Toplumsal örneklemde çocukluk çağı travmaları ile prospektif bellek arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating the relationship between the childhood traumas and prospective memory in community sample
  1. Tez No: 809512
  2. Yazar: NURDAN YURDUSEVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSİN UYGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ruhsal Travma, Çocukluk Çağı Travmaları, Karmaşık TSSB, Bellek, Prospektif Bellek, Psychological Trauma, Childhood Traumas, Complex PTSD, Memory, Prospective Memory
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı, çocukluk çağı travmalarının gündelik yaşantımızın sağlıklı bir şekilde devam edebilmesini sağlamaya yarayan önemli bir bellek türü olan prospektif belleği Karmaşık TSSB dahilinde nasıl etkiliyor olabileceğini incelemektir. Araştırmanın örneklemi 18-65 yaş arasındaki bireyler olup çalışmaya 168 kişi katılmıştır. Katılımcılara Sosyo-demografik bilgi formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ-33), Karmaşık Travma Envanteri ve Retrospektif/ Prospektif Bellek Ölçeği (PRMQ/ PRBÖ) uygulanmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre; cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, çalışma durumu, gelir seviyesi değişkenleri ile prospektif bellek arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir ilişki bulunamazken; ruhsal bozukluk öyküsüne bağlı olarak düzenli ilaç kullanımıyla prospektif bellek arasında pozitif yönde anlamlı düzeyde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca ÇÇTÖ alt boyut toplam puanları ile Karmaşık Travma Envanteri alt boyut toplam puanları arasında pozitif yönde anlamlı düzeyde bir ilişki mevcut iken; Karmaşık Travma Envanteri toplam şiddet puanıyla PRBÖ arasında da pozitif yönde anlamlı düzeyde bir ilişki saptanmıştır. Yani ÇÇT'ye maruz kalan bireylerde karmaşık TSSB şiddet puanında artış yaşandıkça prospektif bellek puanı da artarak PB performansında düşüşler yaşanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyse how childhood traumas influence the prospective memory, which is an important memory type in allowing us to healthfully maintain our casual lives, within the scope of Complex PTSD. The sample of this study was the individuals between the ages of 16 - 65 and 168 individuals were participated in this study. Socio-demographic information survey, Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-33), Complex Trauma Inventory and Prospective/Retrospective Memory Questionnaire (PRMQ) were applied to the participants. According to the findings of the study, even though a statistically significant relationship between the prospective memory and the variables of gender, age, marital status, education level, employment status and income level is not found, it is determined that there is a positive and significant relationship between the prospective memory and regular drug use depending on psychological disorder history. Moreover, not only there is a positive and significant relationship between total score of CTQ subscales and total score of Complex Trauma Inventory subscales, but also a significant and positive relationship between total severity scores of Complex Trauma Inventory and PRMQ is determined. Therefore, as the severity score of complex PTSD increases in the individuals exposed to CT, the prospective memory score also increases and PM performance decreases.