Ürolojik cerrahide spinal anestezi uygulanmış olan hastalarda modifiye paramedian ve median yaklaşımın postspinal akut bel ağrısı üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of a modified paramedian and median approach on postspinal acute back pain in patients with spinal anesthesia in urological surgery
- Tez No: 809302
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR BALABAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Median yaklaşım, modifiye paramedian yaklaşım, postspinal bel ağrısı, spinal anestezi, Postspinal Backache, Median Approach, Modified Paramedian Approach
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Spinal anestezi sonrası bel ağrısı anestezistler ve hastalar için sorun teşkil edebilmektedir. Spinal anestezi tekniği bel ağrısını etkileyen faktörlerdendir. Çalışmamızda median ve modifiye paramedian yaklaşımı postspinal bel ağrısı açısından karşılaştırmayı amaçladık. YÖNTEM: Etik kurul onayı alındıktan sonra tüm hastalardan bilgilendirilmiş onam alındı. Çalışmamıza hastanemizde 15/07/2022 ile 15/04/2023 tarihleri arasında ürolojik cerrahide spinal anestezi uygulanan 20 ile 80 yaş arası 297 hasta dahil edildi. Hastalar median grubu (Grup M) ve modifiye paramedian grubu (Grup P) olarak iki gruba ayrıldı. Grup M'ye median, Grup P'ye modifiye paramedian yaklaşım ile spinal anestezi uygulandı. Hastaların demografik verileri, ASA sınıflamaları, VKİ, cerrahi türü, anestezi ve cerrahi pozisyonu, süresi, girişim yapılan spinöz aralık, iğne girişim sayısı, kemik teması sayısı ve hastane yatış süreleri kaydedildi. Hastalar telefon ile 1. Gün, 1. Hafta ve 1. Ay aranarak bel ağrısı yok, hafif, orta ve şiddetli olarak sorgulandı. BULGULAR: Hastaların postoperatif 1. Gün, 1. Hafta ve 1. Ay bel ağrısı insidansı sırasıyla %55,9, %26,3, %3,4 bulundu. Grup M bel ağrısı insidansı sırasıyla %70,3, %39,5, %5,9 iken Grup P %30,7, %12,4, %0,7 idi. NRS dereceleri Grup P'de istatistiksel olarak anlamlı düşüktü (1. Gün, 1. Hafta ve 1. Ay sırasıyla; p=0,00,p=0,00,p=0,012). Hasta memnuniyeti Grup P de anlamlı yüksekti (p=0.038). Grup P'de iğne girişim sayısı ve kemik temasının anlamlı düşük olduğunu gördük (Grup M: 1,3±0,5, Grup P: 1,1±0,4; Grup M: 0,9±0,9, Grup P: 0,4±0,6; sırasıyla p=0,001,p=0,000). SONUÇ: Çalışmamızda modifiye paramedian yaklaşım ile median yaklaşıma göre daha az oranda bel ağrısı görüldü. Ayrıca modifiye paramedian yaklaşımın iğne girişim sayısı ve kemik temasını azalttığını gördük. Bu durumun postspinal bel ağrısı insidans ve şiddetini azalttığı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AİM: Postspinal backache can pose a problem for anesthetists and patients. In this study, we aimed to compare the median and modified paramedian approaches in terms of back pain rate after spinal anesthesia. MATERIALS AND METHODS: We included 297 volunteers between the ages of 20 and 80 who underwent spinal anesthesia in urological surgery between 15/07/2022 and 15/04/202. Spinal anesthesia was applied using median approach in Group M and a modified paramedian approach was performed in Group P. Demographic datas, ASA classification, BMI, surgery type, anesthesia and surgical position, duration of surgery, interspinous space, number of needle interventions, number of bone contacts, and hospital stay were recorded. The patients were contacted by phone on Day 1, Week 1, and Month 1, and back pain was questioned as absent, mild, moderate and severe. RESULTS: The incidence of backache on the postoperative 1st day, 1st week and 1st month was 55.9%, 26.3%, 3.4%. Group M was 70.3%, 39.5% and 5.9%, group P was 30.7%, 12.4%, 0.7%. Pain scores were significantly lower in the paramedian group (Day 1, Week 1, and Month 1; p=0.00,p=0.00,p=0.012). Patient satisfaction was significantly higher in the paramedian group (p=0.038). The number of needle attempts and bone contact were significantly lower in the paramedian group. (Group M: 1.3±0.5, Group P: 1.1±0.4; Group M: 0.9±0.9, Group P: 0.4±0,6; p=0.001, p=0.000). CONCLUSION: The back pain was lower when the modified paramedian approach compared to the median approach. In addition, modified paramedian approach reduced the number of needle attempts and bone contact. This might be the reason of the decreased incidence and severity of postspinal backache.