Bazı bakla (Vicia faba L.) çeşitlerinin kayseri ekolojik koşullarında adaptasyonu
Adaptation of some broad bean (Vicia faba L.) varieties in kayseri̇ ecological conditions
- Tez No: 809598
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİ ÖZAKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Adaptasyon, bakla, verim, protein, Adaptation, broad bean, yield, protein
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışma Kayseri koşullarında bazı bakla çeşitlerinin adaptasyonu, verim ve verim öğelerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma 2021 ve 2022 yetiştirme sezonlarında Erciyes Üniversitesi merkez kampüsünde bulunan Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezine ait deneme arazisinde iki yıl süre ile yetiştirilmiştir. Deneme tesadüf bloklar deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak, sıra arası 50 cm, sıra üzeri 20 cm, ekim derinliği 7 cm, parsel arası 1 m, blok arası 1 m ve parsel uzunlu 4 m olacak şekilde yürütülmüştür. Denemede Emiralem, Eresen- 87, Filiz- 99, Gölyaka, Hilal, Kıtık-2003, Lara, Luz De Otono, Sakız, Salkım ve Sevil çeşitleri bitki materyali olarak kullanılmıştır. Araştırmada birinci ve ikinci yıllar birlikte incelendiğinde incelenen karakterler ışığında bitki boyu 54.60- 93.63 cm, bitkide ana dal sayısı 1.83- 3.03 adet/bitki, ilk bakla yüksekliği 22.23- 38.17 cm, bakla sayısı 6.60- 20.13 adet, bitkide tane sayısı 15.37- 56.97 adet/bitki, baklada tane sayısı 1.37- 3.73 adet/bakla ve tane verimi 108.17- 542 kg/da arasında değişim göstermiştir. Sonuç olarak, Kayseri ekolojik koşuları için her iki yılda da verim bakımından en yüksek değere sahip olan Filiz- 99 ve Hilal çeşitleri önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the adaptation, yield and yield components of some broad bean varieties in Kayseri conditions. The research was carried out in the experimental field of Erciyes University Agricultural Research and Application Center located in the central campus of Erciyes University for two years in 2021 and 2022 growing seasons. The experiment was carried out according to the randomized block design with three replications, 50 cm between rows, 20 cm above rows, 7 cm sowing depth, 1 m between plots, 1 m between blocks and 4 m between plots. Emiralem, Eresen- 87, Filiz- 99, Gölyaka, Hilal, Kıtık-2003, Lara, Luz De Otono, Sakız, Salkım and Sevil varieties were used as plant material. When the first and second years of the study were examined together, plant height varied between 54.60- 93.63 cm, number of main branches per plant between 1.83- 3.03, first pod height between 22.23- 38.17 cm, number of pods between 6.60- 20.13, number of grains per plant between 15.37- 56.97, number of grains per pod between 1.37- 3.73 and grain yield between 108.17- 542 kg/da. As a result, Filiz- 99 and Hilal varieties with the highest yield values in both years can be recommended for Kayseri ecological conditions.