Farklı sosyal değişkenlere göre gebelerin yenidoğanlarda hijyenik bakıma hazır oluş düzeylerinin belirlenmesi
Determination of pregnants level of readiness for hygienic care in newborns according to different social variables
  1. Tez No: 809534
  2. Yazar: HATİCE GÜNAY KARATAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE SEVAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Gebe, Yenidoğan, Hijyenik bakım, Hazır oluşluk, Pregnant women, Newborn, Hygenic care, Readiness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Annelerin bebeklerine verdiği hijyenik bakımın niteliği, anneye ait pek çok sosyodemografik özelliğe göre farklılık gösterebilir. Bu araştırma gebelik döneminde farklı sosyal değişkenlere sahip anne adaylarının yenidoğanın hijyenik bakımına hazır oluş düzeylerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri Zonguldak ilindeki Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Gebe Polikliniği'nde Haziran-Aralık 2022 tarihleri arasında örnekleme alınmayı kabul eden 200 gebeden toplanmıştır. Araştırma öncesi Etik Kurul, Kurum İzni ve Gebelerden Yazılı Gönüllü Onam alınmıştır. Veriler“Anne Adayı Tanıtıcı Bilgi Formu”ve“Gebelerin Yenidoğanın Hijyenik Bakımına Hazır Oluş Ölçeği ”ile toplanmıştır. Verilerin analizleri ortalama, standart sapma, frekans, yüzdelik, ANOVA ve bağımsız gruplar t testi ile yapılmıştır. Araştırmanın bulguları incelendiğinde, gebelerin yenidoğan hijyenik bakımına hazır oluş düzeyleri karşılaştırmasında en yüksek ortalamanın giysi ve bakım malzemeleri hijyeninde (5.95+1.58), en düşük ortalamanın kulak temizliğinde olduğu görülmüştür. Gebelerin Yenidoğanın Hijyenik Bakımına Hazır Oluş Ölçeği puan ortalamasının 44.72±14.58 olduğu belirlenmiş olup, bu durum gebelerin yeni doğan hijyenik bakımına hazır oluş düzeylerinin orta düzeyde olduğunu göstermektedir. Gebelerin yenidoğanın hijyenik bakımına hazır oluş düzeylerinin sosyal değişkenlere göre karşılaştırılmasında, 25-30 yaş aralığı ve 31 yaş üstü olan, ilde yaşayan, eğitim düzeyi üniversite ve üstü olan, çekirdek ailede yaşayan ve bir psikiyatrik rahatsızlığı olmayan gebelerin yenidoğan hijyenik bakıma hazır oluş düzeylerinin olumlu yönde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The quality of hygienic care given by mothers to their babies differs according to many maternal variables. This research was carried out as a descriptive and cross-sectional design study in order to determine the level of readiness for newborn hygienic care of expectant mothers who have different social variables during pregnancy. The data of the study were collected among 200 pregnant women who accepted to be taken into the sample between June and December 2022 in the Obstetrics and Gynecology Hospital Pregnancy Polyclinic in Zonguldak province. Ethics Committee Permission, Institutional Permission and Written Voluntary Consent from the Pregnants were obtained before the study. As data collection tools,“Mom-to-be Introductory Information Form”and“Scale for Readiness of Pregnant Women to Hygienic Care of the Newborn”were used. Data were analyzed as mean, standard deviation, frequency, percentile. When the findings of the study were examined, it was seen that the highest average of the pregnant women in the comparison of their readiness for newborn hygienic care was“I can provide the hygiene of my baby's clothes and care materials”(5.95+1.58), and the lowest average was“I can do my baby's ear care (cleaning) correctly”. It was determined that the“Scale for Readiness of Pregnant Women to Hygienic Care of the Newborn”score average was 44.72±14.58, which indicates that the readiness level of pregnant women for newborn hygienic care is at a moderate level. In the comparison of the pregnant women's readiness for newborn hygienic care according to social variables, it was observed that the pregnant women aged 25-30 and over 31 years old, living in the province, having a university or higher education level, living in a nuclear family and not having a psychiatric disorder, had a positive effect on the readiness for newborn hygienic care. conclusion has been reached.