Diş hastanesinden izole edilen bakterilerin antibiyotik duyarlılık profilleri ve bazı maddelerin bu bakterilere karşı inhibitör aktivitelerinin değerlendirilmesi
Antibiotic sensitivity profiles of bacteria isolated from the dental hospital and evaluation of the inhibitor activities of some substances against these bacteria
- Tez No: 809562
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL UĞRAŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kimya, Mikrobiyoloji, Chemistry, Microbiology
 - Anahtar Kelimeler: Antibiyotik, Bakteri, Dezenfektasyon, İzolasyon, VITEK, Antibiotic, Bacteria, Disinfectation, Isolation, VITEK
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Düzce Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 47
Özet
Diş hastanelerinde gerçekleştirilen operasyonlar sonucunda ağız içerisine kolonize olan mikroorganizmaların, çevreyi, kullanılan ekipmanı, hastaları ve sağlık çalışanını kontamine edebilme riski çok yüksektir. Kontaminasyon etmenlerinin tespiti doğru sterilizasyon yöntemlerinin oluşturulmasında büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, bu çalışmada, diş polikliniklerinde kontaminasyona sebep olan bakterilerin tespit edilmesi, izole edilen bu bakterilerin antibiyotik dirençlerinin saptanması ve bazı maddelerin bu bakterilere karşı inhibisyon aktivitesinin değerlendirilmesi amaçlamıştır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle diş hastanesinin farklı bölümlerinden bakteri izolasyonu yapılmış ve bu bakterilerin antibiyotik duyarlılıkları imipenem/cilastatin (20 µg), erythromicin (30 µg), ciproflaxacin (30 µg), streptomycin (25 µg), cefdinir (30 µg), azithromycin (30 µg) ve tobramycin (30 µg) olmak üzere yedi farklı antibiyotik diski kullanılarak, agar disk difüzyon yöntemi ile belirlenmiştir. Ardından, timol; C10H16O, kekik yağı, çinko piriton; (C10H8N2O2S2Zn) ve magnezyum monoperoksiftalat; C16H10MgO10 maddelerinin bu bakterilere karşı inhibisyon aktivitesi agar kuyu difüzyon yöntemi ile belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda, diş hastanesinden 16 bakteri izolasyonu yapılmış ve bu bakteriler VITEK 2 ile Staphylococcus warneri, S. hominis, S. aureus, S. lentus, S. epidermidis, S. sciuri, Buduicia aquatica, Micrococcus sp. ve Kocuria kristinae olarak tanımlanmıştır. Genel olarak duyarlı oldukları ancak cefdinir antibiyotiğine karşı % 35 oranında direnç geliştirdikleri söylenebilir. Bununla birlikte, düşük konsantrasyonlarda çinko piritonun hemen hemen tüm bakteriler için güçlü inhibe edici aktiviteye sahip olduğu bulunmuştur. Sonuçlar değerlendirildiğinde, stafilokokların diş hastanesi çevresinde yaygın olarak bulunduğu ve bu bakterilerin zamanla bazı antibiyotik ve dezenfektana karşı direnç kazanma potansiyeline sahip olduğu söylenebilir. Bu bağlamda, bu dirençli patojenlerle mücadelede alternatif dezenfektanların çinko piriton ile desteklenmesinin avantajlı olabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Microorganisms colonizing the mouth as a result of operations performed in dental hospitals have a very high risk of contaminating the environment, equipment used, patients and healthcare workers. Detection of contamination factors is of great importance in establishing correct sterilization methods. In this context, in this study, it was aimed to detect the bacteria that cause contamination in dental clinics, to determine the antibiotic resistance of these isolated bacteria and to evaluate the inhibition activity of some substances against these bacteria. For this purpose, bacteria were isolated from different parts of the dental hospital and the antibiotic susceptibilities of these bacteria were determined by the agar disc diffusion method using seven different antibiotic discs such as imipenem/cilastatin (20 µg), erythromicin (30 µg), ciproflaxacin (30 µg), streptomycin (25 µg), cefdinir (30 µg), azithromycin (30 µg) and tobramycin (30 µg). Then, thymol; C10H16O, thyme oil, zinc pyrithone; (C10H8N2O2S2Zn) and magnesium monoperoxyphthalate; C16H10MgO10 inhibitory activity of the substances against these bacteria was determined by the agar well diffusion method. As a result of the study, 16 bacteria were isolated from the dental hospital and these bacteria were identified as Staphylococcus warneri, S. hominis, S. aureus, S. lentus, S. epidermidis, S. sciuri, Buduicia aquatica, Micrococcus sp., and Kocuria kristinae using VITEK 2. It can be said that bacteria are generally sensitive to antibiotic, but they develop resistance to the antibiotic cefdinir at a rate of 35%. However, the low concentrations of zinc pyrithone was found to have potent inhibitory activity for almost all bacteria. When the results are evaluated, it can be said that staphylococci are commonly found around the dental hospital and these bacteria have the potential to gain resistance to some antibiotics and disinfectants over time. In this context, it can be said that it may be advantageous to supplement alternative disinfectants with zinc pyrithone in the fight against these resistant pathogens.