Acil serviste yeni ölmüş bir kişi üzerindeklinik beceri eğitimi için girişimuygulanmasının kabul edilebilirliği
Acceptability of practicing procedures for clinical skills training on a newly dead in the emergency department
  1. Tez No: 809150
  2. Yazar: ADEM SİVRİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM OKTAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni ölmüş kişiler, Eğitim, Öğretim, Girişimsel Beceriler, Acil Servis, Newly dead, Training, Education, Procedures, Emergency department
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Acil serviste yeni ölmüş bir hastaya klinik beceri eğitimi için hayat kurtarıcı girişimlerin uygulanmasının acil tıp öğretim üyeleri, asistanlar, 6. sınıf tıp öğrencileri, hasta ve hasta yakınları tarafından kabul edilebilirliğini ve tutumlarını belirlemek. Gereç ve Yöntem: Üçüncü basamak bir üniversite hastanesinde sağlık profesyonelleri ve acil servis hastaları ve yakınlarından oluşan uygun bir örneklem grubuna tanımlayıcı bir anket uygulandı. Çalışma öncesinde Etik Kurul onayı alındı. Anket 4 bölümden oluşmaktaydı: Demografik veriler; Acil serviste yeni ölmüş kişilerle ilgili işlemlerle ilgili sorular; Uygulanması muhtemel hayat kurtarma girişimler; ve Sağlık çalışanları için ek sorular. Ankette çoktan seçmeli ve açık uçlu sorular yer aldı. Bulgular: Çalışmaya 120 sağlık çalışanı ile 120 hasta ve yakını dâhil edildi. 107 (%44,6) katılımcı kadındı ve tüm katılımcıların yaş ortalaması 31,83±11,16 yıl idi. 195 katılımcı (%81,3) yeni ölmüş kişilere işlem yapılmasını uygun bulduğunu beyan etti. Laringeal maske havayolu takılması (%88,3) ve endotrakeal entübasyon (%86,7) yapılması olası en uygun girişimler olarak kabul edildi. Toplam 83 sağlık çalışanı (%69,2) yeni ölmüş hastaya işlem yaptığını bildirdi. En yaygın uygulama endotrakeal entübasyondu. Maketler ile yeni ölmüş kişilerin benzerliğini değerlendiren 11'li Likert ölçeğine verilen yanıtların ortalaması 3,16±2,44 puan olarak bulundu (0: tamamen farklı, 10 tamamen aynı). Sonuçlar: Acil serviste klinik beceri eğitimi yeni ölmüş kişiler üzerinde girişim yapılması sağlık çalışanları, hasta ve hasta yakınları tarafından kabul edilebilir bulunmaktadır. Girişim yapılmadan önce en yakın akraba veya yasal temsilciden bilgilendirilmiş onam alınmalıdır. Tüm girişimler, yapılandırılmış bir eğitim sıralanımı ile ve yakın gözetim altında gerçekleştirilmelidir ve tıbbi kayıtlarda belgelenmelidir. Yeni ölmüş kişiler üzerinde girişim yapılmasına izin vermek ve teşvik etmek için ilgili kurumlar tarafından etik kurallar ve kılavuzlar geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine the acceptability and the attitudes of practicing lifesaving procedures for clinical skills training on a newly dead in the emergency department (ED) by the emergency medicine faculty members, residents, 6th year medical students, patients and their relatives. Materials and Methods: A descriptive survey was administered to a convenience sample of health professionals and ED patients and their relatives at a tertiary care university hospital. The Institutional Ethics Committee approved this study. The questionnaire consisted of 4 parts: Demographic data; Questions about procedures on newly dead people in the emergency department; Lifesaving procedures likely to be practiced; and Additional questions for healthcare professionals. Questionnaire included multiple choice and open-ended questions. Results: 120 healthcare professionals and 120 patients and their relatives were included in the study. 107 (44.6%) participants were women and the mean age of the all participants was 31.83±11.16 years. 195 participants (81.3%) declared that practicing procedures on newly dead was acceptable. Laryngeal mask airway placement (88.3%) and endotracheal intubation (86.7%) were considered the most appropriate procedures to be practiced. A total of 83 health professionals (69.2%) reported that they had performed procedures on newly dead patient. The most common practice was endotracheal intubation. The average of the responses on the 11-point Likert scale, which evaluates the similarity of manikins and newly dead was found 3.16±2.44 points (0: completely different, 10 exactly the same). Conclusion: Performing procedures on newly dead in the emergency department for clinical skills training is acceptable by health professionals, patients and their relatives after obtaining informed consent from the next of kin or legally authorized representative. All attempts should be performed in a structured training sequence and under close supervision, and must be documented in the medical record. Ethical codes and guidelines should be developed by the relevant institutions to allow and encourage to practice procedures on newly dead.