Normal sınıf öğretmenlerinin zihinsel engelli çocuklar ve kaynaştırılmalarına ilişkin tutumlarını ve yeterliliklerini değiştirmede farklı eğitim tekniklerinin etkisinin karşılaştırılması
The Effects of different inservice training techniques for changing regular clasroom teachers' attitudes and sense efficacy about integration and educable mentally retarded students
  1. Tez No: 80938
  2. Yazar: NESLİHAN AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET BAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma Sınıfı Öğretmeni, Zihinsel Engelli Çocuk, Tutum, Yeterlilik, Hizmetiçi Eğitim. u, Regular Teacher, Educable Mentally Retarded Children (EMR), Attitude, Sense of Efficacy, Inservice Training. m
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma sınıfına zihinsel engelli öğrenci kaynaştırılan ilkokul öğretmenlerinin zihinsel engelli çocuklar ve kaynaştınlmalanna ilişkin bilgi, beceri ve tutumlarını değiştirmede farklı eğitim tekniklerinin etkisini araştırmak amacıyla planlanmıştır. Araştırmada 27 öğretmene grup tartışması tekniği ile, 28 öğretmene grup tartışması ve problem çözme teknikleri birlikte kullanılarak eğitim verilmiştir. Eğitim süresi her bir grup için onbeşer gün olmak üzere toplam altmışar saattir. Araştırma verileri ön test, eğitim, son test ve izleme (altı ay sonra) deseni ile toplanmıştır. Veri toplamada Zihinsel Engelli Öğrencilere Yönelik öğretmen Tutumları Ölçeği ile İlkokul Öğretmenlerinin Zihinsel Engelli Çocukların Kaynaştınlmasına İlişkin Yeterliliklerini Belirleme Aracı kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre her iki eğitim grubundaki öğretmenlerin tutum ve yeterlilik puanlarında son test ve izleme ölçümünde artış olmuştur. Yalnızca izleme ölçümünde iki grubun tutum ve yeterlilik puanlan grup tartışması ve problem çözmenin birlikte kullanıldığı grubun lehine önemli düzeyde farklı bulunmuştur. Eğitim gruplarının ön test, son test ve izleme ölçümlerine (zamana) göre etkileşimleri arasında istatistiksel olarak farklılık saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted for comparing the effects of different inservice training techniques for changing regular classroom teachers' attitudes and sense of efficacy about integrating Educable Mentally Retarded (EMR) students into regular education classrooms. The experimental study was designed for pre test- training- post test and follow up. The sample of the study was composed of 55 first grade regular teachers randomly selected from the teachers working with integrated EMR students in Ankara. The sample was divided into two training groups: Group 1 called discussion was composed of 27 teachers, Group 2 was discussion and problem solving group composed of 28 teachers. Pretest - posttest and follow up data were collected by using The Scale of Teachers' Attitudes Towards Mental Retardation and The Instrument of Regular Teachers' Sense of Efficacy Related to Educable Mentally Retarded Children and Their Integration. The differences were found among pretest - posttest and pretest - follow up data (p0.05).