Işık ile sertleşen ve dual-cure rezin simanların farklı renk, kalınlık ve yüzey pürüzlendirme koşullarındaki all-seramikler ile kullanıldığında polimerizasyon etkinliğinin matematiksel olarak belirlenmesi
A Mathematical evaluation of the degree of polymerization of light and dual-cured resin cements when used with all-ceramic restorations having different color,thickness and surface treatment conditions
- Tez No: 80939
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİL MERAL ŞAHMALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: All-seramik, rezin siman, kalınlık, renk, pürüzlendirme, All-ceramic, resin cement, thickness, color, surface treatment
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protez Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET All-seramik restorasyonların kalınlığı ve renginin polimerizasyon ışığı geçirgenliğini azaltıcı etkisi vardır. Bu nedenle çalışmamızın amacı, bu negatif etkinin all-seramik restorasyonların simantasyonunda kullanılan rezin simanların polimerizasyonunu da azaltacağı hipotezini test etmektir. Aynı zamanda yüzey pürüzlendirme işleminin ışık geçirgenliğini azaltacağı hipotezi de ele alınarak tüm bu klinik değişkenlerin birbirleriyle olan ilişkisi tespit edilmiş, ve bir matematiksel model ile tanımlanmıştır. Toplam olarak 36 adet 11 mm. çapındaki Dicor all-seramik diskler, üç farklı kalınlıkta hazırlanmıştır (1 mm., 2 mm., ve 4 mm.). Disklerin hazırlanmasından sonra, yarısının tek yüzeyi % 9.5'lik HF ile pürüzlendirilmiştir. Her bir Dicor diskin ışık absorpsiyonu UV spektrofotometre yardımıyla, polimerizasyon ışınlarının dalga boyu olan, 460-470 nm dalga boylarında ölçülmüştür. Kontrol grubu olarak renklendirilmemiş Dicor diskler kullanılmıştır. Diskler Dicor seramik boyalarıyla sırasıyla, Vita renk skalasındaki temel renk gruplarını temsil etmek üzere, kahverengi, sarı, gri ve kırmızıya boyanmıştır. Boyalar bonding ajan (Scotchbond MP, 3M) ile karıştırılıp, her disk yüzeyine uygulanmıştır. Bu yaklaşım sayesinde boyalar kolayca yüzeyden çıkarılıp, aynı disklerin yeniden kullanımı sağlanmıştır. Total olarak 36 diskten oluşan beş renk grubundan 180 adet ışık absorpsiyonu ölçümü yapılmıştır. Disklerin ışık absorpsiyonu ölçümünden sonra, aynı diskler üzerinden ışık ile sertleşen ve dual-cure rezin siman örnekler hazırlanıp, bunların sertlikleri, hazırlanmalarından 1 dk. sonra, 24 saat sonra ve 1 hafta sonra, polimerizasyon derecesinin belirlenmesi için ölçülmüştür. Kontrol grubu olarak her hangi bir seramik disk etkisi olmadan, 6 adet ışık ile serleşen ve 6 adet dual-cure rezin siman direk olarak polimerize edilerek kullanılmıştır. Toplam olarak 376 adet rezin siman örnek hazırlanıp, 6696 adet ölçüm yapılmıştır. Sonuçlar GLM yöntemi kullanılarak istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Işık aborpsiyonu (a), alt yapı indeksi (o), porselenin rengi (u), ve kalınlık (r) arasında güçlü bir korrelasyon bulunmuş (R2 = 0.96) ve bu ilişki şu şekilde tanımlanmıştır: a = 0.703 + o + u + 0.087t + e. Bu eşitlikten yola çıkılarak, rezin simanın polimerizasyon derecesi (y) ile rezin simanın cinsi (c), yüzey pürüzlülüğü (f), absorpsiyon değeri (a) ve post polimerizasyon zamanı (T) arasındaki ilişki de şu şekilde tanımlanmıştır: y- 5.63 + 19.33c + 1.1t- 11a + 7.67 + e. Bu eşitliklerden elde edilen bilgiye göre, rezin siman polimerizasyonu üzerinde en büyük etkiye rezin simanın cinsi, ardından all- seramik maddesinin kristalizasyonu sahiptir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The thickness and color of all-ceramic restorations affect polymerization light transmission, and thereby light curing of resin cement. The objective of the study was to test the hypothesis that light absorption in Dicor glass-ceramic is influenced by color and thickness, thereby decreasing the polymerization degree of resin cement. Also, investigated was the hypothesis that acid- etch treatment of ceramic surfaces can decrease light transmission. Furthermore, a mathematical equation was developed to analyze the relationship between clinical variables. A total of 36 crystallized disks (1 1 mm in diameter) were prepared from Dicor at three different thicknesses (1 mm, 2 mm, and 4 mm). Half of the disks were treated with 9.5 % HF. Light absorbance was measured in an UV spectrophotometer at 460-470 nm, the wavelength range used in a light curing unit. Dicor opaque disks served as the control group. The discs were tinted with Dicor ceramic brown, yellow, gray and red stains to represent Vita Shade Guide A, B, C, and D base color groups. Stains were mixed with an adhesive bonding agent (Scotchbond MP, 3M) and applied to each disk surface. This approach made it possible to peel away the stain and reuse the disks. A total of 180 measurements were taken from 5 color groups of 36 disks. Following the light absorption measurements, light and dual-cured resin cement samples were prepared through the same disks. In order to determine the degree of polymerization of the resin cement samples, their hardness was measured immediately after preparation, 24 hours later, and 1 week later. Directly polymerized light and dual-cured resin cements (6 samples in each group) served as control groups. A total of 376 resin cement samples were prepared and 6696 measurements were made. The results were analyzed using GLM. A strong correlation was found (R2 = 0.96) between light absorption (a), color (u), substrate (o) and thickness (f) that can be expressed as: a = 0.703 + o + u + 0.087/ + e. By utilization of this equation, the relationship between the hardness of the resin cement (y) and the type of resin cement (c), surface treatment (f), light absorption of the ceramic restoration (a) and post- polymerization time (7) was expressed as: y = 5.63 + 19.33c + 1.1t- 11a + 7.61 + e. The equation determined that the greatest affect on the final degree of polymerization is the type of resin cement, and then followed by the degree of crystallinity of the all-ceramic restoration.