Hastanelerde nakit ve nakit benzeri varlıkların yönetiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
Problems involved in the management of cash and financial cissets in the hospitals and solution proposals
- Tez No: 80943
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇETİN AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Hospitals
- Anahtar Kelimeler: Hastane, Hastanelerde Nakit Yönetimi, Hastanelerde Nakit Yönetiminde Karşılaşılan Sorunlar, Hospital, Cash Management in Hospitals, Cash Management Problems in Hospitals
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Hastanelerin temel amacı toplumun ihtiyacı olan sağlık hizmetlerini mümkün olan en yüksek kalitede ve en düşük maliyetle sunmaktır. Hastanelerin bu amaca ulaşmada ve topluma, hastalara karşı sorumluluklarını yerine getirmede finansal yönetimin önemi büyüktür. Bu çalışmanın amacı hastanelerde nakit yönetim fâaliyetlerini literatür bilgilerine dayandırarak açıklamak ve kamu hastanelerinin nakit yönetim faaliyetlerini, mevcut uygulamalardan kaynaklanan nakit yönetim sorunlarını ve önem derecelerini ortaya koyarak bu sorunların çözümüne yönelik öneriler getirmektir. Bu amaçla, öncelikle Ankara'daki Sağlık Bakanlığı, Üniversite ve Sosyal Sigortalar Kurumu Hastaneleri'nde ilgili mevzuat ve görüşmeler ile bu hastanelerin nakit yönetim faaliyetleri belirlenmiştir. Daha sonra da uygulanan anket ile nakit yönetimi sorunları ve önem dereceleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda araştırma yapılan hastanelerde nakit planlaması, nakit örgütlenmesi, nakit fâaliyetlerinin yürütülmesi ve denetimi alanlarındaki sorunlar ve bu sorunların önem dereceleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
XI SUMMARY The main objective of hospitals is to provide health services to the community at highest quality and lowest cost. In achieving this objective and performing its responsibilities to the community and patients, financial management is considerably important in hospitals. The aim of this study is to explain the cash management activities in hospitals in conceptual framework, to analyze cash management activities, to find cash management problems arising from current practices and their degree of importance in Public Hospitals and then to propose for the solutions of these problems. For this purpose the Ministry of Health, University and Social Security Organization hospitals in Ankara were chosen as a research area. By examining the related laws and conducting interviews with professionals in these hospitals, the cash management activities were determined. After then the cash management problems and their degree of importance were tried to determined by using a questionnarie designed for this aim. As a result of the evaluation of this questionnarie, the problems of cash planning, organizing, operation of cash activities and control and their degree of importance were found.