Acil servise başvuran malignite tanısı almış hastalarda malnutrisyon düzeylerinin PG-SGA (Patient-generated subjective global assessment) ile değerlendirilmesi
Evaluation of malnutrition levels with PG-SGA (patient-generated subjective global assessment) in patients with diagnosed of malignity
  1. Tez No: 680486
  2. Yazar: EVRİM SAYIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS EMRE ÖZLÜER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Malnütrisyon, Nütrisyonel Durum, Kanser Hastaları, PG-SGA, Emergency Department, Malnutrition, Nutritional Status, Cancer Patients, PG-SGA
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Acil servise başvuran, herhangi bir zamanda malignite tanısı almış ancak daha önce herhangi bir besin desteği başlanmamış hastalarda malnütrisyon düzeylerini tespit etmek, malnütrisyonlu hastalara acil serviste nütrisyon desteği başlamanın gerekliliğini, kanser tanılı hastaların bozuk nütrisyonel durumlarının erken dönemde acil servislerde tespit edilebileceğini, kanser tanısı almış kişilerde beslenme düzeyi ile vücut kitle indeksi, tanı alma süresi, kanserin evresi, kemoterapi veya radyoterapi almış olmak/olmamak, malignite sebebi ile opere olmuş olmak/olmamak arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi ve gösterilmesi amaçlanmıştır. Hipotezler; daha iyi beslenmiş olmanın daha yüksek vücut kitle indeksi ile ilişkili olduğu, yeni tanı almış kanser hastalarının, erken evre kanser tanısı olan bireylerin nütrisyonel durumunun daha iyi olduğu; kemoterapi ve radyoterapi almış olan hastaların nütrisyonel durumunun almayanlara göre daha kötü olduğu; yeni tanı almış kişilerde dahi malnütrisyonun mevcut olduğudur. Acil servise başvuran malignite tanılı hastaların nütrisyonel durumları PG-SGA ile değerlendirilmiştir. Veriler SPSS for Windows, Version 18.0. programında bağımsız örneklem T-testi ve ki-kare testi ile analiz edilmiştir. Bu çalışmada on ikisi kadın yirmi altısı erkek otuz sekiz tane kanser tanılı hasta PG-SGA ile nütrisyonel durumları açısından değerlendirilmiştir. Global PG-SGA kategorisine göre hastaların %84,2'si malnütrisyon riski altındayken %97,4'ü nütrisyonel triyaj skoruna göre beslenme müdahalesine ihtiyaç duymakta olarak tespit edilmiştir. Hastaların kanser evreleri, tümör cerrahisi geçirip geçirmemeleri, kemoterapi alıp almamaları, radyoterapi alıp almamaları ile nütrisyonel durumları arasında bir ilişki tespit edilememiştir. Yeni tanı almış malignite hastalarında nütrisyonel triyaj skoru üç aydan daha uzun süre önce tanı alan hastalara göre anlamlı olarak daha yüksektir. Ancak global PG-SGA değerlendirme kategorileri arasında anlamlı fark yoktur. Hem global PG-SGA kategorisi hem de nütrisyonel triyaj skoru açısından bakıldığında daha iyi nütrisyonel durumun daha yüksek vücut kitle indeksi ile ilişkili olduğu görülmüştür. 38 Acil serviste yapılacak kısa bir değerlendirmeye hastaların nütrisyonel durumlarının değerlendirilebileceği görülmüştür. Bu sayede hastaların erken dönemde doğru beslenme yöntemleri için yönlendirilmeleri mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
To determine the malnutrition levels in patients who were admitted to the emergency service, who were diagnosed with malignancy at any time, but who have not started any nutritional support before, the necessity of starting nutritional support in the emergency department for patients with malnutrition, that the malnutrition of patients with cancer can be detected in emergency services in the early period, It was aimed to evaluate and demonstrate the relationship between nutritional level and body mass index, duration of diagnosis, stage of cancer, whether or not to have received chemotherapy or radiotherapy, and to be operated for malignancy. Hypotheses; better nutrition is associated with higher body mass index, newly diagnosed cancer patients and individuals diagnosed with early stage cancer have better nutritional status; The nutritional status of patients who received chemotherapy and radiotherapy was worse than those who did not; It is that malnutrition is present even in newly diagnosed people.The nutritional status of patients with a diagnosis of malignancy who applied to the emergency department was evaluated with PG-SGA. Data were analyzed by independent sample T-test and chi-square test with the program SPSS for Windows, Version 18.0. Twelve female, 26 male, thirty-eight cancer patients were evaluated in terms of their nutritional status with PG-SGA in this study. According to the global PG-SGA category, 84.2% of the patients were under the risk of malnutrition, while 97.4% were in need of nutritional intervention according to the nutritional triage score. There was no relationship between the cancer stages, tumor surgery, chemotherapy, radiotherapy and nutritional status of the patients. The nutritional triage score is significantly higher in newly diagnosed malignancy patients compared to patients diagnosed more than three months ago. However, there is no significant difference between global PG-SGA evaluation categories. In terms of both global PG-SGA category and nutritional triage score, it was seen that better nutritional status was associated with higher body mass index.It was seen that the nutritional status of the patients could be evaluated after a brief evaluation in the emergency department. In this way, it will be possible for patients to be guided for proper nutrition methods in the early period.