Kâdî Beyzâvî'de felsefî kelâm
Qadi Beydawi's philosophical kalam
  1. Tez No: 809735
  2. Yazar: HALİL BÜYÜKSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kâdî Beyzâvî, Felsefî Kelam, Felsefe, Nazar, Umûr-u Âmme, Araz, Cevher, Qadi Baidawi, Philosophical Kalam, Philosophy, Reflection, al-umur al-ammah, Attribute, Essence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışma, genel anlamda Kelam ilminin müteahhirîn döneminin ve bu dönemin karakteristik özelliği olan felsefî kelamın incelenmesini; özel anlamda ise Kâdî Beyzâvî'nin yaptığı felsefî kelamın incelenmesini içermektedir. Beyzâvî'nin tabi olduğu felsefî kelam geleneği onun görüşlerinde açık bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Felsefe'nin Kelam ilmini konu, içerik, problem vs. gibi birçok açıdan etkilediği Beyzâvî üzerinden ele alınmıştır. Bu araştırma Kâdî Beyzâvî'nin; felsefî kelam bağlamında nazar, umûr-u âmme, araz ve cevher konularına dair görüşlerini hem kendi görüşleri hem de genel anlamda kelamcılarım görüşlerini incelemektedir. Ayrıca bu çalışma Kelam'a etki eden felsefî düşüncenin ve ortaya çıkan felsefîleşmiş kelamın değerlendirilmesini içermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the period of the contractor of Kalam in general and the philosophical kalam, which is the characteristic feature of this period; In a special sense, it includes the examination of the philosophical kalam of Qadi Baidawi. The tradition of philosophical theology to which Baidawi is followed is clearly revealed in his views. It is discussed through Baidawi that philosophy affects the science of Kalam in many aspects such as subject, content and problem. This research is written by Qadi Baidawi; In the context of philosophical kalam, he examines his views on the reflection, al-umur al-ammah, attribute and essence, both his own views and the views of theologians in general. In addition, this study includes the evaluation of the philosophical thought affecting the Kalam and the emerging philosophical theology.