İntratekal uygulanan opioidlere bağlı gelişen kaşıntı kontrolünde ondansetron-granisetron etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of ondansetron or granisetron on pruritus due to intrathecaly used opioids
  1. Tez No: 171441
  2. Yazar: GÜLSEREN SÜER KAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECATİ ÇANAKÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Spinal anestezi, İntratekal fentanil, Kaşıntı, Ondansetron, Granisetron 60
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Santral nöral bloklar; ürolojik, jinekolojik ve alt ekstremiteyi ilgilendiren tüm girişimlerde tavsiye edilen ve yaygın olarak kullanılan anestezi teknikleridir. Spinal anestezi uygulanan hastalarda, spinal anestezinin etkilerini uzatmak ve aynı zamanda da postoperatif dönemde uzun süreli analjezi sağlamak amacı ile özellikle sezaryan, kalça cerrahisi ve transüretral prostat rezeksiyonlarında lokal anesteziklere bazı ilaçların ilave edilmesi sık uygulanan bir işlemdir. En çok kullanılan ilaçlar ise opioidlerdir. Opioidlerin lokal anestezikler ile kombinasyonu daha etkin ve daha uzun süreli postoperatif analjeziye ek olarak sempatik bloğu arttırmadan somatik ve visseral ağrı için sinerj istik analjezi oluşturur, bu da spinal anestezi başarısını arttırır, daha az lokal anestezik kullanımına izin verir ve taburculuk süresini kısaltır (1-5). Opioidler bu yararlı etkilerinin yanında; bulantı ve kusma, idrar retansiyonu, solunum depresyonu ve santral 5-Hidroksitriptamin 3 (5HT3) reseptörleri üzerinde etki göstererek % 20-80 oranında kaşıntıya yol açabilir (3,6-8). Bu çalışmada, intratekal bupivakain-fentanil uygulanan hastalarda kaşıntının önlenmesinde farklı etki süreleri olan ondansetron ve granisetronun etkinliğini ve postoperatif geç dönemde gözlenen kaşıntı insidansı üzerine etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmaya dahil edilen 200 hasta rastgele dört gruba ayrıldı. Spinal anestezi uygulamasından 30 dakika önce dahil olduğu gruba bağlı olarak; GrupBFO'da 0,1 mg/kg ondansetron 100ml % 0,9 NaCl içinde, Grup BFG'ye 40 ugr/kg Granisetron lOOml % 0,9 NaCl içinde, Grup BFP'ye lOOml % 0,9 NaCl ve Grup BP'ye 100 mi % 0,9 NaCl solüsyonu 5 dakikada infüze edildi. Spinal anestezi uygulanımı sırasında % 0,5'lik hiperbarik bupivakain (dozu uygulamayı yapacak anestezist tarafından belirlenmek üzere) ve Grup BFO, Grup BFG, Grup BFP'ye 25 |4.gr fentanil uygulandı. Grup BP'da opioid kullanılmadı. Hastalar belirli aralıklarla intraoperatif ve postoperatif dönemde hemodinamik parametreler (arteriyel kan basıncı, kalp hızı), sensorial blok (bilateral pinprick), motor blok (modifiye bromaj skalası), kaşıntı (VAS ve Likert skalası), anestezi ve cerrahiye ait komplikasyonlar, postoperatif 59anestezi ve kullanılan serotonin antagonistlerine bağlı yan etkiler açısından değerlendirildiler. Çalışmamızda karşılaştırılan bütün gruplarda hızlı, etkili, yeterli ve uzun süreli sensorial ve motor blok oluşturulmuştur. Çalışmamızda opioid kullanılan BFP, BFO, BFG gruplarında opioid kullanılmayan BP grubuna göre daha yüksek insidansta kaşıntıya rastlanmıştır. İntraoperatif dönemde kaşıntı kontrolünde BFO grubu ve BFG grubunun verileri benzer bulunmuştur, ancak postoperatif dönemde BFG grubunun verileri BFO ve BFP grubunun verilerinden anlamlı olarak düşük çıkmıştır. Bu sonuç bize ondansetrona göre daha uzun etkili olan granisteronun postoperatif opioidlere bağlı kaşıntı kontrolünde daha efektif olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Central nerve blocks are anaesthetics teenies which are commonly used and being recommeded for fallowing surgical procedure that related to urology,gynaecology and surgical procedure to lower extremities. By adding some other drugs to local aneasthetics in order to prolong the effects of spinal anaesthesia and to provide long term analgesia in postoperative period is very often used method. This is commonly used in patines who is specially going to have Caeserian Section, hip operations and transurethral resection of prostate. Most commonly used drugs for this purpose are opiods. This combination (opiods and local aneasthetics mixed) provides synergetics analgesia for somatic and visseral pain without increasing sympathetic block, in return it increases the success of spinal anaesthesia. It also permits to use less local anaesthetic, decreases to hospital stay and speeds up the discharge periods by providing effective and long term analgesia for postoperative periods.(l-5) Besides opiods these usefull effects; opiods can cause nausea and vomitting, urinary retention, respiratory depression and might effect central 5-Hydroxytriptamin 3 (5HT3) receptors and cause % 20-80 itching (3,6 -8). In this study; we aim to evaluate the effects of ondensetron and granisetron, which are given to the patients, who were given intrathecal bupivacain-fentanyl to prevent postoperative itching incidence which can be seen later in postoperative periods. 200 hundreds patients were involved in this study and they were randomised into four group. Before spinal anaesthesia applied patient depend upon in thier group; Group BFO 0,1 mg/ kg ondensetron mixed up with 100 mis of % 0,9 NaCl, Group BFG 40 ugr/kg granisetron mixed up with 100 mis of % 0.9 NaCl, Group BFP 100 mis of NaCl and Group BP 100 mis of % 0.9 NaCl solution was infused within 5 minutes. During spinal anaesthesia % 0,5 hyperbaric bupivacain ( the dosage will be detirmined by the anaesthetist) and 25 ugr fentanyl given to Group BFO, Group BFG and Group BFP. Opiods was not used in Group BP. Patinets were evaluated during intraoperative and postoperative periods in 61certain intervals according to hemodynamic parametres (arterial blood pressure, pulse), sensorial block (bilateral pinprick), motor block (modified bromaj scale), itching (VAS and Likert Scale ), complications related to anaesthesia and surgery, postoperative anaesthesia and side effects of serotonin antigonist. In our study we provided fast, effective, sufficient and long term,motor block for all the comparative groups. In this study we come across more itching incidences in the groups BFP, BFO, BFG which we used opiods compared to group BP that opiods was not used. During intraoperative periods we found similar data in groups BFO and BFG for controlling the itching, but in postoperative periods group BFG's data was considerably low compared to group BFO and BFP. This result made us to think that granisetron which has got long term effects compared to ondenseron, is more effective in controling the itching related to opiods used during postoperative period. 62