Tasarım kültür ilişkisi ve anadolu selçuklu dönemi sanatının üç boyutlu sanal giydirme yöntemi ile moda ve giyim endüstrisine yansımaları
The relationship between design and culture and the reflections of the art of the anatolian seljuk period on the fashion and clothing industry with the three-dimensional virtual dressing method
- Tez No: 809619
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYNET ÖNDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: 3 Boyutlu sanal giydirme sistemi, Anadolu Selçuklu Sanatı, Moda Tasarım, Kültür, Tasarım, Sürdürülebilirlik, 3 Dimensional virtual dressing system, Anatolian Seljuk Art, Fashion Design, Culture, Design, Sustainability
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Tasarımlar kültürler arası geçiş sağlarken kendi orijinal alt yapılarındaki kültürel normları da koruyup yeni kültür ortamının koşullarına uyum sağlayarak dönüşürler. Tüm tarih boyunca yediğimiz, içtiğim, kullandığımız her ürünün toplumlar arası ticaret veya öğrenme yolu ile geçişlerinde bu gözlemlenmiştir. Teknikler yıllar geçtikçe devamlılığını sağlamış ama hem milliyet hem din olarak değişim gösteren kültür yapısı nedeni ile dönüşmüştür. Toplumların kültürleri sanatlarını oluşturmuş ve sanatları ifade ediş şekilleri gündelik ihtiyaçlarına yansıyarak moda kavramını oluşturmuştur. Türk sanatı açısından Anadolu'daki en köklü uygarlıklardan olan Anadolu Selçuklu dönemi Anadolu Türk sanatının gelişiminde büyük etki sağlamıştır. Anadolu Selçuklu sanat eserleri, döneminin moda anlayışının önemli bir simgesini oluşturmaktadır. Tez kapsamında ele aldığımız Anadolu Selçuklu sanatının endüstriyel giyim endüstrisine yansımaları, tasarım ve kültür açısından incelenerek sürdürülebilir yaklaşım içerisinde günümüz teknolojisine uyarlanmış ve üç boyutlu sanal giydirme yöntemleri kullanılarak tasarımlar oluşturulmuştur. Oluşturulan tasarımlarda sürdürülebilir malzemeden geleneksel yöntemler ile üretilen kumaşlar, boyar maddeler ve keçe malzeme tercih edilerek kültürel sürdürülebilirliğe katkı sağlaması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
While the designs provide the transition between cultures, they also preserve the cultural norms in their original infrastructures and transform by adapting to the conditions of the new cultural environment. This has been observed in the passage of every product we eat, drink and use throughout history through inter-communal trade or learning. The techniques have maintained their continuity over the years, but have transformed due to the changing cultural structure both in nationality and religion. The cultures of the societies have created their arts and the way they express art has formed the concept of fashion by reflecting on their daily needs. The Anatolian Seljuk period, one of the most rooted civilizations of Anatolia, had a great impact on the development of Anatolian Turkish art. Anatolian Seljuk works are an important symbol of the periodical fashion understanding of Turkish culture. The reflections of the Anatolian Seljuk art, which we discussed within the scope of our thesis, on the industrial clothing industry were examined in terms of design and culture, and designs were created using three-dimensional virtual dressing methods adapted to today's technology. sustainability approach. In the designs created, it is aimed to contribute to cultural sustainability by choosing fabric, paint and felt materials produced with traditional methods from sustainable materials.