Evre I-II meme kanseri tanısı alan hastalara uygulanan problem çözme eğitiminin anksiyete, depresyon, umutsuzluk ve baş etme biçimine etkisi
The Effect of the problem solving training given to patients diagnosed with stage I-II breast cancer on coping style, anxiety, depression and hopelessness level
  1. Tez No: 80928
  2. Yazar: PERİHAN GÖNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞEN TERAKYE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, Problem Çözme, Bireysel Eğitim, Grup Eğitimi, Depresyon, Anksiyete, Umutsuzluk iv, Breast Cancer, Problem Solving, individual Training, Group Training, Depression, Anxiety, Hopelessness
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET EVRE I-II MEME KANSERİ TANISI ALAN HASTALARA UYGULANAN PROBLEM ÇÖZME EĞİTİMİNİN ANKSİYETE, DEPRESYON, UMUTSUZLUK DÜZEYİ VE BAŞ ETME BİÇİMİNE ETKİSİ Araştırmanın amacı, Evre I-II meme kanseri tanısı alan hastalara bireysel ve grupla yapılan problem çözme eğitiminden sonra iki grup arasında baş etme biçimi, anksiyete, depresyon ve umutsuzluk düzeyleri açışından anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemektir. Araştırmada ön-son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesinde yapılan araştırmanın bireylerini, meme kanseri Evre I-II döneminde, en az ilkokul mezunu, 30- 60 yaş arasında olan ve daha önce herhangi bir psikiyatrik tedavi almayan toplam 55 hasta oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, Hastaya Ait Tanıtıcı Özellikler Formu, Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği, Beck Depresyon Envanteri, Beck Anksiyete Envanteri ve Beck Umutsuzlık Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Araştırma, bireysel ve grup eğitimi yöntemleri ile 12 seans, 6 hafta ve haftada 2 gün problem çözme eğitiminin yapılması ile sınırlandırılmıştır. Araştırmada verilerin çözümlenmesinde; Yüzdelik Hesaplama, Tekrarlı Ölçümlerde İki Yönlü Varyans Analizi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Paired T Testi ve Scheffe Testi kullanılmıştır. Araştırmanın denenceleri çerçevesinde aşağıdaki bulgular elde edilmiştir: Genel anlamda gruplar arasında Stresle Başa Çıkma Tarzları, Depresyon, Anksiyete ve Umutsuzluk puan ortalamaları açısından fark saptanmamıştır. Ön-son test puan ortalamaları dikkate alındığında; Stresle Başa Çıkma Tarzları alt ölçeklerinden Kendine Güvenli, İyimser, Kendine Güvensiz, Boyun Eğici Yaklaşım ön-son test puan ortalamaları arasındaki fark bireysel eğitimde önemli, grup eğitimi ve kontrol grubunda ise önemsiz bulunmuştur. İyimser Yaklaşım ön-son test puan ortalaması bireysel eğitim lehine, grup eğitimi ile aralarındaki fark önemli bulunurken, Kendine Güvenli Yaklaşım puan ortalamasında ise, iki grup arasındaki fark önemsiz bulunmuştur. Depresyon ve Umutsuzluk puan ortalamaları arasındaki fark, bireysel eğitim lehine önemli bulunurken, Anksiyete puan ortalamasında ise, bireysel ve grup eğitimi arasındaki fark önemsiz bulunmuştur. Araştırma sonunda, araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF THE PROBLEM SOLVING TRAINING GIVEN TO PATIENTS DIAGNOSED WITH STAGE I-H BREAST CANCER ON COPING STYLE, DEPRESSION, ANXIETY AND HOPELESSNESS LEVEL The purpose of this investigation is to determine whether there is a significant difference between patients diagnosed with stage I-II breast cancer, with respect to coping style, anxiety, depression and hopelessness level after problem solving training in groups and individually. In the investigation, pre-post test experimental design with control group was used. The sample of the study carried out in the Oncology Hospital of Hacettepe University, consists of 55 patients, who are diagnosed with stage I-H breast cancer, at least graduates of primary school, between the ages 30-60 and who have not undergone any psychiatric treatment previously. The data was collected by Form For Defining Characteristics of Patients, Beck Anxiety Inventory, Beck Depression Inventory,. Beck Hopelessness Scale, Ways of Coping inventory. In the investigation, individual and group training methods were limited with 12 session, 6 week and two days a week problem solving training. In the analysis of the data, Percentages, Two Way Variance Analysis in Repeated Measurements, One Way Anova, Scheffe Test, Paired T Test were used. The following findings were obtained with respect to hypotheses of the investigation: In general, it has been determined that there was no significant difference in mean scores in terms of coping with stress style, depression, anxiety and hopelessness. When pre-post test mean scores were evaluated, among the subscale of coping with stress styles, the differences between the pre-post test mean scores of self confident approach, optimist approach, unconfident approach, submissive approach were found to be significant in individual training group. The difference between the individual and group training groups in terms of optimist approach was found to be significantly in favor of the former group. Whereas in terms of self confident approach the difference between the two groups was statistically insignificant..As to the difference between depression and hopelessness mean scores, it was found to be statistically significant in favor of individual training group. Finally, in the mean score anxiety, the difference between the individual and group training was found to be statistically insignificant..In view of the findings obtained in the study,some suggestions are made.