İlköğretim öğrencilerinin ahlaki olgunluk düzeyleri ile fair play davranışları arasındaki ilişki
The relationship between primary school students' material maturity levels and fair play behaviors
  1. Tez No: 809437
  2. Yazar: SELMAN KOZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET RAMAZANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlaki Olgunluk, Fair Play, İlköğretim, Geleneksel Çocuk Oyunları, Okul Sporları, Ethical Maturity, Fair Play, Primary School, Traditional Children's Games, School Sports
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmada“ilköğretim öğrencilerinin ahlaki olgunluk düzeyleri ile fair play davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi”amaçlanmıştır. Araştırma“ilişkisel tarama modeli”kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Sakarya ili Ferizli ilçesindeki resmi devlet okullarda öğrenim gören ilköğretim öğrencileri oluştururken, örneklemi ise belirtilen evren içerisinden kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 900 (439 kadın+461 erkek) sağlıklı birey oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak;“Kişisel Bilgi Formu”,“Fair Play Davranışlarını Sergileme Sıklığı Ölçeği”,“Çocuklar Için Ahlaki Olgunluk Ölçeği”kullanılmıştır. İstatistiksel analizlerde; bağımsız gruplar t-testi, varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon ve Regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma bulguları incelendiğinde katılımcıların ahlaki olgunluk puanlarında; cinsiyet, sınıf değişkeni, akademik başarı algıları, okul sporlarına katılım ve lisanslı sporcu olma değişkenine göre anlamlı farklılık tespit edilirken; buna karşın geleneksel çocuk oyunlarına katılım ve okulun bulunduğu yer değişkenlerine göre anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Katılımcıların fair play davranış sergileme sıklığı; cinsiyet, sınıf değişkeni, akademik başarı algıları, geleneksel çocuk oyunlarına katılım değişkenlerine göre anlamlı farklılık tespit edilirken; buna karşın okul sporlarına katılım, lisanslı sporcu olma ve okulun bulunduğu yer değişkenlerine göre anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Katılımcıların ahlaki olgunluk düzeyleri ile fair play davranışları arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca ahlaki olgunluk düzeylerinin fair play davranışları tarafından yordandığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak; Katılımcıların fair play davranışları arttıkça ahlaki olgunluklarınında arttığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to“examine the relationship between primary school students' moral maturity levels and fair play behaviors”. The research is conducted by using a correlational survey model. While the research population consists of primary school students studying at official public schools in Ferizli district of Sakarya Province, the sample consists of 900 (439 female + 461 male) healthy individuals selected by convenience sampling method from the stated population. As data collection tools personal information form, frequency of exhibiting fair play behaviors scale, and moral maturity scale for children questionnaire form are used. In statistical analysis; independent groups t-test, analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation, and Regression analyzes are used. When the research findings are examined, ethical maturity scores differ greatly according to gender, class variable, sense of academic achievement, participation in school sports, and certificated player variable on the other hand, no significant difference is found according to the variables of participation in traditional children's games and the location of the school. The frequency of acting fair play behavior of the participants differs greatly according to gender, class variable, sense of academic achievement, and participation in traditional children's games on the other hand, no significant difference is found according to variables of participation in school sports, being a certificated player and the location of the school. A moderately significant positive correlation was found between the moral maturity levels of the participants and their fair play behaviors. Additionally, it has been stated that ethical maturity levels are predicted by fair play behaviors. Consequently, as the participants' ethical maturity level rises, there is a noticeable enhancement in their fair play behavior.