Tedavi edici amaçla kullanılan beş değişik kalsiyum hidroksit patının sitotoksik etkilerinin in vitro olarak incelenmesi
In vitro evaluation of cytotoxicity of five different calcium hydroxide pastes used as intracanal medicament
- Tez No: 80916
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR ÖZÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: kalsiyum hidroksit, hücre kültürü, sitotoksisite ıu, calcium hydroxide, cell culture, cytotoxicity IV
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Günümüzde kalsiyum hidroksit içeren preparatlar, yüksek pH 'larının sebep olduğu bakterisit etki nedeniyle, periapikal lezyonlu ve enfekte kök kanallarında enfeksiyonun kontrol altına alınması amacıyla geçici kanal dolgu patı olarak sıklıkla kullanılmaktadırlar. Bu çalışmada, yüksek pH'lı kalsiyum hidroksit preparatlannın iyileştirici etkilerinin yanısıra sitotoksisitelerinin de yüksek olması nedeniyle farklı konsantrasyonlar ve değişik pH'lardaki beş değişik kanal içi medikamenti olarak kullanılan kalsiyum hidroksit preparatının sitotoksik etkilerinin araştırılması amaçlanmış ve Vero hücre kültürleri üzerinde incelenmiştir. Çalışmamızda piyasada kullanıma hazır olarak sunulmuş DT Temporary Dressing Ca(OH)2 ve Pulpdent Multi-Cal, toz ve likitten oluşan Kalsin ve klinikte toz kalsiyum hidroksitin (Merck) izotonik şalin ile ve yine toz kalsiyum hidroksitin lokal anestezik solüsyon (3% Prilocain Hidroklorür, Citanest) ile karıştırılmasından elde edilen patlar kullanılmıştır. Yapılan bu sitotoksisite çalışması sonucunda Kalsin en toksik preparat olarak bulunurken, toz kalsiyum hidroksitin (Merck) izotonik şalin ile karıştırılması sonucu elde edilen krem kıvamındaki karışımın en az toksisiteye sahip madde olduğu tespit edilmiştir. Diğer materyallerin incelenmesi sonucunda ise her bir materyalin pH'sının diğerinden farklı olmasına rağmen hazır preparatlar (DT Temporary Dressing Ca(OH)2 ve Pulpdent Multi-Cal) ve klinikte hazırlanan pat kıvamındaki karışımlar (toz kalsiyum hidroksit (Merck ve Citanest) arasında sitotoksisite yönünden belirgin bir farklılık bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Calcium hydroxide has been placed into the root canal space to obtain microbial control, heal periapical inflammation and serve as a temporary inter-appointment dressing because of their bactericidal effect caused by the high pH. In this study, cytotoxic effects of five different temporary Ca(OH)2 dressings with different concentrations and with variations in pH were evaluated on Vero cell lines. In spite of the healing effects of Ca(OH)2 containing medicaments the cytotoxicity of the medicaments caused by the high pH were evaluated. In our study we have used DT Temporary Dressing Ca(OH)2, Pulpdent Multi-Cal, Kalsin and two different nonsetting Ca(OH)2 pastes (Merck) made by mixing with two different vehicles namely, local aneshetic solution (3% Prilocain hydrochlorure, Citanest) and isotonic saline. As a result of these studies, Kalsin was found to be the most cytotoxic material and Ca(OH)2 paste made by using isotonic saline was found to be the least toxic material. Other materials showed no significant differences although each material had a different pH value.