Proaktif kişilik ve politik davranışlar arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between proactive personality and political behaviors
  1. Tez No: 809236
  2. Yazar: FATİH TEMUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH ÖZSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik, Proaktif Kişilik, Politik Davranış, Personality, Proactive Personality, Political Behavior
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın temel amacı proaktif kişiliğe sahip bireylerin, sahip oldukları bu kişilik özellikleri nedeniyle politik davranış sergileyip sergilemediklerinin tespit edilmesidir. Bu amaç doğrultusunda çalışma dört bölüm olarak tasarlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde kavramsal çerçeve kapsamında proaktif kişilik ve politik davranışlar hakkında literatür bilgisi verilmiştir. İkinci bölüm araştırmanın arka planı şeklinde tasarlanmıştır, bu bölümde araştırma problemi, araştırmanın sorusu, araştırma modeli ve araştırmanın hipotezlerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde toplanan verilerin geçerlilik ve güvenilirlik analizleri yapılmış, veriler korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Son bölümde ise sonuçlar ele alınarak yorumlanmıştır. Çalışma için gerekli veriler anket tekniği ile toplanmıştır. Çalışmaya Marmara Bölgesinde faaliyet gösteren özel ve kamu sektöründeki işletmelerde çalışan toplam 246 kişi katılmıştır. Katılımcılar, proaktif kişilik ve politik davranış sergileme düzeylerini öz-bildirim yöntemiyle değerlendirmiştir. Elde edilen bulgulara göre proaktif kişiliğin tavizci ve ikiyüzlü davranmayı negatif yönde etkilediği, göze girmeye çalışmayı, koalisyon kurmayı, karşılıklı çıkar gözetmeyi ve üst yönetime yaranmaya çalışmayı ise etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte proaktif kişiliğin ve politik davranışların demografik faktörlere göre farklılaşıp farklılaşmadığına ilişkin bulgular, proaktif kişiliğin yaşa göre, politik davranışların ise cinsiyete, statüye, pozisyona, sektöre, eğitim düzeyine, yaşa ve çalışma süresine göre farklılılaştığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine whether individuals with proactive personality exhibit political behavior due to these personality traits. For this purpose, the study is designed as four parts. In the first part of the study, literature information about proactive personality and political behaviors is given within the conceptual framework. The second part is designed as the background of the research, in this part the research problem, the research question, the research model and the research hypotheses are included. In the third section, the validity and reliability analyzes of the collected data were made, and the data were analyzed using correlation analysis and multiple regression analysis. In the last section, the results are discussed and interpreted. Necessary data for the study were collected by questionnaire technique. A total of 246 people working in private and public sector businesses operating in the Marmara Region participated in the study. Participants evaluated their levels of proactive personality and political behavior using the self-report method. According to the findings, it was concluded that proactive personality negatively affects making concessions and insincerity behavior, while it does not affect exchange of favors, ingratiation, coalition building, upward appeals. However, the findings on whether proactive personality and political behaviors differ according to demographic factors show that proactive personality differs according to age, and political behaviors differ according to gender, status, position, sector, education level, age and working year.