تحقيق الآيات ( 1 ـ 101 ) من سورة النساء من جامع التفسير والتأويل لحسام الدين علي البدليسي
Husamuddin Ali Bitlisî'nin Camiu't-Tefsir ve't-Te'vil Tefsirinin Nisa Suresi 1-101 ayetlerinin tahkiki
- Tez No: 486312
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMANNULLAH POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hüsameeddin Alî Bitlisî, Câmiu't-Tenzîl ve't-Te'vîl, Nisâ Süresi, Tahkîk, CAMİU'T-TEFSİR VE'T-TE'VİL, Hussam Addin, Ali Al-Badalisi, Surat Al-Nisa
- Yıl: 2018
- Dil: Arapça
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu araştırmanın konusunu, Hüsameeddin Alî Bitlisî'nin, Câmiu't-Tenzîl ve't-Te'vîl adlı tefsirinin Nisâ Süresinin 1-101 arasındaki sayfaların tahkiki oluşturmaktadır. Eserin tahkikinde Ohin ve Süleymaniyye nüshaları esas alınmıştır. Müfessir, tefsirinde daha önce telif edilen başta Zemahşerî'nin el-Keşâf, Beydavî'nin Envârut-Tenzîlve't-Te'vîl, Sa'lebî'nin el-Keşf ve'l-Beyân tefsirleri olmak üzere diğer tefsirlerden de yararlanmıştır. Müfessir, görüşlerini Tefsir, Tevil ve İşaret adlı başlıklar altında sunmaktadır. Tevîl ve İşaret başlıkları altında tefsir ilmiyle tasavvuf, mantık, felsefe arasında ilişki kurmaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
I have conducted a revision of the first hundred verses of Surat Al-Nisa' from the book: CAMİU'T-TEFSİR VE'T-TE'VİL by Sheikh Hussam Addin Ali Al-Badalisi. I have revised them through two copies in writing: Okhien Copy, and the Sulaymaniyah Copy. Shaykh Al-Badalisi first interpreted the verses based on the books of“Tafseer”(interpretation) that preceded him, the most important interpretation was Azzamakhshari, Al'Kadi, Al'Baidhawi, and Al'Tha'labi, and other“Tafseer”books. He put a title before his commencement stating: [“Tafseer”(interpretation)]. He has stated the meanings and the references after the interpretation, putting a title before his commencement stating: [“TE'VİL”(meanings) and“Ishara”(references)]. In [“TE'VİL”(meanings) and“Ishara”(references)], he tried to link the interpretation“Tafseer”with mysticism“Tasawwuf”, logic and philosophy.