6. sınıf öğrencilerinin demokratik tutumları ile ahlaki olgunluk düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi: Kadıköy ilçesi örneği
An investigation the relationship between democratic attitude and moral maturity of sixth grade students: A case of Kadıköy
  1. Tez No: 350019
  2. Yazar: SELAMİ KARDAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlak, ahlaki olgunluk, demokrasi, demokratik tutum
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada, 6. sınıf öğrencilerinin demokratik tutumları ile ahlâkî olgunluk seviyeleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Tarama modeline uygun olarak düzenlenen araştırmada aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır: 1. İstanbul Kadıköy?de öğrenim gören 6. sınıf öğrencilerinin demokratik tutumları nasıldır? 2. İstanbul Kadıköy?de öğrenim gören 6. sınıf öğrencilerinin ahlâkî olgunluk seviyeleri nasıldır? 3. İstanbul Kadıköy?de öğrenim gören 6. sınıf öğrencilerinin demokratik tutumları ve ahlâkî olgunluk seviyeleri; yaş, cinsiyet, anne mesleği, baba mesleği, anne eğitim seviyesi, baba eğitim seviyesi, ailenin gelir durumu, yaşamın çoğunun geçirildiği yer değişkenlerine göre farklılaşmakta mıdır? 4. İstanbul Kadıköy?de öğrenim gören 6. Sınıf öğrencilerinin demokratik tutumları ve ahlâkî olgunluk seviyeleri arasında anlamlı bir ilişki var mıdır? Araştırmanın örneklemini, İstanbul ili Kadıköy ilçe merkezinde yer alan ilköğretim okulları ile sınırlanmıştır. Okulların ve öğrencilerin seçiminde tesadüfi oransız küme örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu, Prof. Dr. Adnan Kulaksızoğlu ve Bülent Dilmaç (1999) tarafından geliştirilen ?Ahlaki Olgunluk Ölçeği? ile ?Demokratik Tutum Ölçeği? kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerle ilgili analizler ?SPSS 15.0? programı kullanılarak yapılmıştır. Çözümleme ve yorumlamalarda ortalama (x), standart sapma (ss), bağımsız grup t-testi, frekans, yüzde dağılımları, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson çarpım moment korelasyon katsayısı gibi istatistiksel teknikler kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre öğrencilerin ahlaki olgunluk düzeyleri ile demokratik tutumları arasında pozitif anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to investigate the relationship between democratic attitude and moral maturity of sixth grade students in terms of several variables. It is looking for an answer to the following questions in the research prepared in accordance with relational survey model. 1.What are the democratic attitude of sixth grade students in Kadıköy? 2.What are the moral maturity levels of sixth grade students in Kadıköy? 3.Do the democratic attitude and the moral maturity levels of sixth grade students in Kadıköy differentiate into age, gender, mother job, father job, educational level of mother, educational level of father, income statue of student?s family, place the student has lived for a long time? 4.Is there any relationship between democratic attitude and moral maturity of sixth grade students in Kadıköy? Research sample is composed of secondary schools in Kadıköy, Istanbul. The selection of schools and students is done by disproportionate random cluster sampling. In this research, Personal Information Form developed by investigator, ?Moral Maturity Scale? translated by Prof. Dr. Adnan Kulaksızoğlu and Bülent Dilmaç (1999) and ?Democratic Attitude Inventory? are used. SPSS 15.0? statistics program is used for analyzing data in this research. Analyzing and commenting phases; average (x), standard deviation, independent t test, frequency, percentage distributions, ANOVA, Pearson moment correlation coefficient are used. According to the results, there is positive relationship between sixth grade students? democratic attitude and moral maturity level. Key-words: Moral, moral maturity, democracy, democratic attitude