Perceptions of instructors and students on native speakerism in terms of English language teaching, language variations and culture
İngiliz dili öğretimi, dil çeşitlilikleri ve kültür açısından öğretmen ve öğrencilerin anadile ilişkin görüşleri
  1. Tez No: 809428
  2. Yazar: SEÇİL CENGİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENISA MEDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Anadili İngilizce Olan Öğretmenler, Anadili İngilizce olmayan Öğretmenler, Dil Varyasyonları, Yabancı Dil Eğitimi ve Kültür, Öğrenci Görüşleri, Öğretmen Görüşleri, Native Speaker, NEST, NNEST, Language Variations, Culture and Language Learning, Student Perceptions, Instructor Perceptions
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı, hazırlık okulu okutmanlarının ve öğrencilerinin İngilizce öğretimi (ELT), İngilizce varyasyonları ve kültür açısından anadil konusundaki görüşlerini incelemektir. Bu çalışmanın katılımcıları, İstanbul'da özel üniversiteden 171 hazırlık öğrencisi ve 70 öğretim elemanıdır. Mevcut çalışma, öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin görüşleri hakkında bilgi edinmek amacıyla karma yöntem dizaynı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Nicel veriler, öğrenci ve öğretim elemanı anketleri yoluyla, nitel veriler ise öğretim elemanları ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Veriler SPSS ve içerik analizi ile analiz edilmiştir. Öğrencilerin görüşleri cinsiyetlerine ve yeterlilik düzeylerine göre analiz edilmiştir. İngilizce Öğretimi (ELT), İngilizce çeşitleri ve kültürü açısından, öğrencilerin cinsiyetlerine göre algıları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ayrıca, öğrencilerin yeterlilik düzeylerine bağlı olarak, öğrencilerin ELT ve kültür açısından anadil konuşmacılığına yönelik görüşleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ancak İngilizce varyasyonları açısından A1 ve A2 düzeyindeki öğrencilerin görüşleri anlamlı farklılık göstermiştir. Ayrıca, yıllara dayanan deneyimlerine ve akademik derecelerine bağlı olarak, öğretim görevlilerinin görüşleri ELT, İngilizce varyasyonları ve kültür açısından herhangi bir farklılık göstermemiştir. Son olarak, nitel veri sonuçları, bu çalışmanın öğretim görevlisi katılımcılarının farklı kültürleri ve İngilizce varyasyonlarını öğretmeye yönelik olumlu algılara sahip olduklarını ve ayrıca eğitmenlerin anadili İngilizce olan/anadili İngilizce olmayan öğretmen ayrımının sona ermesi gerektiğine inandıklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the perceptions of preparatory school instructors and students on native speakerism in terms of English language teaching (ELT), English variations and culture. The participants of this study were 171 preparatory students and 70 instructors from a non-profit university in Istanbul. The study was based on a mixed methods research design to gain knowledge about the perceptions of the students (N=171) and the instructors (N=70). The quantitative data were collected via student and instructor surveys (Liu, 2018) and the qualitative data were collected via semi-structured interviews with the instructors. The data were analyzed via SPSS and content analysis. The perceptions of the students were analyzed based on their gender and their proficiency levels. In terms of English language Teaching (ELT), English variations and culture, there were no significant differences between the perceptions of students based on their gender. There were no significant differences between the perceptions of the students towards native speakerism in terms of ELT and culture based on the proficiency levels. However, in terms of English variations, the perceptions of A1 and A2 level students showed significant difference. Moreover, based on their years of experience and their academic degree, the perceptions of instructors did not show any differences in terms of ELT, English variations, and culture. Finally, qualitative data results indicated that the instructor participants had positive perceptions towards teaching different cultures and English variations and also they believed that the native/non-native instructor discrimination should come to an end.