-groups (NSTEMI, STEMI, USAP) and control groups according to the findings in patient charts were compared in terms of age, sex, biochemical parameters, comorbidities, complications, and blood uric acid level. Arithmetic means and standard deviations were calculated from the findings. Distribution of sequences of categorical variables were evaluated by chi-square, Mann-Whitney and Fisher's exact test. The average quantitative variables were compared by t test for independent groups. The relation between two quantitative variables were analyzed by Pearson's correlation coefficient. In all analyzes, the level of statistical significance was defined as p ≤ 0.05. SPSS for Windows 15.0 statistical package program was used to evaluate the data. Results: Average uric acid value in patients with acute coronary syndrome was 6.10 ± 1.80 mg / dL. 39 patients demonstrated (33.3%) high urid acid levels. Average uric acid levels in control group patients was 6.47 ± 2.16 mg / dl and 45.7% of control group patients showed high levels of blood uric acid levels. High uric acid levels was not statistically different between the groups. (p> 0.05). Uric acid levels were significantly higher in patients with heart failure. (p:0.047). Conclusion: Uric acid was not found to be directly related to acute coronary syndrome in this study. However, acute coronary syndrome in patients with previous heart failure resulted in high uric acid levels and this was found statistically significant. This situation may be associated with drugs used for congestive heart failure or disorder of renal blood flow. Due to conflicting results in the literature about the relationship between UA levels and cardiovascular disease, and mortality are needed to work.