The effect of dıgıtal platforms on place attachment, a case study from 100. Yıl Evleri and Ayrancı ahalisi facebook group pages
Dijital platformların mekana bağlılığa etkisi, 100. Yıl Evleri ve Ayrancı ahalisi facebook grup sayfalarından bir örnek incelemesi
  1. Tez No: 809389
  2. Yazar: EKİNSU KARABEYOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BURAK BÜYÜKCİVELEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Platformlar, Mekana Bağlılık, Sosyal Etkileşim, Dijital Etkileşim, Mekana Bağlılık Araştırması, Digital Platforms, Place Attachment, Social Interaction, Digital Experience, Place Attachment Survey
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bireylerin dijital ortamda kurdukları etkileşimler ve bağlantılar her zaman fiziksel mekanlardan kopuk değildir. Aksine, insanların belirli mekanlar içinde oluşturdukları dijital etkileşimler veya dijital iletişim aracılığıyla oluşturdukları dijital topluluklar, bireylerin fiziksel mekanlara olan bağlılığını etkileyebilir. Dijitalleşmenin mekansızlaşmaya ve bu durumun da sosyal ilişkileri olumsuz yönde etkileyeceğine dair kaygılar giderek artmaktadır. Ancak mekan ile yer arasındaki en belirgin fark olarak sosyal etkileşimler, dijital platformaların kullanımıyla kendine önemli bir yer bulmuştur. Bu çalışma, dijital platformların mahalle bağlamında mekâna bağlanma ilişkisini incelemektedir. Temel araştırma konusu, dijital platformların bireylerin fiziksel çevreleriyle bağlantılarını nasıl şekillendirdiğini ve bu ilişkinin kentsel deneyimler üzerindeki etkilerini anlamaktır. Bu amaçla, veriler iki belirli mahallede (Ayrancı ve Yüzüncü Yıl İşçi Blokları) Facebook grupları üzerinden online bir anket oluşturularak toplanmıştır. Anket, katılımcıların görüş ve yorumlarını toplamak için açık uçlu sorular ve mekana bağlanma ile dijital platform arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için çoktan seçmeli, doğrusal ölçek ve evet/hayır soru tiplerinden oluşmaktadır. Veri toplama işleminin ardından toplanan veriler (N:182) karma yöntem yaklaşımıyla analiz edilmiştir. Verilerden açık uçlu olanlar içerik analizi ve diğer anket cevapları ise IBM SPSS programı kullanılarak korelasyon ve çapraz tablolama yapılmıştır. Bu yaklaşım, araştırma konusunun kapsamlı bir şekilde incelenmesini sağlamış, nitel ve nicel bulguların birlikte analize entegre edilmesini sağlamıştır. Sonuçlar, katılımcıların Facebook grupları aracılığıyla topluluk oluşturmaya olan katkılarının, mahalleye olan bağlılıkları için orta derecede güçlü bir pozitif ilişkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Dijital platformlar aracılığıyla sağlanan dayanışma faaliyetlerine aktif katılımın, mekana bağlılığa pozitif bir ilişkisi olduğu bulunmuştur. Bu bulgular, dijital platformlar ile mekana bağlılık arasındaki ilişkinin karmaşık ve çok yönlü olduğunu vurgulamakta ve etkinin özel faktörler ve bağlamsal yönlerine bağlı olarak değişebileceğini göstermektedir. Bu çalışma, dijital teknolojiler ile mekana bağlılık arasındaki etkileşimin incelenmesinde ayrıntılı bir anlayışın gerekliliğine dikkat çekmektedir. Dijital platformların kentsel topluluklarda mekana bağlılık duygusunu güçlendirmeyi amaçlayan kent planlama ve tasarım açısından önemli sonuçları bulunmaktaıdr.
Özet (Çeviri)
Individuals' interactions and connections in the digital realm are generally connected to physical places. In addition, the digital interactions that people establish within specific locations or the creation of digital communities through digital interaction can influence individuals' attachment to physical places. There is a growing concern regarding the impact of placelessness in the digital age, which can have detrimental effects on social interactions. However, as the key differentiating factor between place and space at the spatial level, social interactions have become significant in everyday life through digital platforms. This study investigates the relationship between digital platforms and place attachment in neighborhood contexts. The main problem revolves around understanding how digital platforms shape individuals' connections to their physical environments and the implications of this relationship for urban experiences. To address this, the data is collected from an online survey of Facebook neighborhood groups in two specific neighborhoods: Ayrancı and Yüzüncü Yıl İşçi Blokları. The survey employed a combination of open-ended questions to gather participants' opinions and insights and various question types like multiple questions, Likert questions, Yes/No questions to assess the relationship between place attachment and digital platforms. After that, the analysis of the collected data (N:182) followed a mixed-method approach, involving content analysis for the open-ended questions and utilizing the IBM SPSS program for correlation and crosstabulation analyses of other questionnaire items. This approach facilitated a comprehensive examination of the research topic, allowing for qualitative and quantitative insights to be integrated into the study. The results revealed a moderately strong positive relationship between participants' perceived contribution to community-building through Facebook groups and their level of attachment to the neighborhood. Active involvement in solidarity activities facilitated by digital platforms was positively associated with place attachment. These findings highlight the complex and multifaceted relationship between digital platforms and place attachment, suggesting that the impact may vary depending on specific factors and contextual aspects. The study emphasizes the need for a nuanced understanding of the interplay between digital technologies and place attachment, considering the diverse experiences and uses of digital platforms and individual differences. It contributes to the existing literature by shedding light on the role of digital platforms in shaping people's connections to their physical environments. It provides insights into digital platforms' potential benefits and limitations for fostering a sense of place and community in urban settings. The findings have implications for urban planning and the design of digital platforms that aim to enhance place attachment and promote a sense of belonging in urban communities.