Ksenobiyotiklerin pteridin yolağına etkilerinin incelenmesi
Determination of the effects of xenobiotics on pteridine pathway
  1. Tez No: 80946
  2. Yazar: ZEYNEP ZÜBEYDE ALTINDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Neopterin, Biyopterin, Silikozis, DHPR. IV, Neopterin, biopterin, silicosis, DHPR
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZET Pteridin yolağındaki DHPR gibi bazı enzimler ve neopterin, biyopterin gibi oluşan endojen ürünler organizmada çok önemli biyokimyasal olaylarda rol almaktadır. Neopterin T hücresi aktivasyonunu takiben y-interferon aracılığıyla guanozin trifosfattan meydana gelmektedir. Bu nedenle son yıllarda hücresel immünitenin aktivasyonuna bağlı olarak neopterin düzeylerinin arttığı tespit edildiğinden, hücresel immünite ile ilişkili çeşitli patolojik olaylarda neopterinin bir biyogösterge olabileceği ileri sürülmektedir. Diğer taraftan nörotransmitter sentez ve metabolizmasında biyopterin ve DHPR anahtar rolü oynamaktadır. Bu nedenle, sunulan bu çalışmada silisyuma maruz kalmış işçilerde serum ve idrarda neopterin, biyopterin ve DHPR aktivitesi çalışıldı. Sonuçlar silisyuma maruz işçilerde immün aktivasyonu göstermekte olup neopterinin silikozisin tanı ve takibinde iyi bir biyomarkör olabileceği saptanmıştır. Ayrıca, bu çalışmada kurşun, civa, alüminyum gibi sıklıkla maruz kalınan ağır metallerin ve fluoksetin, morfin, kodein, izoniazid, metilprednizolon gibi bazı ilaçların dihidropteridin redüktaz aktivitesine in vitro etkisi incelenmiştir. Enzim aktivite ölçümünde optimum laboratuvar koşulları belirlenmiş ve çeşitli faktörlerin etkileri detaylı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Some enzymes such as DHPR and some endogenous products such as neopterin and biopterin in pteridine pathway have important roles in a variety of biochemical processes in organism. Neopterin is produced by guanosine triphosphate via interferon-? following the activation of T cells. Since neopterin level enhances due to activation of cell-mediated immunity it has been considered that neopterin level could be a biomarker in various pathological cases relevant to cell-mediated immunity, in recent years. On the other side, biopterin and dihydropterdine reductase play key roles in the synthesis and metabolism of neurotransmitters. Therefore, in the present study serum and urinary neopterin, biopterin levels and dihydropteridine reductase activity of silisium exposed workers have been studied. Since results have been indicated the immune activation in, silisium exposed workers, it has been found that neopterin may be a good biomarker in the diagnosis and monitoring silicosis. Additionally, in this study, frequently exposed heavy metals such as lead, mercury, aluminium and some pharmaceuticals such as fluoxetine, morphine, codeine, isoniazid and methylprednisolone have been investigated. Optimum conditions for the measurement of the enzyme activity and the effects of various factors on the method have been investigated in detail.