An evaluation of negotiation of meaning strategies in an ELT coursebook from an ELF-aware perspective
Bir İngilizce ders kitabındaki anlam müzakeresi stratejilerinin ortak dil olarak İngilizce (ODİ) farkındalıklı bir bakış açısıyla değerlendirilmesi
  1. Tez No: 625348
  2. Yazar: KÜBRA YAĞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERYEM MİRİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ODİ, ODİ dil pedagojisi, İngilizce ders kitapları, Anlam müzakeresi stratejileri, ELF, ELF-aware language pedagogy, ELT course-books, NoM strategies
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Son yıllarda, İngilizce'nin ortak bir dil olarak (ODİ/ELF-English as a lingua franca) kullanımının yaygınlaşması ile birlikte, ODİ farkındalığı ve ilgili konuların İngiliz dili eğitimi pedagojisine entegrasyonu, ODİ araştırmacıları arasında gittikçe dikkat çekmektedir. Bu bağlamda, öğretmen eğitimi üzerine bugüne kadar çok sayıda ampirik ve teorik çalışma yapılmıştır. Ancak, bir programın temel dayanağı olan ve öğretmenler ile öğrenciler arasında köprü görevi gören İngilizce ders kitaplarına oldukça az yer verilmiştir. ODİ ile ilgili konuların İngilizce ders kitaplarına entegrasyonu ve bu ders kitaplarının ODİ pedagojisini nasıl ele aldığının daha iyi kavranabilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle, bu nitel çalışma esas olarak anlam müzakeresi stratejilerinin Türkiye'de bir üniversitenin İngilizce hazırlık sınıflarında kullanılan uluslarası yaygın İngilizce ders kitaplarında nasıl ele alındığını, güncel literatürdeki ampirik çalışmaların tanımladığı ODİ iletişimini referans alarak incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın birinci aşamasında, öğretim elemanlarının algı ve uygulamalarına ilişkin veriler açık uçlu bir anket aracılığıyla elde edilmiş ve tematik analiz ile incelenmiştir. İkinci aşamada ise, İngilizce ders kitapları kontrol listeleri ile değerlendirilmiş ve bulgular içerik analizi ile incelenmiştir. Çalışmanın bulguları, öğretim elemanlarının çoğunun anlam müzakeresi stratejilerinin öğretiminin öneminin farkında olduğunu ortaya koymuştur. Ancak, Anadil konuşmacısı'nın üstün görüldüğü kökleşmiş kurumsal bir politikanın benimsendiği bir ortamda, öğrencilerinin gerçek iletişimsel ihtiyaçlarına yönelik nasıl ders tasarlayacakları ve gerekli stratejileri nasıl öğretecekleri konusunda bazı endişelerinin olduğu görülmüştür. Aynı zamanda bulgular, Cambridge English Empower kitap serisinin bütün seviyelerinde monolitik bir dil kullanımının olduğunu ve İngiliz kültürüne dayanan stereotiplerin teşvik edildiğini ortaya çıkarmıştır. Bulgularda, ders kitaplarındaki işitsel ve görsel-işitsel materyallerde, dinamik, değişken ve çoğulcu tarzda bir İngilizce kullanımının görülmemesi, anadili İngilizce olmayan konuşmacı iletişiminin büyük ölçüde yoksayıldığını göstermiştir. Dahası, ders kitaplarındaki iletişim odaklı görev ve aktiviteler Anadil konuşmacısı ve Standart İngilizce (SE) modeline dayanan İkinci dil edinimi (SLA) bakış açısıyla tasarlanmıştır. Yetkili kişiler, İngilizce ders materyallerinin ODİ farkındalıklı pedagoji içeriğiyle yeniden düzenlenmesi adına cesur adımlar atmalıdır. Bu çalışmanın, ODİ çerçevesinde İngiliz dili eğitiminde materyal geliştirme ve değerlendirmeye, politika tasarımı ve planlanmasına katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, with the exponential growth of English as a lingua franca (ELF), the integration of ELF-related issues into English language teaching (ELT) pedagogy has been attracting an increasing amount of attention among ELF researchers. In this respect, a good number of empirical and theoretical studies have been conducted concerning teacher education and training so far. However, considered as a core of a particular program and the main medium between teachers and students, ELT materials are given little attention. More research is needed to gain a better understanding of the integration of ELF-related issues into ELT materials, and how ELT coursebooks deal with ELF-aware pedagogy. Thus, the present qualitative study aims to investigate how negotiation of meaning (NoM) strategies are dealt with in an international ELT course-book series used in the English preparatory classes of a university in Turkey with reference to ELF communication defined by existing empirical research in the field. In the first phase, the data about the perceptions and practices of the instructors obtained through an open-ended questionnaire were analyzed via thematic analysis. In the second phase, the course-book series were evaluated through checklists and analyzed via content analysis. The findings of the study revealed that the majority of the instructors are aware of the significance of teaching NoM strategies. However, they have some concerns about how to plan their lessons and to teach essential strategies based on their students' needs in the context of established native-speakerist institutional policies. Findings also revealed that the monolithic form of English and British-bound stereotypes are promoted in all levels of the Cambridge English Empower course-book series. A lack of pluricentric, dynamic, and variable use of English in audio and audio-visual materials indicates that authentic ELF interaction is to a great extent ignored. Moreover, communicative tasks and activities in the course-books are designed within Second Language Acquisition (SLA) framework which relies on native-speaker and Standard English (SE) norms. It is recommended that stakeholders should take brave actions to reconceptualize the content of ELT materials and appropriately design them by taking into account the implications of ELF-aware pedagogy. This study is expected to contribute specifically to materials development and evaluation, policy design, and planning in ELT within the framework of ELF.