Allojenik kök hücre naklinde levofloksasin ve rifaksimin profilaksisinin karşılaştırılması
Comparison of profilaxy of levofloxacin and rifaximin in allogenic stem cell transplant
  1. Tez No: 809794
  2. Yazar: YAKUB PATAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞAH AKYOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Allojenik hematopoetik kök hüre nakli, nakil komplikasyonları, enfeksiyöz komplikasyolar, profilaksi, Allogeneic hematopoietic stem cell transplantation, transplantation complications, infectious complications, prophylaxis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Allojenik kök hücre nakli profilaksisinde rifaksimin ile levofloksasinin ; 1. Graft versus host hastalığı gelişimi üzerine etkisi 2. Nakil sonrası yatış süresi üzerine etkisi 3. Engraftman süresi üzerine etkisi 4. Geniş spektrumlu antibiyotik başlanması üzerine etkisi 5. Nötropenik ateş gelişimi üzerine etkisi 6. Relaps gelişimi üzerine etkisi 7. Hastaneye yeniden yatış süresi üzerine etkisi 8. Transplant ilişkili mortalite üzerine etkisinin karşılaşıtırılması amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntem: Çalışmaya 2018-2022 arası allojenik kök hücre nakli yapılmış, 18 yaşından büyük, nakil gününde geniş sprektrumlu antibiyotik almayan ve nâkile rifaksimin ya da levofloksasin profilaksisi ile giren 116 hasta alındı. Tanımlayıcı istatistikler için kategorik değişkenlerde sayı ve yüzde değerleri, sayısal değişkenler için ise ortanca ve çeyreklikler kullanılmıştır. Verilerin dağılımı grafiksel yöntemler (histogram, Q-Q, vb.) ve hipotez testleri (Shapirowilk- Kolmogorov-Smirnov normallik testi) ile incelenmiştir. Grup karşılaştırmalarında parametrik olmayan veriler için Mann-Whitney U testi uygulanmıştır. Kategorik verilerin analizinde Pearson Ki-kare ve Fisher'in exact testleri uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi p< 0.05 olarak belirlenmiştir. Bulgular: Tüm hasta grupları ele alındığında levofloksasin profilaksisinin geniş spektrumlu antibiyotik kullanımına daha az oranda geçişle rifaksimin profilaksisine üstün olduğu görüldü. ( p:0.008) Toplam 30 hastadan oluşan diğer (aplastik anemi, non-hodgkin lenfoma, hodgkin lenfoma, myelofibrozis, KML, orak hücreli anemi, PNH, multiple myelom, İTP ve langerhans hücreli histiyositoz) hasta gruplarında levofloksasin profilaksisi sonrası antibiyotik kullanımına geçmenin daha az olduğu görülmüştür. (p:0.031) AML'de levofloksasinin AHKHN sonrası daha az oranda ateş gelişimine neden olduğunu ortaya koydu. (p:0.017) Toplam 30 hastadan oluşan diğer (aplastik anemi, non-hodgkin lenfoma, hodgkin lenfoma, myelofibrozis, KML, orak hücreli anemi, PNH, multiple myelom, İTP ve langerhans hücreli histiyositoz) hasta gruplarında levofloksasin profilaksisi sonrası ateş gelişim oranının daha az olduğu görülmüştür. (p:0.031) Levofloksasin alanlarda daha az oranda hastaneye yeniden yatış olduğu belirlendi. (p:0.004) Ayrıca ALL hastalarında da yeniden yatış açısından levofloksasin daha üstün bulundu. 116 hastadan 54'ünün ilk 100 gün içerisinde yeniden yatışı oldu. Bunlardan 27 hasta ile en sık sebep enfeksiyon 2. en sık sebep GVHD olarak tespit edildi. Levofloksasin ile profilaksi sağlanan AML hastalarında daha az mortalite oranları tespit edildi. (p:0.011) Sonuç: Allojenik kök hücre nakli yapılan ve levofloksasin ile profilaksi sağlanan hastalarda rifaksimine göre daha az oranda geniş spektrumlu antibiyotik kullanımına geçiş, daha az oranda yeniden yatış ve AML hastalarında levofloksasinle profilaksi rifaksimine göre daha az ateş gelişimi ve daha düşük oranda mortalite tespit edildi. ALL hastalarında da levofloksasin profilaksisi rifaksiminden yeniden yatışta üstün bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim: Rifaximin and levofloxacin in allogeneic stem cell transplant prophylaxis; 1. Effect on the development of graft versus host disease 2. Effect on length of stay after transplantation 3. Effect on engraftment time 4. Effect on initiation of broad-spectrum antibiotics 5. Effect on the development of neutropenic fever 6. Effect on the development of relapse 7. Effect on hospital readmission time 8. It was aimed to compare the effect on transplant-related mortality. Patients and Methods: The study included 116 patients who had allogeneic stem cell transplantation between 2018-2022, were older than 18 years, did not receive broad spectrum antibiotics on the day of transplantation, and underwent transplantation with rifaximin or levofloxacin prophylaxis. For descriptive statistics, numbers and percentages were used for categorical variables, and medians and quartiles were used for numerical variables. The distribution of the data was examined by graphical methods (histogram, QQ, etc.) and hypothesis tests (Shapirowilk- Kolmogorov-Smirnov normality test). Mann-Whitney U test was applied for non-parametric data in group comparisons. Pearson Chi-square and Fisher's exact tests were used in the analysis of categorical data. Significance level was determined as p< 0.05. Results: Levofloxacin prophylaxis was found to be superior to rifaximin prophylaxis with less conversion to broad-spectrum antibiotics. ( p: 0.008) In other patient groups (aplastic anemia, non-hodgkin lymphoma, hodgkin lymphoma, myelofibrosis, CML, sickle cell anemia, PNH, multiple myeloma, ITP and langerhans cell histiocytosis) consisting of 30 patients, was found to be less that it is better to switch to antibiotic use after levofloxacin prophylaxis. (p:0.031) It was determined that levofloxacin in AML caused fever at a lower rate after AHSCT. (p:0.017) It was observed that the rate of fever development after levofloxacin prophylaxis was lower in other patient groups consisting of a total of 30 patients. (p:0.031) It was determined that there was a lower rate of readmission in those receiving levofloxacin. (p:0.004) In addition, levofloxacin was found to be superior in terms of readmission in ALL patients. 54 of 116 patients were hospitalized within the first 100 days. In 27 patients, the most common cause was infection, the second most common cause was GVHD. Lower mortality rates were detected in AML patients who received prophylaxis with levofloxacin. (p:0.011) Conclusion: In patients who underwent allogeneic stem cell transplantation and were given prophylaxis with levofloxacin, a lower rate of conversion to broad-spectrum antibiotic use compared to rifaximin and a lower rate of readmission were detected. In AML patients, less fever development and a lower mortality rate were found with levofloxacin compared to prophylaxis rifaxim. In ALL patients, prophylaxis of levofloxacin was found to be superior to rifaximin at readmission.