Biküspit aort kapağı tanısı olan hastalarındemografik, klinik ve ekokardiyografikbulgularının değerlendirilmesi ve izlemdeklinik ve ekokardiyografik parametrelerdekideğişikliklerin araştırılması
Evaluation of demographic, clinical and echocardiographic findingsof patients with A diagnosis of bicuspid aortic valve and investigation of changes in clinical and echocardiographic parameters during follow- UP
  1. Tez No: 809697
  2. Yazar: RASHAD GULIYEV
  3. Danışmanlar: DR. DURSUN ALEHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Biküspid aort kapağı, aort darlığı, balon valvuloplasti, valvulotomi, bicuspid aortic valve, aortic stenosis, ballon valvuloplasty, valvulotomy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Biküspid aort kapağı tanısı olan hastaların demografik, klinik ve ekokardiyografik bulgularının değerlendirilmesi ve izlemde klinik ve ekokardiyografik parametrelerdeki değişikliklerin araştırılması. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Tezi. Ankara 2023. Biküspid aort kapak hastalığı (BAK) en yaygın doğumsal kalp anomalisidir. BAK'ın Aort darlığı (AD) ve Aort yetmezliğine (AY) neden olduğu bildirilmişdir. Bikuspid aort kapağı, erkeklerde daha sık görülür. Çocuk ve erişkinlerde aort kapak darlığının en sık sebebi BAK'dır. AD'nın tedavisinde müdahale seçenekleri, perkütan balon valvoplasti (BVP), cerrahi aort valvulotomi(kommisurotomi) ve aort kapak replasmanıdır (AKR). BAK hastalığının en önemli bulgularından biri çıkan aort genişlemesidir. Literatürde çıkan aort genişlemesini etkileyen risk faktörleri ile ilgili çalışmalar bildirilmiştir. Çalışmamızda özellikle pediatrik alanda ülkemizde az çalışma olan biküspid aort kapağı tanılı hastaların geriye dönük olarak demografik,klinik ve ekokardiyografik parametrelerini inceledik ve izlemde bu parametrelerdeki değişikliklerin, komplikasyonlarının, yapılan işlem öncesi ve sonrası durumlarının karşılaştırılmasını amaçladık. Çalışmaya dahil edilen 157 hastanın 107'si (%68,2) erkek ve 50' si (%31,8) kız idi. Hastaların yaş ortalaması 12,48±5,41/yıl olup, tanı aldıkları yaş ortalaması 34,04±48,88 ay idi. Ortalama takip yılı 5,64±1,61 yıl idi. Aort darlığı görülmeyen 82 hastanın % 9,8'inde zamanla aort darlığı gelişmişdi. Aort yetmezliği görülmeyen 76 hastanın %38,2'sinde izlemde AY gelişmişdi. Hastaların çıkan aort yıllık ortalaması 1,11±0,68 mm idi. Çokdeğişkenli lojistik regresyon analizi sonucun göre yaşın artması, vücut yüzey alanının az olması, orta-ağır AY olması, non-sağ (SN) kapak tipinin olmasını çıkan aort genişlemesi için risk faktörleri olarak bulduk. Orta-ağır AD olan 26 hastaya izemde BVP uygulanmıştı. Başarı oranımız % 62 idi. BVP sonrası uzun dönem izlemde 9 (%35) hastada orta-ağır AY vardı. Yeniden müdahele oranı %19 idi. Orta-ağır AD olan 10 hastaya izlemde cerrahi valvulotomi uygulanmıştı. Valvulotomi sonrası izlemde 6 (%60) hastada orta-ağır AY gelişmişti. Yeniden müdahele oranı %30 bulundu.
Özet (Çeviri)
Evaluation of demographic, clinical and echocardiographic findings of patients with a diagnosis of bicuspid aortic valve and investigation of changes in clinical and echocardiographic parameters during follow-up. Hacettepe University Faculty of Medicine, Child Health and Diseases Thesis. Ankara 2023. Bicuspid aortic valve disease (BAV) is the most common congenital heart anomaly. BAV has been reported to cause aortic stenosis (AS) and aortic regurgitation (AR). Bicuspid aortic valve is more common in males. BAV is the most common cause of aortic valve stenosis in children and adults. Intervention options in the treatment of AS are percutaneous balloon valvoplasty (BVP), surgical aortic valvulotomy (commissurotomy), and aortic valve replacement (AVR). One of the most important findings of BAV disease is enlargement of the ascending aorta. Studies on risk factors affecting ascending aortic enlargement have been reported in the literature. In our study, we retrospectively analyzed the demographic, clinical and echocardiographic parameters of patients with bicuspid aortic valve, which has few studies in the pediatric field in our country, and aimed to compare the changes in these parameters, complications, and pre- and post-procedure conditions in the follow-up. Of the 157 patients included in the study, 107 (68.2%) were male and 50 (31.8%) were female. The mean age of the patients was 12.48±5.41/year and the mean age at which they were diagnosed was 34.04±48.88 months. The mean follow- up year was 5.64±1.61 years. Aortic stenosis developed over time in 9.8% of 82 patients without aortic stenosis. AR developed in 38.2% of 76 patients without aortic regurgitation during follow-up over time. The annual mean of the ascending aorta of the patients was 1.11±0.68 mm. According to the results of multivariate logistic regression analysis, we found increased age, less body surface area, moderate-severe AR, and right-non (RN) valve type as risk factors for ascending aortic enlargement. BVP procedure was performed in 26 patients with moderate-severe AS. Our success rate was 62%. In the long-term follow-up after BVP, 9 (35%) patients had moderate- severe AR. The re-intervention rate was 19%. Surgical valvulotomy was performed in 10 patients with moderate to severe AS during the follow-up. In the follow-up after valvulotomy, moderate-severe AR developed in 6 (60%) patients. The re- intervention rate was found to be 30%. 7