Avrupa resminde sosyo-kültürel bir olgu olarak Damask
Damask as a sociocultural phenomenin in European art
  1. Tez No: 809540
  2. Yazar: DERYANUR CAN
  3. Danışmanlar: PROF. FEVZİYE EYİGÖR PELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Damask, Dinler Tarihi, İslami Sanat, Avrupa resmi, Şam kumaşı, Şam kılıcı, Şam gülü, Damask, History of Religion, Islamic Art, European Painting, Damask fabric, Damask sword, Damask Rose
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Amaç:“Damask”sözcüğü, tüm dünyada söyleyiş farklılıklarına rağmen, anlamca coğrafi olarak Şam bölgesine işaret etmektedir. Tarihsel süreçte, bu bölgede yaşamış olan ve birbiriyle temasta bulunmuş bütün medeniyetlerin, sosyal yaşam dinamiklerini ve kültürel zenginliklerini temsil eden üç önemli göstergenin varlığı dikkat çekmektedir;“coğrafi ve stratejik değeri arzu nesnesine dönüştüren Şam ipeği”,“siyasi ve askeri üstünlüğü gözeten Şam kılıcı”ve“kozmopolit yapıyı birbirine eşitleyen Şam gülü”. Bu üç nesnel unsuru buluşturup kendi içinde bütünleşik bir nitelik olarak sunan“damask”deseninin sosyo-kültürel olguların ve siyasal oluşumların estetize edildiği sembolik bir form olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem:“Avrupa resminde sosyo-kültürel bir olgu olarak Damask”isimli tez çalışmasında“Nitel araştırma modeli”uygulanmış olup,“Betimsel Araştırma Yöntemi”ile geliştirilmiştir. Şam bölgesinde işaret eden Damask, tarihi, sosyal ve kültürel anlam katmanlarına sahip olgu düzeyine taşınmış, bütüncül bir bakış açısıyla incelenmiştir. Bulgular: Kadim medeniyetlerle beslenen, dini duyguları içeriğinde barındıran Damask, bünyesindeki tarihsel ve kültürel birçok anlatı ile görünür kılınmıştır. Kendisi ile özdeş“Damask”adlı desenin salt bir dekor öğesi veya kostüm bezemesi olarak görülmemesi gerekmektedir. Damask'ın yaşanmışlıkları ve kültürel etkileşimleri içinde barındıran görsel yansımasının kumaş/kılıç/gül formunda oluşu sanatsal anlam üretiminin önemini belirginleştirmektedir. Sonuç: Sanat, üzerinde yaşadığı topraklarda var olan kültürden etkilenir ve ilham olarak dinden beslenir. Damask bu anlamda bütün bu birikimleri içinde barındıran soyut bir çizgi olarak günümüze ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Despite the differences in pronunciation all over the world, the word“Damask”geographically refers to the Damascus region. It is noteworthy that there are three important indicators representing the social life dynamics and cultural richness of all civilizations that have lived in this region and have been in contact with each other in the historical process; 'Damascus silk that transforms geographical and strategic value into an object of desire', 'The Damascus sword that protects political and military superiority' and 'the Damascus rose that equates the cosmopolitan structure'. It is aimed to examine the 'damask' pattern, which brings these three objective elements together and presents it as an integrated quality in itself, as a symbolic form in which socio-cultural phenomena and political formations are aestheticized. Method:“Qualitative research model”was applied in the thesis study named“Damask as a socio-cultural phenomenon in European painting”and it was developed with the“Descriptive Research Method”. Damask, which points to the Damascus region, has been moved to the level of the phenomenon with layers of historical, social, and cultural meaning and has been studied with a holistic perspective. Findings: Damask, which is nourished by ancient civilizations and contains religious feelings, has been made visible with many historical and cultural narratives. The identical pattern called 'Damask' should not be seen as a mere decor item or costume decoration. The fact that Damask's visual reflection, which includes experiences and cultural interactions, is in the form of fabric/sword/rose, highlights the importance of artistic meaning production. Results: Art is influenced by the culture that exists in the geography in which it lives and it is inspired by religion too. Damask as an abstract line can be traced back to all these cultural and artistic accumulations throughout hundreds of years to the present.