Kâdî Beyzâvî'de bilgi-iman ilişkisi
The relationship between knowledge and faith on Qādî Bayzāwî
- Tez No: 957779
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT MEMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Beyzâvî, Bilgi, Tasdik, Delil, İman, Bayzāwî, Knowledge, Imitation, Affirmation, Faith
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Kâdî Beyzâvî h. 7./m.13. asırda yaşamış önemli bir kelâm âlimidir. Bu dönemin kelâm ilmi açısından en önemli özelliği felsefe ile kelâmın birbirinden ayırt edilemeyecek kadar iç içe geçmesidir. Beyzâvî'nin böyle bir ortamda yaşaması onun düşünce sistemini oldukça etkilemiştir. Bu çalışmada Beyzâvî'nin bilgi ve iman ilişkisini nasıl kurduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada öncelikle Beyzâvî'nin bilgi-iman kavramlarını ve bu iki kavram ile ilişki ağı içerisinde olan itikad, taklit, tasdik vb. kavramlarını nasıl algıladığına yönelik kavram tahlili yapılmıştır. Bununla beraber bu iki kavram etrafında gerçekleşen bilginin tanımı, imkânı, bilgi kaynakları, imanın tanımı, imanın tasdik- ikrar ve amel ile olan ilişkisi gibi temel problemler incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise istidlâl ve iman esaslarında istidlâlin kullanımı konuları yer almaktadır. Bu bağlamda öncelikle delil ve istidlâl kavramları analiz edilmiş daha sonra sırasıyla erken dönem kelâm ilminde kullanılan istidlâl yöntemleri ve Beyzâvî'nin kullandığı istidlâl yöntemleri ele alınmıştır. Ardından Beyzâvî'nin bu metodolojiyi iman esaslarında nasıl kullandığı gerek tefsir gerekse kelâm eserlerinden yola çıkarak tespit edilmeye çalışılmıştır. Son olarak da mukallidin imanı konusu incelenmiştir. Bu çalışmada Beyzâvî'nin oluşturduğu epistemolojik ve metodolojik yapının onun imanı algılama biçimini etkilediği ve iman esaslarını bu zemin üzerine inşa etmeye çalıştığı sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Qādî Bayzāwî was a prominent theologian who lived in the 7th centry AH/ 13th century CE. A defining feature of this period in the field of Islamic theology is the deep intertwining of philosophy and theology, to the point that the two disciplines became nearly indistinguishable. Living in such an intellectual climate had a significant impact on Bayzāwî's thought system. This study aims to examine how Bayzāwî establishes the relationship between knowledge and faith. The first part of the study involves a conceptual analysis of how Bayzāwî understands the concepts of knowledge and faith, as well as related notions such as belief, imitation, and affirmation. Additionally, fundamental issues surrounding these concepts are explored, including the definition and possibility of knowledge, its sources, the definition of faith, and the relationship of faith to affirmation, verbal declaration, and action. The second part of the study focuses on the use of reasoning in matters of faith. In this context, the concepts of evidence and reasoning are first analyzed. This is followed by an examination of the methods of reasoning employed in early kalam, and those specifically used by Bayzāwî. The study then investigates how Bayzāwî applies this methodology to the fundamentals of faith, drawing upon his works in both exegesis and theology. Finally, the issue of the faith of the muqallid is addressed. The study concludes that the epistemological and methodological framework constructed by Bayzāwî significantly influences his understanding of faith, and that he attempts to construct the principles of faith upon this foundation.