Kök kanal dolgularının uzaklaştırılmasında uygulanan tekniklerin farklı kanal dolgu patlarına göre incelenmesi
Evaluation of retreatment techniques with different sealers
- Tez No: 80929
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA ÇALT
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
 - Anahtar Kelimeler: Retreatment, retreatment techniques. IV
 - Yıl: 1999
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Çalışmamızda tekrarlayan endodontik tedavilerde kullanılan tekniklerin farklı kanal dolgu patlarına göre etkinliğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla kullanılan 48 adet dişin kök kanalları 50 nolu kanal eğesine kadar genişletildikten sonra, CRCS, Ketac-Endo ve AH26 kök kanal dolgu patlan ve gutaperka ile lateral kondenzasyon tekniği kullanılarak dolduruldu. Üç hafta % 100 nemli ortamda bekletilen dişlerin kök kanal dolgularım uzaklaştırmak amacıyla K tipi eğe-kloroform, GPX (Gutta-percha remover) - kloroform, Sonik alet- kloroform, Ultrasonik alet-kloroform yöntemleri kullanıldı. Kökler ikiye ayrılarak fotoğraflandı ve scaner yardımıyla bilgisayar ortamına aktarılarak fotoğraflar üzerinde görüntü işleme tekniği kullanıldı. Bu yöntemle kök kanalında kalan dolgu miktarının, toplam kanal alanına oram kök seviyelerine göre belirlendi. Çalışmamızın bulgularına göre CRCS'nın koronal bölgede en etkili olarak ultrasonik-kloroform yöntemi ile, Ketac-Endo'nun koronal ve apikal bölgede en etkili ultrasonik-kloroform yöntemi ile, AH26'mn ise orta bölgede en etkili GPX-kloroform yöntemi ile, apikal bölgede de K tipi eğe-kloroform yöntemi ile uzaklaştırıldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this study is to compare the amount of remaining gutta-percha/sealer after endodontic retreatment. Forty -eight single -rooted human teeth with one root canal were prepared and obturated with gutta-percha and CRCS, Ketac-Endo, AH26 using lateral condensation technique. The teeth were stored in 100 % humidity at 37 °C for 3 weeks. Then, the canals were retreated by using K file-chloroform, GPX (Gutta percha remover)-choloroform, sonicair-chloroform, ultrasonicair- chloroform techniques. The teeth were sectioned longitudinally and photographed.The photographes were transfered to computerized programme to evaluate the amount of debris remaining.The areas were quantified using a computerized image analysis system and the ratio of remaining obturation material to root canal wall was derived and statistically analyzed (analysis of variance,p=0.05). The results of the present study indicate that the amount of residuel debris in CRCS-obturated canals were not statistically significant. The debris in canals obturated with Ketac-Endo were significantly removed in coronal and apical portion using the ultrasonic- chloroform technique. When AH26 was the sealer, GPX-chloroform technique was significantly removed in middle parts of root canals. Significant differences were found at the apical levels of AH26 - obturated canals using the K-file-chloroform technique.