Hemşire tarafından verilen doğum öncesi bakım hizmeti ve eğitiminin etkinliğinin incelenmesi
Analyze the efficiency of prenatal care and education given by nurse
- Tez No: 80944
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT SEVİĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Doğum öncesi bakım, eğitim, hemşirelik
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Hemşire Tarafından Verilen Doğum Öncesi Bakım Hizmeti ve Eğitiminin Etkinliğinin İncelenmesi Araştırma, gebe kadınlara gaip eğitimi yöntemiyle hemşireler tarafından verilen doğum öncesi bakım ve eğitiminin etkinliğini incelemek amacıyla tanımlayıcı ve uygulamalı olarak yapılmıştır. Araştırma Ankara ili sınırları içinde bulunan Yenikent Sağlık Ocağı'nda yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Yenikent Sağlık Ocağı'na kayıtlı olup, araştırmanın başladığı tarihte II. Trimestırında bulunan, eğitim almayı kabul eden gebe kadınların tümü oluşturmaktadır. Veriler araştırmacı tarafından konu ile ilgili yayınlar incelenerek ve uzman görüşü alınarak geliştirilen veri toplama formu kullanılarak toplanmıştır. Örneklem kapsamına alınan kadınların eğitimi 6-7 kişilik gruplar halinde, 14-21 gün aralıklarla, 7 seansda tamamlanmıştır. Eğitimden önce ve eğitimden sonra kadınların bilgi düzeyleri test edilmiş, doğum sonu dönemde yapılan ev ziyaretleri ile kadınların doğum esnasındaki uygulamaları sorulmuş, doğum sonu lohusa izlemi ve yenidoğanın fizik muayenesi yapılarak, ifade ettikleri uygulamaları değerlendirilmiştir. Verilerin bilgisayara girilmesi ve analizi SPSS programında yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik sayılar ve ki kare önemlilik testi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, kadınların tümünün eğitime katılma ortalaması 4.33±1.85 bulunmuştur. Eğitimden öncekadınların tümünün bilgi düzeyleri x nın altında iken, eğitimden sonra x ve x nın üstü bilgi puanı alanların sayısı yandan fazladır (%53.4). x vex nın üstünde bilgi puanı alan kadınların çoğunluğu 5 ve üstü sayıda eğitime katılmışlardır (%48.9). 5 ve daha fazla sayıda eğitime katılan kadınların ön test son test bilgi puan artışları da fazla olmuştur. Eğitimden önce bilgi puanları 41-50 arası olanların, bilgi puan artışları da fazla olmuştur. Kadınların tümünün doğum öncesi dönem ve doğum konularında ön test bilgi düzeyleri x altında iken, doğum sonu dönem ve yeni doğan bakımı konularında x ve x üstünde olanlar yarıdan fazla bulunmuştur. Son test bilgi düzeyleri ise tüm konularda önemli ölçüde artmıştır. Tüm konularda 5 ve daha fazla sayıda eğitime katılanların puan artışları da yüksek bulunmuştur. Kadınların gebelik, doğum ve doğum sonu uygulamaları da 5 ve üstü sayıda eğitime katılanlarda uygun bulunmuştur. Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda uygun önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABTRACT The research is conducted descriptive and applied to analyze the efficiency of prenatal care and training given by nurses to pregnant women through a group training method. The research is conducted at Yenikent Health Center located in the boundry of Ankara projince. The subjects were all the pregnant women in their 2nd trimesters on the date of research who were recorded at Yenikent Health Center and accepted to receive training. Data were collected by the researcher by reviewing the publications concerning the matter, by obtaining expert reviews and by using a developed data collection form. The training of the women who were selected as subjects was completed in 7 sessions in 6-7 people groups, at 14-21 day intervals. Knowledge levels of the women were determined before and after the training, their natal applications were asked through home visits during post-natal period, such applications were evaluated by observing post-natal women and examining the newborn. Data were entered into computed and analyzed is SPSS program. Percentile numbers and K square importance test are used in data evaluation. According to the findings from the research, average participation radio of all the women in the training was found 4.33 ± 1.85 while knowledge levels of all the women before the training were below X, more than fifty percent (53.4 %) received X and above knowledge points after the training. Most of the women who received X and above X knowledge points participated in 5 or more trainings (48.5 %). Also, knowledge point increases in pre-test and final test of the women who participated in 5 or more trainings were more. Those who had knowledge points of 41-50 before raining had a more increase in their knowledge points. While pre-test knowledge levels of all the women on prenatal period and birth topics were below X, more than fifty percentreceived X and above X knowledge points on post-natal period and the care of the newborn. Their final test knowledge levels increased considerabley on all the topics. Point increases of those who participated in5 or more trainings were found high. Also pregnancy, birth and post-natal applications of those women who participated in 5 or more trainings were found more proper. Convenient recommandations were submitted in accordance with the results obtained from the research. Key words : Prenatal care, training, nursing.