Bruksizm hastalarında masseter, temporal ve lateral pterygoid kas botoksunun ve ısırma plağı kullanımının temporomandibular eklem üzerinde oluşturduğu gerilimlerin üç boyutlu sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of masseter, temporal and lateral pterygoid muscle botox and stress on the temporomandibular joint with bite plate use in patients with bruxism by three-dimensional finite element analysis
- Tez No: 809780
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE BALABAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bruksizm, Botoks, Isırma Plağı, Sonlu Elemanlar Analizi, Bruxism, Botox, Bite Plate, Finite Element Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Amaç: Bu çalışmamızın amacı bruksizm hastalarında masseter, temporal, lateral pterygoid kaslara botoks uygulaması ve ısırma plağı kullanımının temporomandibular eklemde oluşacak stres değişimlerinin karşılaştırmalı olarak 3 boyutlu sonlu elemanlar analizi ile incelenmesidir. Materyal ve Metod: Bruksizmli erişkin bir hastaya ait tomografi verileri kullanılarak 3 boyutlu çene modeli oluşturuldu. Tomografi verisinden kemik .stl modelin elde edilmesi 3DSlicer yazılımında yapılmıştır. Tersine mühendislik ve üç boyutlu CAD faaliyetleri ANSYS Spaceclaim yazılımı, katı modellerin analiz ortamına uygun hale getirilmesi ve optimize ağ örgüsünün oluşturulması faaliyetleri ANSYS Workbench yazılımı ile gerçekleştirilmiştir; oluşturulan sonlu elemanlar modellerinin çözümü için LS-DYNA çözücüsü kullanılmıştır. Temporomandibular eklemin normal kondil-diskfossa ilişkisi içerisinde, diskin tek taraflı ve çift taraflı anteriora deplase olduğu üç ana model üzerinde botoks uygulaması ve ısırma plağı kullanımının yedi farklı yükleme senaryosu oluşturuldu. Oluşturulan üç ana modelde de dişlerin sıkılması sırasında çiğneme kasları, TME'nin artiküler fossası, mandibular kondili ve eklem diskinde oluşan von Mises stres dağılımları incelendi. Bulgular: Deplasman olmayan modellerde stresler en çok kondil ve diskin orta bölgesinde, glenoid fossanın posteromedialinde toplanırken, diskin anterior deplasmanlı olduğu durumlarda streslerin arttığı, kondil, disk ve glenoid fossadaki streslerin posterior alanda yoğunlaştığı görüldü. Botoks uygulaması ve ısırma plağı kullanımıyla kondil disk ve glenoid fossada izlenen streslerde azalma izlendi. Modellerde ısırma plağı kullanımıyla masseter-temporal botoksun beraber uygulamasının, masseter-temporallateral pterygoid kaslara botoks uygulamasına göre kondil-disk-fossa üzerindeki stresleri azaltmada çok daha etkili olmuştur. Sonuç: Lateral pterygoid kasa botoks uygulamasının anatomik zorluğu, kılavuzsuz kas içi enjeksiyonun zorluğu nedeniyle kör enjeksiyon yapılmasının komplikasyonları nedeniyle bruksizm için deplasman olan ve olmayan durumlarda öncelikli tedavi seçeneği eklem içi stresleri azaltmada daha iyi sonuçlar veren masseter ve temporal kaslara botoks enjeksiyonuyla birlikte ısırma plağı kullanımı olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the stress changes that will occur in the temporomandibular joint of the use of botox to the masseter, temporal, and lateral pterygoid muscles in patients with bruxism, using 3D finite element analysis. Materials and Methods: A 3-dimensional jaw model was created using tomography data from an adult patient with bruxism. Bone .stl model was obtained from tomography data in 3DSlicer software. Reverse engineering and three-dimensional CAD activities were carried out with ANSYS Spaceclaim software, adapting solid models to the analysis environment and creating optimized mesh activities were carried out with ANSYS Workbench software; LS-DYNA solver was used to solve the finite element models created. Seven different loading scenarios of botox application and bite plate use were created on three main models in which the temporomandibular joint was displaced unilaterally and bilaterally anteriorly, within the normal condyle-disc-fossa relationship. Von Mises stress distributions in the masticatory muscles, articular fossa of the TMJ, mandibular condyle and joint disc during clenching of the teeth were examined in all three main models. Results: In the non-displacement models, the stresses were mostly concentrated in the middle region of the condyle and disc, in the posteromedial of the glenoid fossa. A reduction in the stress observed in the condylar disc and glenoid fossa was observed with the use of Botox and bite plate. The combined application of masseter-temporal botox with the use of bite plate in the models was much more effective in reducing the stresses on the condyle-disc-fossa than the application of botox to the masseter-temporal-lateral pterygoid muscles. Conclusion: Due to the anatomical difficulty of botox application to the lateral pterygoid muscle, the complications of blind injection due to the difficulty of unguided intramuscular injection, the primary treatment option for bruxism with and without displacement may be the use of a bite plate with botox injection into the masseter and temporal muscles, which gives better results in reducing intra-articular stress.