Perceptions and practices of English language instructors on elf and elf-related issues in Turkish higher education context
Türkiye'deki İngilizce okutmanlarının ortak dil İngilizce ve ortak dil İngilizce ile ilgili konulardaki görüşleri ve sınıf içi uygulamaları
- Tez No: 517276
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YONCA ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngiliz dili eğitimi, ortak dil olarak İngilizce, İngilizce okutman görüşleri, sınıf içi uygulamalar, ELT, ELF, ELF related issues, classroom practices
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Dünyadaki gelişmeler ve değişmeler İngilizcenin dünyadaki yerini etkilemiş ve onu evrensel bir yere taşımıştır. İngilizce eğitimi ve öğretimi alanındaki gelişmelerle ortaya çıkan anlayışlardan biri de Ortak Dil İngilizcedir (ODİ). Bu çalışmanın amacı İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten okutmanların ODİ ve a) İngilizce dil öğretiminde kültürel açılar, b) Dünya dili İngilizce ve Standart İngilizce ve c) Anadil konuşmacısı ve anadili İngilizce olmayan konuşmacı ikilemi olmak üzere ODİ ile alakalı konularda görüşlerini almaktır. Buna ek olarak anadili İngilizce olmayan okutmanların sınıf içi uygulamaları gözlemlenip düşünceleri ve uygulamalarının ne kadar örtüştüğü incelenmiştir. Çalışmanın verileri anket, yarı yapılandırılmış görüşmeler ve sınıfiçi gözlemlerden sağlanmıştır. Akdeniz Bölgesi'nde özel bir üniversitede hazırlık okulunda çalışan 36 okutman anketi yanıtlamış, katılımcılardan gönüllülük esasına göre seçilen 6 katılımcı ile görüşmeler yapılmış ve toplamda 6 sınıf gözlemlenmiştir. Karma yöntemli bu çalışmada iki yönlü yaklaşım kullanılmış, bu yüzden önce okutmanların görüşleri toplanmış sonra görüşmeler ve sınıf gözlemleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar, çalışmaya katılan okutmanları ODİ ile ilgili bilgiye sahip olduğunu ve sınıf içi uygulamada ODİ'ye olumlu baktıklarını ortaya çıkarmıştır. Okutmanlar dil öğretiminde kültürün ve öğrencilerde kültürel farkındalık yaratmanın önemini vurgulamışlardır. Ek olarak, kendileri Standart İngilizce kullanmayı tercih etmelerine rağmen öğrencileri buna yönlendirmemiş, İngilizce öğrenimini ve öğretimini iletişim odaklı ele almışlardır. Ayrıca, anadili İngilizce olan ve olmayan okutmanların her birinin avantajı ve dezavantajı olduğunu belirtmiş, herhangi birinin diğerinden üstün olmadığını ve işyerlerinde bu ölçüt sebebi ile ayrımcılık olmaması gerektiğini açıklamışlardır. Okutmanların sınıf içi uygulamalarının da kendi görüşleri ile örtüştüğü sonucuna varılmıştır. Bu çalışma, okutman görüşlerine ek olarak sınıf içi uygulamaları da ele aldığından, İngiliz dili eğitimi alanına önemli katkılarda bulunup çalışmanın yürütüldüğü kuruma, bu alanda kendilerini geliştirmek isteyen okutmanlara, konuyu inceleyen araştırmacılara ve bu alanda araştırmalar yapan bilim insanlarına bilgiler sunacaktır.
Özet (Çeviri)
Due to changes and improvements in the world, English has reached lingua franca status, which induced plenty of researchers and scholars to focus on English as a lingua franca (ELF). Hence, the number of studies about ELF and ELF-related issues has increased. However, classroom practices of language instructors about ELF perception have been very few in the area. Therefore, this mixed methods sequential explanatory study investigates perceptions of language instructors based on ELF and ELF-related issues, respectively cultural aspects in English language teaching, Standard English and World Englishes, and the dichotomy of native and non-native speakers. It also aims to observe classroom practices of instructors in an ELF context. The quantitative data of the study were obtained through a close-ended questionnaire from 36 English language instructors working at the preparatory school of Çağ University during the Fall Term of 2017-2018 Academic Year. The qualitative data were collected via classroom observation and semi-structured interview conducted with six volunteer instructors. The findings of the study revealed that most of the participants are familiar with ELF and disposed to integrate ELF in their classes. A good number of the instructors consider the integration of cultural elements into classes is crucial for an effective language learning environment. Plenty of the instructors prefer to use Standard English while speaking although they do not encourage students to use SE. Additionally, quite a few instructors mentioned language learners should be familiar with different uses of English in the world. Their classroom practices were also consistent with their views since they focus on communication rather than native norms and integrate different cultures in classrooms. This study has several implications for language learners, language teachers/instructors, department heads and staff, materials developers and curriculum designers.